image description

Een dagje op poldersnoek

Een dagje op poldersnoek

Door Ronald van Steijn

Toch gek! Wanneer doordeweeks de wekker gaat draai je jezelf liever nog een keer om, maar als in het weekend vissen op de planning staat, dan spring je er wel direct uit. Vandaag gaan mijn vismaat en ik zoals altijd in de polder op snoek vissen. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik een aantal keren ben vreemdgegaan, bijvoorbeeld dropshotten in het kanaal op snoekbaars en baars. Eigenlijk mag ik niet klagen over onze polder in Zuid-Holland. Ik woon immers al heel mijn leven in Zoeterwoude en de polder is daar prachtig. Er zijn zoveel mooie poldersloten in het Groene Hart. Je komt er van alles tegen zoals koeien, schapen, hazen, fazanten, roofvogels en zelfs regelmatig een ijsvogel.


Na een mooie dril, meten wij een mooie snoek van 67 centimeter!

Vandaag gaan we weer mooi polderwater opzoeken in het Groene Hart. Met een tas vol eten en drinken, tangen, onthaakmat en natuurlijk kunstaas gaan wij weer op pad. Perfect kunstaas voor de polder vind ik spinners, de Rapala Jointed en de Spro Pike Fighter. Bij mij is het gebruik van kunstaas echt een vertrouwenskwestie.

Zo was ik een keer met een spinner aan het vissen, omdat het ondiep water was. Maar had ik er eigenlijk weinig vertrouwen in op dat moment. Zo besloot ik nadat de aanbeten uitbleven één van mijn favoriete pluggen eraan te hangen en direct bij de eerste inworp was het al raak! En dat terwijl ik al ruim tien keer op die bewuste plek had gegooid.

Als wij een stuk water afvissen gooi ik zeker een aantal keren op dezelfde plek, omdat de snoek niet altijd bij de eerste beste keer toehapt.

Aangekomen op de stek is het dicht bewolkt en waait het behoorlijk, wat in mijn ogen beide goed nieuws is. Als de zon volop schijnt vangen we meestal weinig tot niets met snoeken. Beiden hangen wij onze Pike Fighter eraan en beginnen vol goede moed te werpen. In het eerste uur helaas geen aanbeet tot ik opeens weerstand op mijn hengel voel... vis!

Na een mooie dril, meten wij een mooie snoek van 67 centimeter. Netjes onthaakt, even poseren voor de camera en weer terug het water in. Kort erna weet ik mijn tweede van de dag te noteren van 54 centimeter, stukkie kleiner maar zeer zeker welkom. Mijn maat verspeelt daarna helaas een snoek.


De vierde van de dag van 55 centimeter uit het water.

Ze zijn nu wel duidelijk los! Gelukkig voor mijn vismaat vangt hij nu zijn eerste snoek van 49 centimeter. Alle drie de snoeken worden in het midden van het water gevangen wat er op duidt dat ze vandaag toch wat dieper liggen. Ook zijn ze allemaal netjes voor in de bek gehaakt met één dreg en er dus niet vol overheen geklapt.

Na een lekker biertje in het plaatselijke dorpscafé gaan we nog even verder. Het zonnetje komt steeds meer door. Terwijl ik van de zon sta te genieten hoor ik mijn maat schreeuwen en haalt hij de vierde van de dag van 55 centimeter uit het water. Allemaal op de Pike Fighter, dat blijft toch een goede plug.

Door de weersverandering (de zon gaat steeds meer schijnen) en het nablijven van verdere aanbeten besluiten we langzaamaan een einde aan onze snoeksessie te maken. Met beide twee mooie snoeken is het toch wel een geslaagde dag.


Direct gaat mijn slip te keer….

Wat mij eigenlijk vaak verbaast is dat ik regelmatig een snoek vang in zo’n ondiepe sloot dat je je afvraagt of die snoek wel helemaal onder water kan liggen. Vis dus elke sloot af die je tegenkomt. Observeren is dan ook erg belangrijk in de polder. Elk kommetje, elke bocht, elke rietkraag, onder leliebladen en bruggetjes zijn stuk voor stuk mooie schuilplaatsen voor de snoek. Dat ook direct de kans vergroot op baars als bijvangst is erg leuk.

Op weg naar de auto vissen we nog wat kleine slootjes af waar het behoorlijk ondiep is. Plotseling krijg ik een klap op mijn hengel. Direct gaat mijn slip te keer…. pff dit zou wel eens de mooiste van de dag kunnen worden. Na een goede dril komt er een dikke snoek boven drijven.

Aangezien de kant wat hoger is dan voorheen hebben we voor het eerst vandaag het schepnet nodig. Waar ik persoonlijk geen voorstander van ben, omdat negen van de tien keer de haken in het net verstrikt raken en het onthaken dan alleen maar langer duurt voor de snoek.

Zodra het kan, pakken we altijd onze vangst met de hand uit het water door middel van de kieuwgreep. Uiteraard zat deze snoek ook direct met haak en al vast in het net, na het onthaken meten we 85 centimeter. Lekker, dit zijn tenminste mooie poldermaten!

Ronald van Steijn

ANDEREN LAZEN OOK