Droomvissen ( Deel 2 )

Droomvissen ( Deel 2 )

Door: Bram Bokkers

"Droomvissen" speelt zich af in de monding van de Ebro. Hier worden Europese meervallen gevangen tot wel honderd kilo. Jens Goeree die over een vis droomt, groter dan zichzelf , wil zijn droom werkelijkheid maken. Zal het hem hier lukken?



De wind valt weg en de rivier trekt strak. DE Ebro ligt er mooi bij. Iets minder mooi is dat nu de muggen vrij spel krijgen. Een lange broek en een shirt met lange mouwen is nu geen overbodige luxe.



Het is ondertussen al flink donker geworden. Alleen de sterren zorgen voor wat licht in de duisternis.



|Rond tien uur is het raak. De aasvis die precies voor de kop van het eiland wordt gegrepen. De betreffende  hengel staat te stuiteren in de steun totdat het stil wordt en de lijn slap valt. Martin geeft aan dat de meerval de breeklijn heeft gebroken en richting de boot zwemt. Jens die de hengel uit de steun heeft gegrepen doet al zijn best om contact met de vis te krijgen en niet zonder succes.



Na een dril van halen en brengen kunnen we de vis die naast de boot ligt bewonderen. Het is een heuse Europese meerval een heeft een lengte van (wat later blijkt) 171 centimeter. Jens is in zijn nopjes en krijgt zijn grijns niet van zijn gezicht.



Na wat onhandig (het is natuurlijk een zwaar en onhandig gewicht) voor de foto geposeerd te hebben laten we de vis weer zwemen. De eerste vis is een feit. We besluiten dat de volgende meerval die bijt ook voor Jens is. De gevangen vis was groot maar niet groter dan Jens zelf en dus nog niet de droomvis waar hij van droomde.



Tegen twaalf uur hebben we weer beet. Het is een miniatuur meerval met alles erop en eraan. We besluiten om terug te varen. Morgen hebben we weer een nieuwe dag en dus nieuwe kansen.



De volgende dag liggen we alweer ruim op tijd klaar voor actie.  Ondanks dat Martin ook wel vissen overdag vangt, blijft het nu toch weer stil tot in het donker.  Uit het niets begint de reel van de hengel die de aasvis midden in de vaargeul aanbiedt als een razende te ratelen. Nog voordat Jens de hengel heeft gegrepen zijn de nodige meters lijn al van de spoel getrokken. Enkele seconden later staat Jens een gigantische vis te drillen. Misschien wel de vis uit zijn dromen!  De spanning is om te snijden wat zou er aan de ander kant van de lijn zitten!



Wanneer de vis moe is trekt Martin hem de boot in en wordt de omvang en lengte van de meerval pas echt duidelijk. Het is een waar monster.



De vis is 225 centimeter lang met een geschat gewicht van 75 kilo. Hij is langer en zwaarder dan Jens. Zijn missie is geslaagd en zijn  droom is uitgekomen!



Nu is het de beurt aan Bert. Hij hoeft niet lang te wachten op een aanbeet. Onder de dril gaat er iets mis. De vis zwemt zich vast aan een tak die zich onderwater bevindt. Martin en Bert besluiten er heen te gaan. Even later is de lijn weer vrij en wordt de dril vervolgd.



Even later tilt Martin handig de vis aan boord.



De vis van Bert heeft een lengte van 182 centimeter.  De stemming zit er goed in. We vangen de vissen waarvoor we gekomen zijn.



Na het terug zetten van de vis ruimen we onze spullen op. Het is al laat en we zijn nog niet terug in de haven. Thuis wordt er nog een biertje gedronken op de goede vangst.



De rest van de week doen we meerdere stekken aan en vangen we nog de nodige grote meervallen, maar  Jens zijn record wordt niet meer verbroken.



De fotograaf en de gids met een Ebro monster.



Heeft u ook een wens om ooit zo,n droomvis te vangen in een prachtige omgeving. Denk niet dat het onmogelijk,want ook uw kans van slagen is hier groot. Neem contact op met Bert Goeree van Tight Lines Visreizen en maak uw droom werkelijkheid.

De reis er naar toe: U kunt op diverse manieren naar Spanje reizen, met de eigen  auto of per vliegtuig naar Barcelona of Reus. Het gemakkelijkste  is om op de luchthaven een huurauto regelen en uw reis voor te zetten naar het kustplaatsje Riomar. Hier bevindt zich uw appartementencomplex. Deltebre zelf ligt op slechts 12 km afstand.

Alle verdere informatie, zoals accommodatie, de boot, de prijzen en veel meer van deze bestemming vind u terug op www.tightlines.nl, kijk onder de rubriek Roofvissen Uw visgids Martin Plevier woont en werkt al vele jaren in Spanje en kent de Ebro op zijn duimpje.

Voor meer informatie kijk op www.tightlines.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -