image description

Een dagje vissen aan boord van de MS Neptun.

Door Leonard Muys en Ron Smits

Vandaag een leuke dag bootvissen op gul en Sjors heeft het gemunt op een leng, een vissoort, die hij tot op heden nog niet heeft gevangen.

De straat oversteken en we stappen zo aan boord van MS Neptun, die in Spodsbjerg ligt aangemeerd. Heerlijk zo’n luxe.

We worden om kwart over zeven ’s morgenvroeg wakker in de wetenschap dat we alleen de straat over moeten steken om van Færgegårdens Camping te Spodsbjerg naar de haven te wandelen, waar de MS Neptun ligt afgemeerd. De verwachtingen zijn hoog gespannen. We hebben haring mee als aas voor de gul en hopelijk ook voor een leng voor Sjors. Natuurlijk gaat er ook een assortiment kunstaas mee, zodat Ron met een hengeltje van dertig gram de gul te lijf gaat.

De eerste opstappers zijn al gearriveerd.

Om vijf voor acht stappen we aan boord, maken kennis met de andere opstappers en om acht uur vertrekken we naar buiten om het dieper water op te zoeken. Mooi weer, weinig wind en toch nog wel een behoorlijke deining voorspellen een mooie dag vissen. Wij hebben plaats genomen op het achterdek. Al snel klinkt de bel en we kunnen vissen.

Een overgelukkige, jeugdige sportvisser met twee mooie tegelijk gevangen gullen.

Even later komen de eerste gullen aan boord bij de opstappers. Soms wel met twee tegelijk. Kunstaas (twee aan een onderlijn) zijn favoriet.  De schipper zoekt zo een aantal vis stekken op en probeert juist de diepere plaatsen omdat hij weet dat Sjors een leng wil vangen. Aan de haring zien we vaak aanbeten, soms een hanger die de enkele haak een aantal keren lost. Vaak is de haring van de haak gesnoept.

Vaak met twee gullen tegelijk.

Vooral in het begin gaat het bij de andere opstappers hard, terwijl bij ons wel aan de haring gesnoept wordt, maar nog geen vis wordt geland. We hopen zo op een leng, die op het dieper water hier in Denemarken geregeld gevangen wordt. Even later een mooie aanbeet van een gulletje bij Sjors aan de haring en de eerste gul voor Sjors is een feit. Sjors is zo in de ban van een leng dat deze (net aan de maat) gul snel wordt teruggezet. Geen tijd te verliezen zegt hij nog.

Ondertussen zien we dreigende donkere wolken aan de horizon. De wind neemt fors toe, het begint keihard te regenen en nog steeds harder te waaien. De zeer ervaren schipper probeert de kop van de MS Neptun op de golven te houden, maar slaagt daar niet altijd in. De hoge golven komen aan stuurboord binnen en zorgen voor natte voeten als je in het gangboord staat. Het is dan ook niet echt prettig aan boord met golven van zo’n twee meter.

Even later slaat de bliksem met een harde dreun in het water op zo’n vijftien à twintig meter voor de MS Neptun. Onmiddellijk laat de schipper de hengels platleggen, maar wij laten onze hengels liever staan. Met onweer is het niet echt verstandig om de hengels vast te pakken. Iedereen zit nu binnen en de MS Neptun schommelt flink heen en weer. Na een anderhalf tot twee uur dobberen en schommelen neemt de wind net zo snel af als deze opstak. Het stopt met regenen. Het wordt weer rustig en de bel rammelt. Er kan weer gevist worden. Vreemd dat ook de stevige deining van deze morgen verdwenen is.

Een mooie gul aan de dertig grammer en de pilker levert supersport en veel plezier.

Ron vist nu met de dertig grammer en een lichte pilker. Even later staat hij met een kromme hengel en kraait van plezier. De schipper gaft deze gul, want 0.06 mm gevlochten Momoi is wel erg dun. Niet zo zeer vanwege de trekkracht (bijna zes kilogram), maar meer voor het beschadigen van de lijn.

Bij de opstappers gaat het nu niet meer zo hard als deze morgen, maar af en toe komt er toch gul aan boord. Nu is het de beurt aan Sjors, een mooie aanbeet en hangen. Zou het de lang verwachte leng zijn?

De schipper gaft een mooi gulletje.

Aan de dril te zien gaat het waarschijnlijk om een gul. Even later wordt de gul dan ook aan boord getild. Het is geen leng maar Sjors is er toch heel tevreden mee.

Geen leng maar Sjors is wel heel blij met deze mooie gul.

Hierna vangt hij nog een ondermaatse, die nu weer groter groeit. Ook Leonard staat met een kromme hengel. Hij heeft een gul gehaakt aan de dertig grammer van Ron. Prachtig mooi gezicht en ook Leonard geniet van deze lichte combinatie. Helaas lost de gul de enkele haak.

Een greep uit de geheime kunstaas koffer van Ron voor op zee.

Ondertussen vist Ron met een stukje haring om de kans op leng te vergroten. De leng laat zich echter vandaag niet zien en tot slot vangt Ron nog een maatse gul. Dan klinkt het laatste belsignaal en varen we weer terug naar de haven. Onderweg komen we de MS Amigo nog tegen, die nog heel even doorvist, maar even later legt ook de MS Amigo aan in de haven van Spodsbjerg.

We gaan weer van boord, bedanken de schipper voor dit ietwat raar vis avontuur. Sjors zal het nog even aan moeten horen dat er een leng is gevangen aan een grauwe poon als aas ………………. beide vissoorten heeft Sjors nog niet.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 379
Willem Moorman -
image description
Bite the Bullit
Willem Moorman -
image description
Degelijke laarzen
Willem Moorman -