Duiken in de nacht

Duiken in de nacht door Diederik Terlaak-Poot

We hebben een hele warme periode achter de rug waarin het nou niet bepaald ideaal was om te vissen op roofvis. De afgelopen week heb ik me daarom bezig gehouden met een andere hobby, duiken, waarbij ik naast een duikbril natuurlijk ook een roofvisbril op heb.

Zo ben ik in ongunstige omstandigheden toch nog wat met mijn hobby bezig. Ik begin mijn duik graag even na zonsondergang omdat je dan veel en veel meer vis ziet in de zandputten waar wij duiken. Op dit moment (dinsdag 27-augustus 2001) lijkt het warme weer voorbij en de goede periode komt eraan. Toch is het wellicht interessant om je deelgenoot te maken van mijn recente duikervaringen. Ik kan dat duiken trouwens van harte aanraden en voor een roofvisvisser is het op zijn zachtst gezegd reuze interessant om juist die wateren waar de kanjers zwemmen, namelijk heldere zandputten, zelf onder water te verkennen.

“Meestal kunnen we de vis alleen boven water bewonderen…”

Vorige week donderdagavond (24-8-2001) heb ik met duikmaat Detmar gedoken in een plaatselijke zandput. We gingen toen om 20.50 uur (omstreeks zonsondergang) naar beneden. Eerst zagen we een hele grote solitaire baars, die ik op toch wel 40 cm schat, op ongeveer 5 meter diepte. Verder naar beneden zagen we op 9 meter diepte een enorme (80-90 cm) paling die als een grote slang door het water gleed. We volgden de paling tot 12 meter, toen versnelde deze en waren we die wat geheimzinnige vis kwijt. Even later volgde weer een grote paling.

Een stuk verderop naderden we op 8 meter diepte van achteren (de vis lag met de staart naar ons toe) een grote snoekbaars van ongeveer 80 cm die behoorlijk lang bleef liggen. We zwommen verder op 9 meter. Dat is meestal de maximale diepte die we aanhouden om vis te zien, want tot 9 meter zie je vis, daaronder alleen nog eens een verdwaalde pos of een enkele paling. De meeste vis zit toch op 2-9 meter, waarbij de snoekbaars en de pos meestal op 6-9 meter diepte zit, en snoek en baars op 2-6 meter. We vervolgden onze tocht dus op de “ondergrens” van 9 meter.

Bij een “zand-trog” richting kant lag weer een grote paling op 9 meter diepte. Na deze vis bekeken te hebben gleden we langzaam verder in het duister. Even later kwam uit het niets een grote snoek in de lichtbundel van mijn lamp op mij af (!) zwemmen. Dit is de eerste keer dat wij meemaakten dat een vis naar ons toe zwom in plaats van weg te schieten of te verdwijnen in een stofwolk. Deze snoek schatte ik op 95-100 cm. Op 2 handen voor mijn duikbril draaide hij om, zwom langs mijn verbaasde buddy die duidelijk onder de indruk was, en zwom toen versnellend weg uit het zicht van de lampen. Dat was een indrukwekkende ervaring! En dat in het pikkedonker op 9 meter!

Ik moet overigens vermelden dat het water tot een meter of 4 enigszins troebel was (anderhalve meter zicht), en daaronder duidelijk helderder (2-3 meter zicht). Op de weg terug zwommen we nog over een snoekbaars (ongeveer 65 cm) heen, die keurig tegen de bodem lag. Om 21.50 uur kwamen we weer boven. Naast de gebruikelijke posjes en kleine baarsjes had ik ook nog twee verspeelde witroze shadjes (5 cm) op rode loodkoppen aangetroffen (die slordige vissers ook!). Op maandagavond 27 augustus heb ik weer een nachtduik gemaakt in de naburige zandput, nu met duikmaat Hatte. We gingen om ongeveer 21.30 uur onder water. We zagen op 9 meter diepte een grote (ongeveer 80-90 cm) paling die we even konden volgen. Een stuk verderop zag ik opeens in de lichtbundel van mijn lamp (ik gebruik trouwens met opzet een zwakkere lamp om zodoende meer kans te hebben vis te kunnen benaderen) een metersnoek die op 6 meter diepte op de bodem lag. Op korte afstand vlak boven de bodem zwevend, met mijn zwemvinnen rustend op de grond sloeg ik deze snoek gade. Toen mijn maat dichterbij kwam begon deze snoek te bewegen en zwom heel bedaard in mijn richting en daadwerkelijk onder mijn buik door (!) terwijl ik slechts 30 cm boven de bodem zweefde! (Ik had het idee dat hij mijn zwemvest binnen zou zwemmen), veranderde toen van koers en verdween in het duister. Dit was ook een prachtige ervaring.

Al met al waren dat prachtige duiken die je weer aan de roofvishengels doet denken. Ook is het interessant om te constateren dat grote snoek zich als enige blijkbaar onbekommerd door het water beweegt en gewoon op zo’n grote lawaaierige bellenblazende duiker afzwemt. Mochten we binnenkort onder water nog meer interessante waarnemingen doen, dan zullen we daar voor de lezers van Total Fishing over berichten.