Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 9)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 9)  

Vissen met twisters  

Door Berthil Bos
 
We willen ons kunstaas goed leren kennen, dus gaan we ook hier weer aan de slag met die twisters die we ook gebruiken voor het trollen.
 
Nu is het werpen met een voorgelode Bull Dawg niet zo mijn ding, toch kan je er goede resultaten mee behalen. Vooral bij het werpen leer je deze mega twister goed kennen en zie je vaak welke actie je aan dit rubber kan geven. 
 
Dit neem je weer mee naar je trolsessies. Het gebruik van een wat hardere hengel met een werpvermogen van over de 100 gram zal je hier zeker nodig zijn, omdat dit veel gemakkelijker werpt dan een stok die het maar net aan kan. 
 

Ook de Bulldawg kan je ondiep over de planten presenteren.
 
Als ik niet om de vangkracht van deze twister heen kan, mag ik hem graag onderhands werpen, waardoor ik mindersnel vermoeid raak. Omdat ik met een vaststaand gewicht werp wil ik ook graag controle blijven houden en zijn lange afstanden ook niet gewenst. 
 
De dreggen die onder aan de buik bengelen haal ik er af en monteer twee stingers. Nu kan ik als ik bij de bodem vis, de dreggen in de rug prikken en bij de hogere waterlagen weer in de buik. 
 
Ook de Bulldawg kan je ondiep vissen al je tenminste direct start met binnendraaien als hij het water raakt en je de hengeltop hoog houdt. 
 

De Big Grup kan je zelf uitloden.
 
Wil je wat subtieler aan de slag dan pakken we de Big Grup van stal. Met deze twister kunnen we zelf het loodgewicht bepalen en inspelen op veel situaties. Omdat bij een twister vooral de staart het werk moet doen en deze minstens de helft van de lengte vertegewoordigd, is het van belang dat de haak achter bij de staartwortel geplaatst wordt. 
 
Gamakatsu heeft met zijn Special Jig Head een loodkop met een extra lange haaksteel, die je hier uitstekend voor kan gebruiken. Gebruik je liever toch een stinger met dreg, prik deze dan in daar waar de sikkelstaart van de dreg weggaat. 
 
Gaat de staart richting dreg, dan verward deze zich regelmatig met de dreg tijdens het werpen. Om deze twister van 25 cm. recht te laten lopen is een loogkopje van 15 gram voldoende. Net als bij de shad kan je door middel van verzwaren of juist verlichten de twister ook voor specifieke situaties inzetten. 
 
Ik ga expres niet in op de diverse vistechnieken met rubber, omdat je door het gebruik van een beperkt aantal rubberen creaties er zelf snel achter komt hoe deze zijn te gebruiken. Hierna wordt het alleen maar gemakkelijker om ook ander rubberen kunstaas in te schatten. 
 
Met bovengenoemd rubber kan je dus trollen en werpen, maar vergeet ook niet het backtrollen en diagonalen niet. Ook weer met de genoemde soorten shads en twisters, makkelijker kan het toch niet. 
 
Als we nu even een tussenstand geven kom ik op drie verschillende op halfwater zwemmende pluggen en drie diepduikende soortgenoten die de bodem afkammen. Neem nog één herrie makende ratelaar mee en je zit op zeven harde kunstaasjes, die je graag in twee kleuren wilt hebben en dat maakt 14.
 
Die gaan gemakkelijk in één kunstaas doos en het rubber gaat in de andere. Een Wob Shad van 18 cm. en een Wobshad 22 cm. en Pro Shad 18 en 23 cm. in twee contrasterende kleuren maakt 8 stuks. 
 
Hierbij één á twee Bulldawgs plus twee Big Grup’s van Kalin’s maakt een totaal van 12 waar we vele kanten mee op kunnen. 
 
Toch zijn we er niet want vooral werpen mogen we de jerkbait en Swimbait niet vergeten die in deel 10 wordt besproken.