Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 13)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 13) 

Hybriden 

Door Berthil Bos

Je zult nu wel zeggen, dat door de jerkbaitsoorten er weinig van het minimaliseren overblijft. Dit valt eigenlijk reuze mee, omdat we eigenlijk nog maar drie kunstaasje gebruiken van dit soort kunstaas. Omdat ik de gedachtegang van de kunstaasvisser goed kan begrijpen, ga ik er vanuit dat je graag per soort twee verschillende modellen wilt meenemen.

Hierdoor zitten we op zes en als je ook van iedere soort twee contrasterende kleuren inzetbaar wilt hebben dan hangen er ineens 12 stuks voor het grijpen. In de praktijk doet de kleur niets af aan de actie en hierdoor hoef je alleen maar zes jerkbaits te leren kennen.

Vervolgens kan je ook bij de kleuren een selectie doen als je van te voren weet welk water er bevist wordt en bij welke omstandigheden. Hierdoor komt er misschien weer wat plaats vrij in je kunstaasbak. Maar goed, een vierde jerkbaitsoort doet zijn opwachting. De Hybride jerkbait (HB) is een kruising van meerdere acties in één kunstaasje. Het woordenboek spreekt ook over bastaard of halfslachtig, een allegaartje dus.


Een goed stuurbare en gemakkelijk te vissen HB jerkbait is de Bóssel.

Er zijn er die prachtig van links naar rechts door het water schuiven bij iedere tik, maar dit dan combineren met het rollen van het lichaam op het eind van de beweging en dikwijls naar beneden of omhoog schieten. Dit soort is nog goed te sturen, al zit er altijd wel iets onverwachts in.

Ook zijn er hybride broertjes die helemaal hun eigen gang gaan. Dit onvoorspelbare maakt hem voor de predators uiterst interessant. Een gewond visje zwemt ook niet regelmatig van links naar rechts en omdat geen actie gelijk is kan het ook nog dressuur doorbrekend zijn.

Dit soort HB jerkbait vergt veel aandacht en vertrouwen, omdat je in het begin vaak niet weet wat je doet, maar dat gaat bij het vangen van de eerste snoeken snel veranderen.


Bij de Hammer weet je soms niet wat je aan het doen bent maar vangen doet hij wel.

Wat een hybride wel nodig heeft om zijn eigenzinnige actie te kunnen maken, is na iedere tik wat slack in de lijn. Met slack bedoel ik da je de jerkbait wat ruimte moet geven, door de spanning van de lijn te nemen na een jerk. Bij de één is dit wat meer dan de ander.

Vooral bij de HB jerkbait is het van belang dat je doorkrijgt wat de beste manier van binnenvissen is en daarbij is vaak het gebruik van de juiste onderlijn cruciaal. Een voorbeeld: er zijn hybriden dit na iedere tik graag naar boven willen komen, ook als ze normaliter zinken. Een iets zwaarder jerkbaitstang zal je er bij helpen om niet constant de oppervlakte te doorbreken. Ga hierin niet te ver, want die omhooggaande actie hoort wel bij de desbetreffende jerkbait.


Hybride jerkbaits hebben in mijn ogen iets magisch.

Andersom kan ook het geval zijn, dus ga experimenteren of vraag hobbybroeders naar hun bevindingen. Soms liggen de HB jerkbaits erg dicht bij de gliders qua actie en is vanaf de buitenkant alleen het bevestiging oogje, dat bij een HB vaak boven op de neus of kop is geplaatst, een indicatie dat je hier te doen hebt met een Hybride.

Door deze plaatsing van het oogje trek je bij iedere tik de jerkbait om, waardoor je die mooie rol krijgt. Het minimaliseren (goed leren kennen) komt bij dit kunstaas helemaal goed uit en daarom gaat er deze keer hooguit één het water mee op. Begin met een stuurbare HB jerkbait en met een beetje ervaring geef je de meest onvoorspelbare HB een kans.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -