Een           dagje Noord -Willemskanaal

Het Noord-Willemskanaal speelt komend seizoen een belangrijke rol bij verschillende selectiewedstrijden, maar ook het Europees kampioenschap individueel op 12 en 13 juli zal er vervist worden. Aan deze wedstrijd zullen zo’n 25 landen deelnemen. Om vast in de stemming te komen beschrijft Tom Smit een visdag op dit interessante viswater.

Een dagje Noord -Willemskanaal

door Tom Smit

’t Is 06:30 uur….28 april 2002. Samen met vismaten Jan en Drikus sta ik bij het kanaal te kijken om een mooie stek uit te zoeken. Het is een mooi stukje water van ongeveer 45 meter breed en voor ons maar ongeveer 20 minuutjes rijden, ideaal om een ochtend te gaan vissen. Met ongeveer 8 graden en een beetje regen is het niet echt top, maar toch hebben we er geweldig zin in. Ik besluit om op een vlak stuk te gaan zitten waar al vaker een visser heeft gezeten en zet gauw de visparaplu op… zodat ik eronder de spullen kan voorbereiden zonder nat te worden.


“Het kanaal lag er mooi bij…” Na een kwartiertje heb ik alles voor elkaar en maak een goede voerplek op een afstand van ongeveer negen meter uit de kant. Omdat we hier al vaker gevist hebben is gebleken dat je, om redelijke vissen te vangen, er behoorlijk ver in moet. De diepte in het kanaal varieert tussen de 1,5 en 3,5 meter en op ongeveer 8,5 meter begint de richel van de vaargeul. Hier staat over het algemeen een lichte stroming die je onder de kant haast niet hebt. Vaak is gebleken dat je onder de kant meestal de kleinere vissen vangt. Mijn keuze valt vandaag op een Ultimate dobbertje van 0.7 gram met een hoofdlijn van 14 honderdste, een Gamakatsu onderlijntje van 45 cm met haak 12 en één rode en witte made + een caster. Al gauw blijkt dat er in ieder geval een visje te vangen is vandaag, omdat Drikus en Jan ieders al een mooie voorn naar binnen halen, bij mij is het nog stil… Na een poosje zie ik een lichte beweging aan m’n dobber en zo ongeduldig als ik inmiddels geworden ben trek ik direct met een soepele beweging naar links, even aan de hengel. Helaas niets, alleen de onderste made is licht aangebeten, te vroeg dus, denk ik…. Gauw het aas weer op de plaats en afwachten, na 5 minuutjes weer hetzelfde…heel voorzichtig is er een tikje te zien aan de dobber. Omdat ik de vorige keer te vlug dacht te zijn wacht ik nu iets langer maar helaas… het is afgelopen, gauw bekijk ik het aas en zie dat opnieuw de onderste made licht is aangebeten, dit gaat nog een paar keer zo door en ondertussen heb ik nog maar 1 witvisje binnen kunnen halen terwijl Jan en Drikus er al veel meer hebben.


“Een kijkje in het leefnet” Het wordt tijd voor een andere aanpak denk ik bij mezelf. Ik besluit om een nieuw onderlijntje eraan te knopen; een 0,75 meter lange onderlijn van 8 honderdste met een klein voorn haakje nr. 18. Ik doe 1 rode made aan de haak en leg het aas weer op de voerplek, binnen een seconde is er al weer beweging aan de dobber te zien en ik sla weer aan met een soepele beweging…en ja hoor een mooi brasempje kan naar binnen gehaald worden. Inmiddels lig ik wel een straatlengte achter op vismaat Drikus die toch regelmatig zijn visje naar binnen gehaald heeft,…maar ik krijg goede hoop ondanks dat ik een uurtje verspeeld heb. Het blijkt al gauw dat de nieuwe keuze goed is omdat er met grote regelmaat een mooie vis binnen gehaald kan worden. Langzamerhand krijg ik het gevoel dat ik mijn achterstand snel aan het goed maken ben. Inmiddels is het opgehouden te regenen en dat is voor mij de reden om de paraplu in te klappen, zodat er meer ruimte achter me vrij is om de hengel te kunnen afsteken. Hierdoor kan ik nog iets sneller binnenhalen en natuurlijk ook ervoor zorgen dat de tijd dat er geen aas in het water ligt zo kort mogelijk gehouden wordt! Geen aas op de voerplek is geen vis…


“Op de valreep nog een mooie winde” Volgens afspraak zouden we om 12:00 uur stoppen om naar huis te gaan en ik begin daarom langzaam de spullen alvast een beetje op te ruimen maar laat natuurlijk de hengel er nog even in liggen, je weet maar nooit… Het komt vaker voor dat je aan het einde van de dag toch nog een mooie brasem kunt verschalken. Als alles bijna is opgeruimd, is de hengel aan de beurt, terwijl ik een paar delen afsteek voel ik opeens een dreun aan de hengel en het elastiek begint stevig uit te lopen. Omdat ik m’n schepnet al heb opgeruimd roep ik snel vismaat Jan om hulp die met z’n schepnet komt aangerend, na een mooie dril van ongeveer 2 minuten heb ik de vis onder controle en denk bij mezelf…zo, deze brasem is nog even mooi meegenomen. Terwijl ik in de schepnet kijk en in een oogopslag zie ik opeens dat het geen brasem betreft maar een hele dikke voorn, dat dacht ik tenminste…. Het blijkt een winde te zijn van dik 50 cm! Meer informatie overhet Noord-Willemskanaal

Bij Vries: (waar het EK zal plaatsvinden)

Diepte:
-varieert van 1,5 tot 3,5 meter

Type water:
- kanaal, redelijk helder, over het algemeen lichte stroming in de vaargeul op ong. 8,5 meter

Vissoorten:
- Brasem, Blankvoorn, Kolblei, Karper, Winde, Snoekbaars, Aal (vooral in de latere avonduren).

Aassoort:
-maden, casters, wormen

Voeren:
-met mate af en toe voeren

Aanbeet:
-vaak voorzichtig tot redelijk

Stekken:
- over de gehele lengte van het kanaal goed te bevissen (netjes gemaaid, goed zitten met de viskist)
- goede keuze m.b.t. het EK van 12-07-03 en 13-07-03, voor bijna iedere wedstrijdvisser gelijke omstandigheden

Scheepvaart:
-weinig tot redelijk (vooral doordeweeks)


“Het kanaal bij Vries waar het EK zal plaatsvinden” Bij De Punt Eelde: (mijn favoriete stek)

Diepte:
- in het kanaal varieert van 1,5 tot 3,5 meter, in de kom ongeveer 1,5 tot 2 meter

Type water:
-kanaal met even na de brug een grote kom water

Vissoorten:
- Brasem, Blankvoorn, Kolblei, Karper, Grote Karper, Winde, Snoekbaars, Baars,
Aal (vooral in de latere avonduren)

Aassoort:
-maden, casters, wormen

Voeren:
-met mate weinig voeren

Aanbeet:
-Vaak voorzichtig, waarschijnlijk meer “dressuur”

Stekken:
- veel mooie stekken (netjes gemaaid, wel schuin, maar goed voor zitkist), veel bevist, vaste stok, feeder en karper

Scheepvaart:
-weinig tot redelijk (vooral doordeweeks)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -