Drie op een rij in Ierland: LongFord (2)

Drie op een rij in Ierland:

LongFord (2)

Door Hans en Frank Schoovers

De volgende dag hobbelen we letterlijk naar Longford. We kunnen door het greppelincident niet harder dan 60 kilometer door een bocht en zelfs dan gaat het met piepende banden. We hebben contact gehad met Dooley Cars en morgen komen ze met een nieuwe huurauto naar Longford om de auto om te ruilen. Dat is nog eens een service.


Heel veel geel


Uithangbord van  B&B  Melview lodge

Bij aankomst bij Melview’s Lodge worden we ontvangen door Kevin. Kevin is zelf een fanatiek visser en ook Kevin wil vrijwel direct het water op. Volgens Kevin kunnen we al onze spullen wel in de auto laten zodat we meteen op pad kunnen. “Tuurlijk Kevin, maar mogen we wel even onze viskleding aantrekken?” Tien minuten later zijn we op weg naar de haven waar de boot van Kevin ligt.


De Melview Lodge

De haven ligt aan een zijkanaal van de Shannon. Terwijl Kevin zijn boot leeg hoost vertelt hij over de dikke snoeken die hij hier elke winter vangt. Het water staat ‘s winters hoog en de snoek paait op de ondergelopen weilanden. Kevin laat een aantal foto’s zien van indrukwekkend dikke vissen. Veel meer aansporing hebben we niet nodig. “Gaan met die banaan!”


Eerst hozen dan vissen

De banaan in kwestie is een echte Ierse Lakeboat met een 10 pk Honda. Voordat we op het daadwerkelijke visgebied arriveren moeten we eerst nog door een smal kanaaltje heen. We zien het water tegen de kanten op klotsen als we voorbij varen. We snuiven de frisse lucht op en genieten.


Captain Kevin

Al snel komen we in een soort plassengebied waar de Shannon doorheen stroomt. Tijdens het varen vertelt Kevin het ene na het andere verhaal. Verhalen over vissen die hijzelf gevangen heeft of over vissen die tijdens het gidsen van gasten zijn gevangen. Kevin is niet alleen een enthousiaste visser en verteller, maar hij kent het water als zijn broekzak.


Kevin’s  backyard

We worden overladen met informatie over diepte, stenen, geultjes, platen, prooivis, noem maar op. Vandaag hebben we nog een paar uurtjes om te vissen. We bespreken met Kevin hoe we deze tijd het beste kunnen besteden, werpend vissen op snoek doen we het liefst. Kevin weet nog wel een paar mooie plekken met planten en als snel staan we met zijn drieën te werpen.


Zorg dat je materiaal op orde is

Met regelmaat lopen we tegen snoek aan en we weten er deze middag een stuk of 20 bij elkaar te sprokkelen. Als we ’s avonds thuiskomen maken we kennis met een Belgisch vissend echtpaar; Gilbert en zijn vrouw Belinda. Gilbert is speciaal naar Ierland gekomen om op zeelt te vissen. Kevin is een specialist op het gebied van grote zeelt en het Belgische paar is zeer te spreken over Kevin.


Belinda en Gilbert met het resultaat van een dag hard werken

Kevin heeft ze meegenomen naar een ‘geheim’ meer met grote zeelt en heeft een dagje met ze gevist. Zodoende hebben ze het nodige van hem kunnen leren omdat het vissen op zeelt afwijkt van de manier waarop ze in België gewend zijn te vissen.


River Shannon

Na het vissen duikt Kevin de keuken in om een lekkere maaltijd voor ons klaar te maken. We eten gezamenlijk waardoor het er huiselijk en gezellig aanvoelt. Na het eten kijken we in de lounge naar de finale van de Champignons League: Chelsea - Bayern München. Biertje erbij… heel gezellig!


Vergane glorie

De volgende dag gaat Kevin weer met ons mee op pad. We besluiten om wat dieper te gaan trollen en werpen om meer kans te maken op grote snoek. Helaas hebben we de pech dat het weer de afgelopen maand dramatisch is geweest en met name deze week is het gewoon koud. Vandaag is de temperatuur gezakt naar 8 graden en dat is voor Ierse begrippen heel koud.


De belangrijkste vlieg in Ierland

Kevin vertelt dat het in maart 25 graden was en toen was het vissen super. Het gebied waar hij vist is gemaakt voor het vissen op snoek. Trollen kan altijd, maar vooral werpend is het hier goed vissen. Er is een aantal baaien die vol staan met waterplanten. Ook vliegvissers op snoek kunnen hier hun hart op halen.


Hier moeten ze liggen


Krachtpatser

Kevin heeft een paar Engelse klanten en die vangen bijzonder goed met de streamer. Gelukkig vangen we vandaag naast een aantal kleine snoeken ook nog een dikke 90’er. Zorg dat je materiaal in orde is, want de kracht van een Ierse 90’er is te vergelijken met een Nederlandse 110, wat een geweld!


Ierse snoeken zijn sterk


Een 90’er vecht als een 110

Melview Lodge is een goede plek voor een snoekvakantie, eventueel in combinatie met een witvisvakantie. Kevin heeft ruimte voor zo’n 10 gasten. Het Belgische echtpaar deed deze combinatie van een week vissen op snoek en een week op zeelt. Aan Kevin zal het in ieder geval niet liggen, want die doet alles om zijn gasten het naar de zin te maken en vooral vis te laten vangen.


Al 200 jaar een vertrouwd adres

Ga naar deel 3! Eerder verschenen: deel 1.

ANDEREN LAZEN OOK