image description

Een dag met een gouden randje

Door Daniel van der Post

Het is 29 maart 2018 en we bevinden ons in het laatste stukje van alweer een seizoen wat voorbij is gevlogen.

In die laatste dagen die ons nog resten voordat de gesloten tijd weer een feit is, wordt er door mij (en vele anderen) altijd volop gevist. Het is immers dé periode dat alles ontwaakt na een lange winter en we lekker kunnen genieten van de eerste voorjaarszonnestralen.

Of nee… dit jaar is alles anders en komt de winter pas op gang wanneer de meeste inclusief mijzelf denken dat koning winter ons land al heeft verlaten. Maart is een koude wintermaand geworden, maar qua visserij biedt deze maand normaal gezien wel de beste mogelijkheid om dikke vissen te vangen. Of het nou snoek, snoekbaars of baars betreft, ze zijn allemaal op z’n dikst in deze periode.
 
Keuzes maken en een target vis zetten
Deze jongen vist graag, heel graag op het Volkerak voor de snoek, maar daar lijkt half Duitsland te vissen tegenwoordig. Een drukte vanjewelste, komt nog eens bij dat het Volkerak het langzaamste opwarmt t.o.v. het Hollands Diep & Haringvliet. Nee, het Volkerak rijden we deze weken gewoon lekker voorbij! Er zal heus wel weer een rustigere periode komen…
 
Het Haringvliet en Hollands Diep zijn het jachtterrein voor dikke baars.
 
Baars
Mijn focus staat in de laatste weken van eind maart geheel bij de baars op zowel het Hollands Diep als het Haringvliet. Het is en blijft qua looks en met het juiste lichte materiaal een fantastische rover om op te vissen. Maar als je dan denkt ‘nou die vangen we wel even’, dan kun je van een koude kermis thuis komen! Wat zijn ze soms moeilijk te vinden zeg(!), en zelfs wanneer je er gevonden hebt zijn ze soms een paar uur later alweer spoorloos verdwenen.
 
De relatief lage watertemperaturen helpen er zeker niet aan mee en vaak zitten ze wat dieper dan we gewend zijn. Stekken zoeken is uren maken! Nu zijn er tegenwoordig veel vissers die allemaal op de baars bezig zijn en lijken geijkte stekken het soms nog goed te doen, maar nog veel vaker gebeurt er helemaal niks. Waarschijnlijk komt het door een combinatie van hengeldruk en vooral de lage watertemperatuur dat veel baarzen ook (nog) niet op deze stekken liggen.

Ik heb meerdere sessies gehad waarbij ik op stekken viste die me anders goed gezind waren die nu nauwelijks iets opleverde. Dagen met slechts één of twee baarzen zitten erbij en wanneer het een iets betere dag is, staat de teller op drie. Toch niet echt wat ik er van verwachte en dan ga je nadenken , proberen en vooral zoeken! Heb weer vele kilometers afgelegd in de Hobie Outback kajak en ook hele stukken met nul actie bevist.
 
Prachtige dikke baars van 48 cm op een crankbait (Westin Rawbite 7 cm).
 
Ook de iets grotere Platypus SR leverde meerdere baarzen op.
 
Crankbaits
Niet echt het eerste waar je aan denkt wanneer de visserij moeizaam is, maar gek genoeg doen die het op sommige dagen wel(!), zelfs toen de watertemperatuur slechts 4 of 5 graden was. Meerdere keren geprobeerd om op een stek, waar ik de baars wel op een crankbait kan triggeren, er daarna een softbait aan te bieden dat er geen respons kwam. Plugje erover heen... en verdraaid toch weer een baars. Best apart eigenlijk gezien de koude en zo zie je maar, gewoon eens wat uitproberen kan best lonend zijn.


Lekker op pad met de kajak en genieten van de natuur!

 

De dag met een gouden randje
Zoals al eerder vermeld 29 maart en laat dat nou ook de dag zijn dat deze kerel jarig is in de meest letterlijke vorm! We gaan er eens een lekkere lange dag van maken op het Haringvliet. Maar het loopt niet altijd zoals je wilt en nadat ik de kajak heb opgetuigd en ik mijn Lowrance HDS 9 Carbon fishfinder wil aansluiten, kom ik er achter dat ik een noodzakelijke kabel (verbinding tussen accu en kajak) ben vergeten… Hmmm, terug naar huis? Wat toch een uur heen en een uur terug is! Of toch maar het vroege ochtend bijtmomentje meepakken? Ik kies voor de laatste optie en vis in principe blind en het is vooral mijn Navionics kaart die ik enorm mis.

Een ondiepe plaat is het jachtterrein aangezien die al gedeeltelijk is afgezet met de zomerboeien voor de pleziervaart. Hier weet ik in ieder geval op welke dieptes ik aan het vissen ben en waar de taluds ongeveer liggen. Verre van ideaal aangezien ik al uit eerdere sessies weet dat veel baars nog niet op die platen te vinden is. Desondanks weet deze jongen er toch drie te vangen maar het zijn zeker voor het Haringvliet gezien kleintjes (35 tot 40 cm).

Super middag met dikke buffels!
 
