Drie generaties Jurgens voor bijna 60 jaar hengelsport in Bergen op Zoom

Drie generaties Jurgens voor bijna 60 jaar hengelsport in Bergen op Zoom 

Door Ron Smits 

Het begint allemaal met een bamboehengel met daarop een aantal geleide ogen en een iets wat door moet gaan voor een vismolen. Sjaak Jurgens vist hiermee heel succesvol langs de Zeeuwse kust eind jaren vijftig, begin jaren zestig in de vorige eeuw. Nu bijna zestig jaar later weten de sportvissers van de begin jaren zestig nog steeds dat Sjaak een grootheid en een belangrijk pionier is geweest in de hengelsport.

Ook zoon Nol raakt ernstig verslaafd aan het vis virus van zijn vader en het is dan ook niet vreemd dat beiden in de begin jaren zestig een hengelsport winkeltje aan het St. Catharina plein openen (zie links onder foto 1).


De drie hengelsport zaken van de familie Jurgens. In de kleinste winkel zijn opa Sjaak en vader Nol in 1962 gestart aan het St. Catharinaplein 41 (links onder). Een begrip in Brabant en Limburg, waar vele sportvissers hun zeepieren zijn gaan halen. Vaak al om 06.00 uur ’s morgens zijn de eerste vissers al paraat in de winkel, om het door hun bestelde aas af te halen.

Inmiddels runt kleinzoon Sjaak (naar zijn opa genoemd) de inmiddels veel groter geworden hengelsport zaak (rechts boven foto 3) aan de Parallelweg 109 in Bergen op Zoom. Sjaak junior heeft zijn opa jammer genoeg nooit gekend, maar uit de vele verhalen van de sportvissers van de vorige eeuw, die nog steeds de hengelsport zaak van Sjaak junior bezoeken en wat oude krantenknipsels is hem duidelijk geworden dat zijn opa toch wel een echte crack in het vissen moet zijn geweest.

De oude krantenknipsels heeft Sjaak junior nog steeds trouw bewaard over zijn opa maar ook over zijn vader. Deze krantenknipsels krijgen volgend jaar een mooi plaatsje in zijn hengelsport winkel. Deze herinneringen aan de gouden tijd in het sportvissen, mogen nimmer verloren gaan.


Een greep uit de oude krantenknipsel, deze krijgen een mooi plaatsje in de winkel van Sjaak junior. Op het krantenknipsel van de kabeljauw van 24 pond staat geheel links ook Peer de Kock uit Bergen op Zoom, ook nu nog meer dan een begrip in Bergen op Zoom en ver daar buiten. Op de foto boven ziet u helemaal bovenaan een getijdeboekje met vermelding van het pondje Anna Jacoba polder – Zijpe. Het pontje vaart al lang niet meer.

Vader Nol heeft de kennis en de ervaring van opa Sjaak voortgezet in de nieuwe winkel, schuin tegenover het oude winkeltje, op nummer 41. Vader Nol is met zijn 77-jarige leeftijd nog steeds een bekendheid in de hengelsport en is nog dagelijks in de winkel van zijn zoon Sjaak te vinden.

Het bouwen van hengels heeft hij van zijn vader Sjaak geleerd en in die tijd heeft hij heel wat Conolon hengels gebouwd met de hele grote geleide ogen. Die kennis en ervaring (bijna 60 jaar !!) is weer door Nol overgedragen aan zijn zoon Sjaak.

De Petromax heeft zijn intrede gedaan en vele sportvissers zijn in de zestiger en begin zeventiger jaren in de winteravonden aan de Zeeuwse kust te vinden, om daar de kabeljauw (kabel U is beter) te belagen. Beregezellig zo’n verlicht strand en vele sportvissers. In het weekend komen jongelui die een centje bij willen verdienen met een karretje langs en een grote pan erwtensoep, die gretig aftrek vindt onder de vele sportvissers.

In de inmiddels exact vier jaar oude winkel aan de Parallelweg heeft de Petromax plaats gemaakt voor de moderne ledverlichting. Veel materiaal, voor andere soorten sportvissen, zijn bij het toch al ruim gesorteerde zout water materiaal toegevoegd. Zo is de hengelsportzaak een echte allround hengelsportzaak geworden.

Wat gelukkig niet veranderd is in de derde generatie winkel, is de gezelligheid van vroeger. Nog steeds wordt er onder het genot van een bakkie leut gezellig bijgepraat. Helaas komen de tijden van weleer niet meer terug en behoren vele, vol met sportvissers met hun petromaxen, stranden en dijken tot het verleden.

Geen gullen meer van meer dan twintig pond, geen sterke verhalen van een heel grote houten plug die tijdens het bootvissen altijd wordt gebruikt en na heel veel zinloze bootvisdagen uiteindelijk een aanbeet geeft. Helaas is de vis dermate groot dat ook deze ervaren visser met een lege spoel en een droge knal alleen maar een illusie rijker is.

Maar nog wel zijn de herinneringen aan een goede oude tijd regelmatig te horen bij Hengelsport Jurgens aan de parallelweg 109 te Bergen op Zoom. Visserslatijn? De oude generatie van toen weet wel beter.


De geweldenaar van de vorige eeuw: de Petromax (zie foto boven) maakt plaats voor de moderne LED verlichting (zie foto onder), de kousjes blijven een gevoelig onderdeel van deze geweldige lichtbron uit de vorige eeuw.

Nog voor de Petromax op de markt is, hebben we gevist met petroleum lampen, diverse staaflantaarns en autoverlichting op accu’s op een strandkar gemonteerd. Ook een primusbrandertje ging mee voor de inwendige mens. Heerlijk hoor die goeie ouwe tijd.


LED verlichting is geheel van deze tijd en heeft de Petromax vervangen.

Sinds een paar jaar is streetfishing helemaal nieuw over gewaaid uit Frankrijk en wordt ook door de jeugd fanatiek beoefend. De bamboestokken (al of niet voorzien van vol glas toppen) van de vorige eeuw hebben plaats gemaakt voor prachtige, lichtgewicht carbonhengels. De heel grote geleideogen zijn allemaal veel kleiner geworden. Baarsjes peuteren valt met die dikke (zware) bamboestokken niet mee.


De toonbank en de ladenkast zijn bijna 60 jaar oud, meubilair uit de allereerste winkel. Achter de toonbank Nol Jurgens, die in alle drie hengelsport winkels achter deze toonbank heeft gestaan. Het assortiment is duidelijk gewijzigd in de loop der jaren. Kom anders maar eens kijken in de hengelsportzaak van Sjaak Jurgens junior.


Neo, de nieuwe fluoro
carbon lijn. Een kleine greep uit de nieuwe materialen.

Zagers en pieren, waar Sjaak en Nol uiteindelijk mee groot en bekend geworden zijn, wordt nog steeds op bestelling klaargemaakt.


Volgend jaar ook de hand gebouwde Fishkix hengels uit Japan in het assortiment. Echte krachtpatsers en met een uniek bepaald doel ontworpen.

Op dit moment is er veel vraag naar de gevlochten lijnen van Momoi. Bij Jurgens verkrijgbaar in de lijndikte vanaf 0.06 mm met een trekkracht van maar liefst 6 kg.

Volgend jaar op zaterdag 21 januari opent Hengelsport Jurgens zijn deuren en organiseert een heuse roofvis dag. Op deze dag worden o.a. de nieuwe hengels gedemonstreerd, krijgt u meer informatie over het roofvissen en ziet u in de waterbak de actie van diverse soorten kunstaas. Ook Nol zal aanwezig zijn en vraag hem gerust eens over vroeger en vooral de houten plug.


Sjaak junior links, bijzonder trots op zijn opa.

Ron Smits van Total Fishing (zeeforel met wobblers, zeevissen vanaf de kust en vanuit de kayak), Rien Poortvliet (snoekvisser met kunstaas en dood aas), Frans Oomen (snoekvisser met groot rubber kunstaas), Johan de Jong (zeebaars en snoekbaars met kunstaas vanaf de kant, maar ook vanuit de belly boat) zullen u onder het genot van een hapje en drankje graag verder helpen met alles wat met roofvissen te maken heeft.

Let vooral op de wat oudere generatie sportvissers en vraag hen maar eens naar de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Heerlijk die prachtige verhalen visserslatijn. De tijd vliegt dan voorbij. Kom eens kijken en denk terug aan hoe het allemaal in 1962 begint. Ik was toen een klein ventje, maar ben o zo gelukkig dat ik in deze tijd heb mogen vissen. Vraag gerust, ik wil deze machtige tijd met iedereen delen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -