Edges Buffer Sleeve, Sinkers en Beads

Edges Buffer Sleeve, Sinkers en Beads

Door Chris De Clercq
 
De Chod rig is de laatste jaren zowel bij ons als de karpers heel erg populair gebleken. Naast de traditionele versie die is opgebouwd met een leadcore leader, is er ook nog een ‘naakte’ variant waarbij de rig gewoon over de nylon of fluocarbon hoofdlijn schuift. 
 
Het voordeel van leadcore is dat hij lekker stevig is en dankzij het eigen gewicht de pop up mooi beneden houdt. Toch lijkt in het voorjaar op ondiepe stekken met helder water, plaatsen waar de karpers net nu graag rondzwemmen, een leadcore net iets te veel zichtbaar.
 

De fluocarbon hoofdlijn is onder water onzichtbaar.
 
Door de leadcore weg te laten en de chod gewoon op je fluocarbon hoofdlijn te schuiven, los je wel het probleem van die zichtbaarheid op maar komen er meteen een paar andere in de plaats. 
 
Zo verlies je het hoge gewicht van de leadcore om de pop up uit te balanceren en kan het schuren van de ringswivel tijdens de dril je hoofdlijn net boven het lood verzwakken. 
 
Gelukkig kwamen de productontwikkelaars bij Fox met een oplossing voor beide problemen in de vorm van drie Edges accessoires en voegden ze er zelfs nog een handig extraatje aan toe.
 

Benodigdheden naked chod.
 
Zo heeft de Edges Buffer Sleeve niet alleen een taps toelopend uiteinde waar de ringswivel tijdens de dril over schuift om de hoofdlijn te beschermen, maar ook een gaatje in de zijkant waardoor je het lood zo kan monteren dat het vrijkomt. 
 

Conisch rubber ter bescherming van de hoofdlijn tijdens de dril en de onontbeerlijke putty.
 
Een Tungsten Mainline Sinker en bijhorende Tungsten 5mm Bead zitten boven de rig op de hoofdlijn gemonteerd om te bepalen hoe ver die mag glijden.
 

De chod heli buffer sleeve.
 
Zowel de Sinker als de Bead helpen dankzij de tungsten verzwaring alles mooi op de bodem te krijgen, en zijn zodanig opgebouwd dat bij een eventuele lijnbreuk de Bead loskomt en de ringwartel vlot over de Sinker heen kan.
 

Van tussen het opkomende wier geplukt.
 
Rest je alleen nog het zorgvuldig uitbalanceren van de pop up: kneed wat putty rond de wartel van de rig tot hij heel langzaam naar de bodem zinkt. Een zekere winner op die heldere, ondiepe voorjaarsstroken!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -