Dream Permit…

Permit dreams…

Tekst en fotografie: Maarten Bruinenberg

Het is maandagmiddag en na een fantastische dag op de flats en de nodige bonefish te hebben gevangen zeg ik tegen mijn gids, “Nacho ik wil de laatste paar uur op Permit vissen!” Hij zegt “Amigo, you like Permit?!” en ik zeg: “Nacho, I dream of Permit!!!” En hij krijgt een grote grijns op zijn gezicht met de woorden: “Not so easy amigo…” “I know, I know!” Nadat ik hem vertel dat ik in Acensionbay een Permit heb verspeeld aan een obstakel, gaan we op zoek.


Op zoek…

Na een goed half uur zie ik een trio Permits onze kant op komen! Ik verknal mijn enige kans volledig, met trillende handen en knikkende knieën, sh*t! We zien verder geen Permit meer, alleen een grote Cuda die achter bone’s aanzit. Op de terugweg, richting de haven, vertel ik Nacho dat ik misschien toch nog wel een extra dag met hem wil boeken, om alleen achter de Permit aan te gaan. Hij zegt dat woensdag de beste dag is en we spreken af dat hij mij weer ophaalt om 06:30 uur, samen met zijn zoon Alberto, dan hebben we een extra paar ogen!

Ik slaap ‘s nachts bijna niet en dan is het eindelijk zo ver… de wekker gaat! Nadat we aankomen, vertrekken we snel naar een wat diepere flat waar volgens Nacho zeker Permit zit. Hij heeft gelijk, we polen net de flat op en zien gelijk al een school Permits, een stuk of 6! De eerste worp gaat wederom nergens over en Nacho zegt: “nervous, my friend? Relax!” Hij begint samen met zijn zoon te lachen. De volgende worp gaat beter en ik wacht tot de vlieg op de goede diepte komt en begin met strippen, lange rustige strips en dan krijg ik een harde aanbeet!


Krachtig materiaal.

Al snel blijken de kleine Jacks die met de Permits meezwemmen net iets sneller te zijn en de Permits spooken en verdwijnen met de noorderzon. Helaas, dan maar naar de andere kant van de flat, waar we besluiten om te gaan waden omdat we dan minder snel gespot worden door de slimme Permits. We stappen uit de skiff en spotten gelijk een grote school Bonefish en ik vang een aantal mooie vissen voordat ze vertrekken in de tegenovergestelde richting waar wij heen willen. We waden verder en ik zie plots een zoutwater krokodil, een ‘kleintje’ van een meter of twee en als hij ons ziet, schiet hij de mangroven in, wat een prachtig gezicht…

Na een meter of 50 zegt Alberto ineens: “look 100 meters further, Permit tailing!” en inderdaad je ziet de onmiskenbare zwarte, sikkelvormige staart boven het water uitsteken. “This is your chance, amigo” en ik wissel snel van hengel en strip 28m lijn van de Abel reel af die ik gemarkeerd heb met een waterproof stift. We waden zodat we de vis kunnen onderscheppen. Op een meter of 30 van de vis komt hij ineens onze kant op en de gids zegt: “Make the cast, now!” Ik maak een paar valse worpen uit de buurt van de Permit zodat hij de lijn niet ziet, verander van richting en laat de lijn schieten tegen de wind in, perfecte worp! Ik wacht totdat de Permit ongeveer een meter van de vlieg (een grote shrimp-imitatie met grote zwarte ogen) vandaan is en begin met strippen, de vis volgt en ik stop……..


Klaar om aan te werpen.

De vlieg zinkt langzaam richting de bodem en we zien de vis kantelen om hem van de bodem af te halen…… Ik beheers mijn zenuwen en wacht een seconde voordat ik strip set, weerstand en ik hef de hengel die ineens zo krom als een hoepel staat. De vis begint met een bekende kneiterharde run en verdwijnt zo’n 200 meter richting het zuiden. Na een kort moment van euforie schieten de ‘doomscenario’s’ van de vorige Permit door mijn hoofd en ik vraag de gids: “No sticks here right?” “No just rocks, keep your rod high!”


Zo’n 200 meter richting het zuiden…

Ik oefen iets meer druk uit op de vis en begin hem terug te pompen. Beetje bij beetje komt hij dichterbij. Zou het dan toch nog…? Na 25 minuten landt Alberto voor mij de vis met het speciale net. Ik kan mijn geluk niet op.Wow, wat een vis!!! Sterker dan welke vis dan ook, die ik ooit aan een vliegenhengel gehaakt heb. Mijn dream Permit!


M’n Dream Permit!

Permit is voor de meeste vissers in Nederland niet zo een heel bekende vis daarom zal ik wat dingen over de ‘ghost of the flats’ vertellen.

Permit of wel de Trachinotus falcatus, is een vis die alleen in het Caribische gebied voorkomt in warm water. Het is een verschrikkelijk slimme vis met ongelooflijk goede zintuigen en wordt gezien als de ultimate trophy die je kunt vangen met de vliegenhengel op de flats. Ze kunnen wel 122cm worden en zo’n 80pounds. De grootste ooit gevangen met de vliegenlat was 56lbs. 2oz., maar de gemiddelde vissen wegen rond de 20 pounds.

Ze eten voornamelijk krabben maar ook garnalen en kleine vis. Je kunt ze in scholen tegenkomen, maar vaker zie je ze in duo’s, trio’s of gewoon solo. Je moet ze echt eerst spotten om ze te kunnen vangen, want er zijn er gewoon veel te weinig van om er blind op te werpen.

Voor diegenen die meer informatie willen over de Permit, kunnen ondermeer terecht op www.midcurrent.com, twee aardige verhalen lezen over Permit of contact opnemen met mijzelf (maartenbruinenberg@hotmail.com).

Gidsinfo: Nacho Euan - nacho@bonefishcozumel.com - (01152)9878726022


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -