Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 11)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 11) 

'Kort door de bocht' 

Door Berthil Bos

De 'kort om de bocht' jerkbait gaat bij iedere tik snel het hoekje om en geeft hierdoor een agressieve actie. Hij verplaatst veel water en je kan hem snel vissen.

Het contact met dit kunstaas blijft constant aanwezig, waardoor de controle van begin tot eind aanwezig is. Bij een snelle drift is deze jerkbait nog goed te vissen en ook om de snoek wakker te schudden is het een uitstekende keuze.


Drie voorbeelden van 'kort om de bocht' jerkbaits.

Je herkent hem vaak aan zijn gedrongen uiterlijk, waardoor de loodverdeling, die iedere jerkbait zijn specifieke geeft, dicht bij elkaar zit. Ik geef altijd de voorkeur aan zinkend versies, omdat ik dan diverse waterlagen kan afvissen.

Maar het heeft bij de 'kort om de bocht' nog een voordeel. Ik zei al dat je deze soort vaak agressief en snel vist. Hierdoor zal een drijvende versie te vaak naar en door de oppervlakte komen en daar zoeken we de vis niet.

Aan gezien de meeste van dit soort jerkbaits dezelfde actie hebben is het niet nodig om verschillende mee te nemen. leer eerst een bepaald soort goed kennen en vul dit dan aan met hooguit twee anderen om het overzicht te behouden.


Een 'kort om de bocht' glider zoals De Rapper is ook vanaf de kant een geweldenaar.

Om een paar voorbeelden van deze agressievelingen. De slider van Salmo is er één waar we mee zijn opgegroeid en doet het nog steeds.

Een andere oldtimer is de 'teckel' die door André Koehoorn is gebouwd. Ik weet niet of hij nog te verkrijgen is, maar het is een topper. Een ander en wat nieuwere 'kort om de bocht' jerkbait is de 'Rapper' van Spro.

Deze heeft ingebouwde herriemakers die op sommige dagen niet te verslaan zijn. Omdat dit soort betrekkelijk gemakkelijk te vissen is, is de stap naar de volgende jerkbait, de medium glider, vrij eenvoudig te maken. In de volgende aflevering gaan we verder met deze medium glider.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -