image description

Droomsessie op Het Karperveen


Droomsessie op Het Karperveen

Door: David van den Brandt

Als karpervisser komt het behalen van succes min of meer neer op een mix van kennis, tijd, doorzettingsvermogen en geluk.

We weten allemaal hoe het is om te moeten knokken voor een enkele aanbeet, maar eens in de zoveel tijd vallen alle puzzelstukjes op de goede plaats en lijkt het alsof je plotseling wordt beloond voor alle energie die je in je visserij hebt gestoken. Zo’n ‘droomsessie’ beleefde ik onlangs samen met mijn oude vismaat Mark, die al jaren droomde van zijn eerste veertiger…

Karperveen
Bij het zoeken naar een bestemming voor onze 2-daagse sessie moet ik denken aan het domein van ‘Het Karperveen’.

“Weet jij nog een mooi water waar we morgen terecht kunnen?” Zodra Mark mij deze vraag stelt, moet ik direct denken aan ‘Het Karperveen‘ van Gills & Scales in België, waar ik samen met Johannes van Herck al eens te gast was geweest. Ik had wel oren naar een wederzien met deze heerlijk rustige plek, al zouden de weersomstandigheden dit maal minder meewerken.

Sterker nog, het weerbeeld zou de komende dagen ronduit slecht zijn, met o.a. zware onweersbuien en zelfs hagel. Ondanks deze sombere vooruitzichten bood een sessie op Het Karperveen mogelijkheden, mede dankzij de aanwezigheid van een nette en ruime woning op het domein.

Na kort contact met Gills & Scales bleek Het Karperveen vrij te zijn en kregen Mark en ik bovendien toestemming om onze stretchers in de voorzijde van de woning op te slaan, mede omdat er zoals gezegd serieus noodweer op komst was. Een zegen uit de hemel, zo zou later blijken.

Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, arriveren Mark en ik op het domein van Het Karperveen. Hoewel wij beiden niet bang zijn voor een beetje water, wordt door ons dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod van Gills & Scales eigenaar Bob Cuyvers om ons kampement in de woning direct aan de oevers van het water op te slaan.

Niet veel later, wanneer de zon definitief ondergegaan is, breekt werkelijk de hel los. Binnen in de woning deed de receiver continu van zich spreken, helaas vanwege de enorme hoeveelheden regen die op de lijnen terecht kwam.

Enkele uren later wordt Mark voor het eerst gewekt door iets anders dan regen. Buiten de woning gilt de Delkim het uit. Een prachtige schub blijkt de oorzaak van al deze herrie te zijn geweest. Aangezien het over enkele uren al licht is en Het Karperveen bovendien over ruime retainer slings beschikt, besluiten wij de vis eventjes te zakken.


De volgende morgen velde de weegschaal haar oordeel over het gewicht van de kolossale schub van Mark: 17,5 kg. Geen slecht begin!

m_DSC00295

Niet veel later mag ik ook voor het eerst de zware regen trotseren. Wederom betreft het een schubkarper die de 15 kg grens ruimschoots passeert, 17 kg om precies te zijn. Zelfs tijdens het foto’s maken blijft de regen voortzetten.

m_DSC00289

Even later is het de beurt aan Mark en ook nu betreft het (met 15 kg precies) een dertiger, met een opvallende staart.

Het resultaat is deze heerlijke ravage, die voor een karpervisser een genot voor het oog is.

Naast deze dikke vissen weten Mark en ik allebei ook nog eens een mooie spiegel te landen, die hun vrijheid direct weer terugkrijgen. Daarmee komt de teller op 5 vissen te staan.

Niet slecht voor een last-minute nachtje! Tijdens het ontbijt worden de foto’s aan de muur in het huisje uitvoerig bestudeerd. Van Bob weten we dat Het Karperveen niet het water is waar je een hele rits veertigers zult vangen, maar er zwemmen er wel een paar. “Dat zou wat zijn” fluistert Mark haast terwijl hij naar een prachtige schub van 20,5 kg staart, die de naam ‘Big Momma’ heeft meegekregen.

Ondanks een hele rits vissen van 19 kg is het Mark namelijk nog niet gelukt om de magische grens van 20 kg te passeren. Hoewel het aantal 20 kg vissen op Het Karperveen dus niet overhoudt, stemmen de resultaten van de voorgaande nacht ons positief. Het zou zomaar kunnen…

Na een relatief rustige middag en avond gaat het ‘s nachts weer helemaal los. Ook nu begint het feest zodra het serieus begint te regenen. Na een aantal missers, mag ik bij het eerste daglicht even kort met een prachtige spiegel van 16 kg poseren.

Ook Mark wordt tijdens zijn nachtrust abrupt gewekt. Na een bloedstollende dril klinkt er plotseling een vreugdekreet over het water. “Dit zou hem zomaar kunnen zijn!” hoor ik Mark roepen. Ik hoop het van harte. Enkele minuten later krijgt Mark van zijn unster het verlossende nieuws te horen dat hij eindelijk zijn droomvis van 20 kg heeft gevangen…en wat voor een!

Een paar uur later heb ik de eer om mijn apetrotse vismaat en zijn nieuwe pb vast te leggen.

Als kers op de taart krijgt hij vlak voor ons vertrek ook nog eens een mooie spiegel voorgeschoteld. In 2 nachten tijd weten we samen 8 vissen te vangen, waarvan 4 vissen boven de 15 kg en eentje boven de 20 kg. Ik denk dat de term ‘droomsessie’ dan best op zijn plaats is!

Meer informatie over de wateren van Gills & Scales vind je hier!

ANDEREN LAZEN OOK