Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 12)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 12) 

De medium glider 

Door Berthil Bos

Dit type jerkbait is de allrounder onder de gliders. Je kan hem meestal zowel snel als wat langzamer terugvissen, net waar de situatie om vraagt. Ook bij het driften kan je meestal wel overweg met de medium glider (MG).

Zolang je de jerkbait niet inhaalt met de boot tijdens de drift, is hij nog goed te controleren en doet hij wat jij wilt.


MG gliders zijn meestal rond de 15 tot 18 centimeter en wat slanker qua vorm.

Dit soort is wat slanker van vorm en meestal tussen de 15 en 18 cm. één van de beste fabrieksmatig gemaakte MG, is de Busterjerk van Strike Pro. Deze met kogels gevulde zinkende jerkbait is vaak in zijn eentje verantwoordelijk voor een mooie snoekdag. Af en toe slaat hij een slag over en daarom moet je hem goed leren kennen.


Deze zelf gespoten MG Busterjerk is een allrounder van de bovenste plank.

Buiten dit relatief goedkope stukje kunstaas is Nederland beroemd om zijn vele zelfbouwers en ook hier zitten mooie en goed vangende exemplaren tussen. Nogmaals neem hooguit twee soorten MG mee naar de waterkant en zodra je ze onder de knie hebt kan je gaan uitbreiden, al is dit voor de vangsten niet nodig.
 


De XXL heeft lengte nodig voor de loodverdeling.

De laatste uit de familie Glider, die net zo goed de eerste kan zijn, is de langebaan schaatser en wel op de 10 kilometer. Deze zetten we in als de vis een afkeer heeft van aasvis dat de zenuwen heeft.

In de koude maanden is dit vaak het geval maar ook als de zomer het water dusdanig heeft verwarmd zodat het zuurstofpercentage in het water de vis wel dwingt om zuinig met de energie om te gaan.

Ook op water waar veel grote aasvis aanwezig is, die zoals je weer niet zo springerig zijn als de kleine broertjes en zusjes, kan je met de XXL goede zaken doen. Deze genoemde situaties zijn natuurlijk niet vastgelegd in de wet, dus probeer hem ook uit op andere ogenblikken.

Deze jerkbait vraagt om een rustige aanpak waar door hij wijd uitslaat. Eigenlijk moet je ze binnen aaien en tussen deze niet te harde tikken even van 21 tot en met 23 tellen.


De lange XXL is een echte langebaan schaatser.

Het ligt voor de hand dat je deze techniek niet vanuit snel driftende boot kan doen en de boot het liefst geankerd wilt hebben. Ook bij reeds gelokaliseerde rovers is de XXL een topper aangezien je hem veel langer op de plek des onheils kan houden.

De actie van de lange XXL jerkbaits verschilt onderling niet veel en hebben allemaal één doel, erg wijd uitslaan. Neem er eentje mee zoals de Big Bandit of de Hóker en leer hem kennen. De glijder jerkbaits zijn, of beter gezegd móeten, gemakkelijk te vissen zijn, zodat je je kan concentreren op de gekozen stek en de aanbeet.

Hierdoor heb ik ook wat namen genoemd, maar je bent in je keuze vrij zolang hij maar 'makkelijk te vissen is'. Een type jerkbait waarbij je vooral in het begin even moet doorzetten zijn de zogeheten hybriden, die ik in deel 13 onder de loep neem.