Droogte in de Achterhoek - deel 2

Droogte in de Achterhoek 2009 (deel 2)

door Eddy te Mebel

Inmiddels al weer meer negatief, maar vooral ook positief nieuws uit het droge oosten. Om maar met het negatieve te beginnen: het waterpijl zakt dagelijks nog steeds met een aantal centimeters en er komen steeds meer stuwvakken van beken bijna droog te staan.

Zelfs op plaatsen waar ik nog nooit van mijn leven de bodem heb kunnen zien, staat nu nog  maar 15 cm. water. Uiteraard nog genoeg voor kleine vis, maar voor brasem, karper en zeelt is het moeilijk om de ruggen onder water te houden. Een zeelt is een  taaie vis en laat zich aardig ver in de modder zakken en kan het tot op het laatste moment volhouden.

Volgens buienradar zal er deze week nog weinig regen vallen, op zijn vroegst zaterdag een paar buitjes. Het zal dan ook lang moeten regenen voordat het grondwater weer begint te stijgen en ik zie dit voorlopig nog niet gebeuren. Toch ben ik er vrij zeker van dat vele vissen deze droogte zullen overleven gezien het volgende positieve bericht.

Vrijdag 25 september is het waterschap een proefproject gestart in de Veengoot ten gunste van de visstand. Zoals beschreven in het vorige artikel hebben ze een paar “overlevingspools” gegraven.  Over een lengte van tientallen meters is het ongeveer 30cm dieper gemaakt.


Afgelopen vrijdag is het proefproject van start gegaan.

Hoofdzakelijk is de blubber verwijderd tot op de zandbodem. Dezelfde dag nog zaten er al diverse grote vissen in het diepere water. Tot nu was het voor het waterschap maar een kleine ingreep die voor de visstand toch grote gevolgen kan hebben. Uit ervaring weet ik dat het in droogstaande beken ongeveer drie jaren gaat duren voordat er weer een redelijk visstand aanwezig is.

Een goede visstand met grote vissen duurt zelfs wel een jaar of zes. Het zou dus jammer zijn als er niks gedaan zou worden. Waarschijnlijk zal het grootste gedeelte van de visstand in dit stuwvak kunnen overleven.

Al met al ben ik blij met de medewerking van het waterschap en als het binnenkort op andere plekken in de Veengoot ook nodig zou zijn om te graven willen ze meewerken. Het graven van “overlevingspools” in de Boven-Slinge zal waarschijnlijk moeilijker zijn, omdat het grondwaterpijl hier al veel verder weggezakt is.

Hieronder een fotoverslag van de laatste dagen.


Vrijdagmorgen 25 september was het waterschap om acht uur al paraat.


Aan de golven in het water is al te zien dat er veel vis zit.


Het eerste proefproject gaat van start.


De beek wordt dieper gemaakt.


Op verschillende plekken werd er gebaggerd.


Over een lengte van 40 meter wordt de beek ongeveer 30cm dieper gegraven.


De koeien, bij mij achter in de wei, kijken ook iedere avond even mee naar de waterstand.


Voor de vissen in de Boven Slinge nabij Varsseveld is het al te laat.


De zwarte vissen leven nog en de witte zijn bijna allemaal al dood.


Het laatste water in dit stuwvak (Boven Slinge), dode en nog levende vissen zijn goed van elkaar te onderscheiden.

Droogte in de Achterhoek 2009 - deel 1