Mooie baars van 48 cm
 
Double strike van een duo dikke baarzen. Puur genieten!!
 
Nadat ik toch naar huis ben gereden om de kabel op te pikken (twee uur rijden) vol goede moed verder gevist. Maar wel aanmerkelijk dieper dan de ondiepe platen in de ochtend die op rond de 2 tot 2,5 meter liggen. Dieptes van 3,5 tot 5 meter zijn nu het jachtterrein, maar het blijft wel veel zoeken naar randjes, taludjes, putjes. Plekken waar de baars kan jagen en waar er prooivis aanwezig is of kan langskomen.
 
Na eerst al een mooie baars van 48 cm te hebben gevangen op die 3,5 tot 5 meter lijn wist ik dat het met de diepte wel goed zat. En dan plots heb je er gevonden en wist je al vrij snel dat het er meer waren en dat ze op jacht waren. De kleinere softbaits zoals de 9 cm Shad Teez worden nog wel gepakt, maar het is vooral zijn grotere broer, de 12 cm variant, waar ze vol voor gaan!! Weet er achter elkaar op een stuk van 50 meter rond een putje welke zich midden op het water bevind enkele te foppen. Vissen van 45 cm, 44 cm, 47 cm, nog één van 45 cm; sommige werpend, andere slepend, aangezien die tactiek zeer effectief blijkt te zijn als je aan het zoeken bent.
 
Even ben ik ze kwijt en besluit ik nog een stukje te slepen om te zoeken waar ze zijn gebleven. Ik voel gewoon dat er meer te halen valt… en dat dit hetgeen is waarnaar ik op zoek ben. Bam, aanbeet op de handhengel met de 9 cm Shad Teez, draai hem twee slagen binnen en de steunhengel klapt ook dubbel! Het schepnet biedt uitkomst. Nadat ik de eerste baars binnen haal ben ik blij dat ik een goed schepnet bij me heb (eigenlijk alleen bij het vissen op baars heb ik die bij me). Deze is namelijk drijvend uitgevoerd, dus hoppa de baars erin en gauw de andere hengel gepakt en de volgende baars uitgedrild.
 
Prachtige sport en die kleine rakkers geven zich echt niet zomaar gewonnen!! Nou ja, klein.. een dubbel strike van een 46 en 48 cm baars, beide 2 kg plus. Zo doet de unieke mogelijkheid zich voor om een hele bijzondere selfie te maken die wonderwel best goed gelukt is. Met een duo machtige baarzen!!
 
There she goes!
 
Nadat ik ze hun vrijheid weer heb teruggegeven, toch maar even een worpje maken op exact dezelfde plaats, want misschien zitten er nog wel meer! Heb welgeteld één keer mijn 12 cm Shad Teez in de richting geworpen en ben halverwege met indraaien wanneer ik er een aanbeet op krijg die niet normaal is! Wist echt 100% zeker dat het een flinke snoekbaars moest zijn, die kenmerkende snoeiharde tok.
 
Dikke baars
Maar het is toch echt een baars en hij/zij kwam met alle vinnen rechtop, de bek helemaal opengesperd, hevig schuddend naar boven. ‘Die is gemakkelijk 50 cm’, denk ik bij me eigen… duidelijk een stuk groter en vooral veel hoger gebouwd dan alle voorgaande baarzen. Anders gekleurd, veel donkerder en hij/zij leek me behoorlijk pissed-off zeg maar. Gelijk wat foto’s gemaakt en daarna op de meetgoot…, nee hoor... haalt de 50 niet. Net niet! het scheelt een haar, maar ze blijft steken bij 49,9 cm, maar een partij dik en rond niet normaal zeg. Dan maar even wegen want ben toch wel heel benieuwd naar wat dit monster weegt. 2,8 kg(!) of te wel 6,17 Lb., wow!! Wat een apparaat, een heuse voetbalbaars (een term die wel eens word gebruikt bij zulke baarzen). Denk qua gewicht mijn zwaarste baars ooit!
 
Wat een dikke baars! 2,8 kg!!
 
Omdat ie zo mooi is! wat een bak!
 
Maar het zit vanzelfsprekend vaak dicht bij elkaar, het is in ieder geval mijn eerste officiële 6 Lb.+ baars en daar ben ik superblij mee! Wat een schitterende vis en ik heb haar vrijheid weer terug gegeven, zodat ze voor heel veel nageslacht kan zorgen en tevens nog wat kan groeien. Al zal dat laatste niet veel meer zijn, vermoed ik. Wat een geweldige dag is mijn verjaardag uiteindelijk geworden en ik zou bijna vergeten dat ik daar in de vroege ochtendschemering stond zonder kabeltje… Zo zie je maar... hard werken en doorzetten worden soms beloond met iets heel moois!!
 
Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post
 
Heb je nog vragen of een opmerking omtrent dit artikel? Of heb je een vraag over het vissen vanuit een kajak? Dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Super Sale Dagen - 21% korting op alles!
Willem Moorman -
image description
Struinen op Stadskarper in VIS TV
Willem Moorman -
image description
HOT: CAROLINA RIG
Willem Moorman -