Denemarken, april 2010 – deel 1

Denemarken, april 2010 – deel 1

Door: Jelle Westerhuis

Inmiddels weer teruggekeerd uit het zonovergoten Denemarken. In vijf delen een terugblik op een heerlijke, maar taaie week. Soms is het alles, vaak is het weinig tot niets. De winter heeft de boel knap opgeschoven en het ziet ernaar uit dat het merendeel van de vis nog van de rivieren moet komen.


Vrijdag begint enigszins bewolkt. Het lost al vrij snel op en de start van een bijna zonovergoten week is ingeluid.

Vrijdag 9 april 2010… lekkere start van de week

     
  • Weer: behoorlijk zonnig, middelmatig bewolkt, geen spatje naar beneden gekomen.
  •  
  • Wind: kracht 6, voornamelijk uit noordwestelijke richting.
  •  
  • Temperatuur: net geen 10 graden.

Gevist op Kolding Fjord in een soort van kanaal waar een windstille punt te vinden was. Ruud had vrij direct al een drietal aanbeten op de tobacco fly (zoals wij ‘m noemen – zou de echte naam niet weten) en twee verspeeld.


Leuk experimentje, echter na een twintigtal worpen ben ik vlieg en splitring kwijt terwijl de lus nog intact is… Vreemd. Het beweegt in ieder geval als een idioot en het getik van staal op staal zal een extra attractie vormen…

Wimsema weet er vier achter elkaar te vangen op pattegrissen, lost er nog eens twee en krijgt nog een stel aanbeten. Ik weet er drie te verzilveren (twee op tobacco fly, één op magnus). Verder nog één aanbeet gehad en dus een lekkere start van de week, zeker voor maar een paar uren vissen.


Lekkere start van de week. Nog wel erg koud op het moment dat het wolkendek de zonnestralen belemmeren.

Het is verraderlijk koud, met het zonnetje erbij gaat het nog enigszins, maar zodra een paar wolken de deur dichtdoen is het koud, echt koud. Ook het water zit nog niet aan een aangename temperatuur voor het ademende waadpak, goede onderkleding is absoluut een must.

De dag was begonnen bij Jesper in de zaak. Vliegen bijkopen, bakje koffie drinken en weer even bijkletsen en plannen maken voor aankomend weekend. We gaan achter de zalm aan op de Skjern Å. Voor hem de zoveelste keer, voor ons de ontmaagding.


Altijd weer lekker momentje; die plotselinge, onverwachte weerstand en de vervolgens krommende stok in je handen…

Er zijn intussen op de Skjern zo’n dikke 90 vissen gevangen. Lijkt veel, echter als je bedenkt hoeveel mensen het al hebben geprobeerd, dan stelt de statistiek ineens niet meer gek veel voor. Toch gaan we een poging wagen, zou wel gaaf zijn als één van ons een vis haakt. Of er een gevangen zien worden is ook al geweldig.

Het materiaal staat hoe dan ook al klaar om ingezet te worden voor aankomende zondag, de dag dat we ernaartoe gaan. Voorlopig dus morgen eerst nog maar een dag zeeforellen en gezien de startvangsten van vandaag zal dat ongetwijfeld goed komen.


De eerste zeeforellen zijn binnen, een fijne kick-off!

De gevangen vis is erg verschillend; sommigen puur zilver, anderen nog bruin, de één moddervet, het merendeel nog aan de relatief slanke kant. De maten variëren van begin dertig tot net veertig. Al met al nog niet veel bijzonders en dat is ook niet zo heel erg… de eerste knallen op de hengel zijn een feit en dan is het al voor een groot deel goed.

Binnenkort deel 2...

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -