Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 14)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 14) 

Swimbait 

Door Berthil Bos

Ons actieve kunstaasassortiment begint al aardig te groeien, ondanks dat we per soort kunstaas maar één of twee stuks meenemen. Dit komt natuurlijk omdat ik graag mag variëren en daarbij een duidelijk verschil (lees verscheidenheid) in actie belangrijker vind dan nuance verschillen in actie en kleur.

Ook hoef je geen kunstaas voor het trollen mee te nemen als je alleen gaat werpen of andersom. Je doet jezelf dan wel wat tekort, maar dat is een andere discussie. Ook ben je niet verplicht om al deze eerder genoemde kunstaassoorten iedere visdag mee te nemen, net zoals het kan zijn dat een bepaald kunstaas je niet ligt.
 


De Swimbait is vooral de laatste jaren populair aan het worden.


Toch gaat dit vaak snel over als er successen komen en je het kunstaas alsnog gaat waarderen. Vergeet niet dat een goede kunstaasvisser op iedere situatie moet kunnen inspelen en dus erg allround moet zijn.

Op het eind van deze serie artikelen zal ik de kunstaasjes eens in een platte Planodoos stoppen en je zal zien dat dit alles in drie van deze dozen past.


Een onvoorspelbaar geviste swimbait past in iedere snoekenbek.
 
Eén die hier ook zeker in moet is de Swimbait. Dit kunstaas heeft van zichzelf al een mooie vangende actie, waardoor hij bij het gewoon binnenvissen of eventueel trollend de roofvis kan activeren. Met zijn slangachtige of voor ons palingachtige manier van zwemmen is dit soort kunstaas makkelijk te vissen.

Kies net als bij de jerkbaits altijd voor een zinkende versie, waardoor je meer mogelijkheden hebt. Zodra je met de SB gaat experimenteren, kom je erachter dat je er nog meer uit kan halen.

Hierdoor is het weer nodig om ze te leren kennen om achter de mogelijkheden te komen. Jerken, twitchen of nog onregelmatiger, dit alles kan wel de swimbait maar niet de roofvis aan.

Zoals ik al eerder aangaf kan je met de meeste zinkende Swimbaits uitstekend ondiep trollen, waardoor je voor deze techniek weer een extra mogelijkheid hebt.


De BBZ 1 is een aanrader zowel werpend als trollend.

Er zijn twee, drie en vier of meerdelige Swimbaits op de markt, ieder met die typische slangachtig actie die jezelf kan veranderen. Spro heeft een paar toppertjes in hun assortiment zoals de BBZ-1 en de Triple en Quatro Devil. Neem er één of twee mee naar het water en leef je uit.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -