Droomvissen

Droomvissen ( Deel 1 )

Door: Bram Bokkers

Iedere visser droomt er wel eens van om een vis te vangen die groter is dan hijzelf.  Zo ook Jens,  de zoon van Bert Goeree van Tight Lines Visreizen.  Een Europese meerval  zou deze droom kunnen verwezenlijken. 

Bert spreekt af met Jens dat wanneer hij slaagt voor zijn eindexamen, hij hem wil helpen een Europese meerval te vangen. Dit is niet tegen dovenmansoren gezegd,  Jens slaagt en nog de zelfde zomer reizen we af naar Spanje.  Om precies te zijn naar de monding van de Ebro, hier worden meervallen tot wel honderd kilo gevangen, de droomvis van Jens.

Na een kleine twee uur vliegen landen we op Reus.  Onze goede bekende Martin Plevier, een Rotterdammer die woont en werkt als meerval gids in Spanje  wacht ons bij het vliegveld op.  


Het landschap onderweg is vlak. Boeren maken hier dankbaar gebruik van door het te verbouwen van verschillende soorten rijst.  Vele  irrigatiesystemen zijn aangelegd om de rijstvelden nat te houden.  In de verte verrijzen hoge bergen, het beeld zoals we  Spanje kennen.


We rijden naar het kleine plaatsje Deltebre dat zich op 12km van  Ebro monding bevindt.  Hier heeft Martin een appartement en een ligplaats voor zijn boot.


Voordat we gaan vissen bezoeken we de plek daar waar de Ebro in zee stroomt. Het is een uitgestrekt gebied waar veel te doen valt.


De natuur is hier schitterend. Langs de oevers zien we vele vogelsoorten waaronder een kolonie flamingo's.


Langs het strand wordt op vele plekken gevist.


Een prachtige zonsondergang maakt het plaatje af. Nog één nachtje slapen en dan kunnen we ook onze hengels uit de foudralen halen.


De volgende morgen gaat onze wekker al vroeg, er is werk aan de winkel. Voordat we kunnen gaan vissen moeten we eerst nog de nodige aasvissen vangen. De vele irrigatie systemen zijn hier uitermate geschikt voor. We vangen in een korte tijd een groot aantal schubkarpertjes.  Spaanse meervallen zijn hier gek op. Eindelijk is het dan zover,  het echte werk kan beginnen.


We rijden naar de haven waar Martin zijn boot ligt. Het is werkelijk een prachtige boot en is van alle gemakken voorzien (en daarmee ook zeer geschikt voor gehandicapte sportvissers) De boot bezit meerdere luxe zitplaatsen, veel opbergruimtes, vloerbedekking, een overdekking voor de zon, een 118 PK buitenboord motor  en een deurtje om de meerval aan boord te brengen. De boot heet "ZOMERDROOM" en dat is het beslist.


We brengen onze spullen aanboord en voordat we het weten bevaren we de Ebro.  Het is ondertussen drie uur geworden. Martin wil vissen tot middernacht. De kans om een vis te vangen is volgens hem vrij groot.


De Ebro stroomt mooi door het landschap. De breedte varieert. Er bevinden zich meerdere eilandjes in de rivier. De oever begroeiing is dicht met veel riet en omgevallen bomen. Het is een onbegaanbaar stukje natuur.  


We komen onderweg meerdere soorten reigers tegen, ik tel er zo al zes. Haast allemaal soorten die we bij ons thuis niet zien.


Martin ankert de boot op een kop van een eilandje. De stroom splitst zich hier en op meerdere plekken kan onze aasvis hier uit de stroming zwemmen voor grote bedden waterplanten.  Ook hebben we hier minder last van drijfvuil wat op het moment in grote hoeveelheden aanwezig is. Volgens Martin bevind zich hier een ondiep plaat naast diep water en is dit daarmee de ideale spot om een grote meerval tegen te komen.


We gaan vissen met het wel bekende boeiensysteem. Voordat we daadwerkelijk aan het vissen zijn moet er eerst nog flink gewerkt worden. We plaatsen meerdere boeien op verschillende stekken rond de kop van het eiland waar we een meerval verwachten.


Wanneer dit gebeurd is varen we de aasvissen uit. Een breeklijntje zorgt ervoor dat de karpertjes in de buurt van de boeien blijven.  Ook monteren we breeklijntjes aan takken van omgevallen bomen.


Onze hengels staan in steunen met de top omhoog. We hoeven alleen nog maar de lijn strak te draaien. Op deze manier bevind de hoofdlijn zich boven water waardoor deze vrij blijft van druifvuil e.d. Vanaf nu is het wachten op wat komen gaat.


De zon is al aan het zakken. Meervallen jagen graag in de schemer. Gespannen kijken we naar de toppen van de hengels. Binnen nu en enkele seconden kan het raak zijn. Jens zit op het puntje van zijn stoel.

Binnenkort deel 2

Voor meer informatie kijk op www.tightlines.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -