Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 8)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 8)  

 

Werpen met rubber

 
Door Berthil Bos
 
Veel van het bij het trollen genoemde rubber kan je ook perfect werpen. Door bij het werpen grotendeels hetzelfde soort rubber te gebruiken, leer je het rubber door en door kennen. 
 
Bij de shads kiezen we dus weer voor de Wob Shad en Pro Shad. Bij de hoog gebouwde Wob Shad ga ik in lengte terug naar 18 cm., terwijl de slankere Pro Shad ook bij 23 cm. nog goed te werpen is, al zijn de 18 cm. uitvoeringen van de Pro Shad ook goed te gebruiken.
 

De Pro Shad is slank van vorm en kan bij 23 cm. nog goed geworpen worden.
 
Van ieder weer twee contrasterende kleuren en vooral diverse loodkoppen. Natuurlijk zijn er ook shad in de handel die specifiek voor het werpend vissen zijn gemaakt en die de schoepstaart haaks op de staarwortel hebben staan in een hoek van 90 graden. 
 
Deze schoep werkt dan als een soort parachute bij het dalen van de shad en kan heel attractief zijn. Toch laten we dit soort eerst nog even thuis, aangezien we met de twee eerdergenoemden ook diverse vistechnieken kunnen realiseren. 
 
Laten we eerst alles uit de 'normale' shad halen, voor we een stap verder gaan. We willen dit soort rubber leren kennen weet je nog wel. 
 
De Wob Shad van 18 cm. is werpend heerlijk te vissen.
 
De Wob Shad van 18 cm. is werpend goed te vissen op een 15 grams loodkopje. Door dit gewicht kan je nu zowel wat dieper als hoger vissen door met de hengelstand te spelen of de snelheid aan te passen. De grotere Pro Shad (23 cm.) heeft iets meer nodig, omdat hij bij een te lichte loodkop om zijn as gaat draaien als er snel wordt binnen gevist. 
 
Met 20 gram kan je ook weer net onder de oppervlakte, als wat dieper het rubber presenteren. Let op, dit is een leidraad om de shad al spinnend binnen te vissen op diverse dieptes met één en dezelfde lood kop. 
 
Natuurlijk kan je voor een bepaalde stek of vistechniek het gewicht van de loodkop aanpassen en daaruit blijkt maar weer hoe belangrijk deze is. Even een voorbeeld; Als ik bijvoorbeeld op een water vis waar het gemiddeld 3 á 4 meter diep is en de vis moet bij de bodem gezocht worden, dan is een loodkop van 20 gram voor de Wob en 30 gram voor de Pro aan te bevelen. 
 
Hierdoor hou je hem tijdens het binnen vissen lekker dicht bij de bodem, terwijl de shad met een lichtere loodkop hier snel vanaf komt, bij een redelijke inhaalsnelheid.
 

Met een loodkopje van 10 gram ben je wat specialistischer bezig. 
 
Wil ik daar in tegen langzaam en ondiep vissen, dan ga ik in gewicht terug naar 10 gram voor de Wob en 15 gram voor de Pro Shad. Bij het werpend vissen met de grotere twister volgen we hetzelfde principe in deel 9.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 7 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -