image description

De winter heeft hard toe geslagen

Door Ron Smits

Slootjes, beken, rivieren, meren en zelfs nog noordelijker, zeeën worden ijsvlakten. Hengels maken plaats voor schaatsen. De zeevis langs de stranden trekt naar dieper water. Tijd om onze materialen weer tip top in orde te maken voor de intrede van de dooi.
 

Ook in Denemarken kan het heel koud zijn, dat alles bevriest


Het voorjaar zal over een aantal weken weer zorgen voor veel vis plezier. Dan moet het materiaal weer prima in orde zijn. Visplezier dat het afgelopen jaar en ook nu nog, anders is dan andere jaren. Visreizen naar het buitenland zijn nu nog steeds niet mogelijk, maar er glooit weer een zonnetje aan de horizon. Als er voldoende vaccins beschikbaar zijn kan het heel snel gaan. Het positieve van deze nare en vervelende periode is dat we door Corona weer weten hoe goed we het hebben zonder Corona. We worden even met de neus op de feiten gedrukt.
 

Leopard bodem, hier komt de zeeforel graag naar voedsel zoeken.


Mijn geliefde Deense zeeforel heeft vorig jaar tevergeefs op mij gewacht en hoe pijnlijk is het lezen over mooie vangsten door de Denen, in het afgelopen jaar. Door de extreme koude trekt niet alleen de zeeforel, die gaat paaien de rivieren op, maar ook de niet paairijpe zeeforel. Deze laatste zoekt in deze extreme koude periode zoet water op om te overleven (koud en zout is fout en koud en zoet is goed). Na deze winter trekken de zeeforellen weer naar de zee op zoek naar voedsel, want ze zijn hongerig. Eind februari, begin maart, afhankelijk van de temperatuur van het zeewater, zijn de zeeforellen niet kieskeurig met betrekking tot het voedsel. Helaas zijn de afgepaaide zeeforellen, die nu ca. 30 % van hun lichaam gewicht kwijt zijn, broodmager en niet geschikt voor de consumptie.
 

Ruim aan de maat: 47 cm, maar afgepaaid en broodmager, nog een maandje of vier en deze zeeforel is weer in top conditie.


Voorzichtig terugzetten, zodat ze eind augustus weer terug zijn op hun gewicht van voor het paaien. De overspringers (zeeforel die overwintert in zout en/of brak water) zijn prima in conditie, moddervet en beresterk. Dat zijn de sportvissen, die we graag vangen en ook voor de pan zeer goed.
 

Niet alleen zeeforel, maar ook geep is op dezelfde manier te vangen. De geep komt meestal begin mei.


Maart 2021 kan derhalve wel eens een heel goede maand voor de zeeforel zijn. Hopen dat we weer naar Denemarken kunnen en mogen, zonder quarantaine periode en allerlei vervelende maatregelen. In eerdere artikelen heb ik al vermeld waar (en vooral het waarom) de zeeforel zich graag ophoudt. In de winter bevinden ze zich vaak aan de zuidkant van de eilanden. Naar gelang het water opwarmt verhuizen de zeeforellen naar de westkant van het eiland. De westenwind voert het, door de zon opgewarmde oppervlakte water, naar de kust, terwijl de westenwind aan de oostkust het opgewarmde water juist naar open zee voert. Als we de factoren voor het vangen van zeeforel onder verdelen in procenten komen we volgens mij tot de volgende vaststelling:
De juiste plaats bepaling: 70%. De juiste presentatie van het kunstaas: 30%. U ziet dat het bepalen van de plaats met de grootste kans op zeeforel heel belangrijk is.
 

Hier trekken de zeeforellen langs om hun paaigebied (daar waar ze zijn geboren) op te zoeken en na het paaien weer terug richting zee.


De zeeforel weet het vinden van het warmere water als geen ander en vaak kan water van slechts een tiende graad Celsius hoger, het verschil maken tussen vangen en niet vangen. Bijzonder goed zijn de ondiepe stranden met veel badkuipen. Het water op het ondiepe strand warmt snel op. De badkuipen zijn dieper en dus wat kouder. De zeeforel voelt zich dan ook goed thuis op deze plaatsen. Ook de badkuipen zijn warmer dan het diepere, dus koudere water. Kijk goed naar de bodemstructuur, vooral de Leopard bodem is een graag bezochte stek voor de zeeforel. Kijk ook naar voedsel zoals kreeftjes, strandvlooien, zeepieren en/of zagers (vooral ’s nachts goede stekken), stekelbaarsjes, mosselen etc.
 
Maar let op: de zeeforel is ook vaak op iets meer dan kniediep water te vinden, zeker tegen de avond willen ze op het ondiepere, warmere water komen azen.
Landpunten, riffen en landtongen zijn ook vaak heel goede stekken. Maar vergeet zeker de saaie stukken zandstrand niet: een zeeforel kan men overal tegenkomen.
 

Mooie zeeforel van 74 cm, gevangen door mijn zoon.


Als u geluk heeft en u een hele school zeeforellen treft, die zich tegoed doen aan het warmere water kunt u een leuk klusje zeeforel vangen. Je ziet de zeeforel zonnend aan het water oppervlak staan. Indrukwekkend gezicht. Tot op heden heb ik dit slechts éénmaal meegemaakt aan de westkust van Langeland, zo’n beetje in de achtertuin van Leonard. Tevens de plaats van mijn eerste Deense zeeforel ooit.

ANDEREN LAZEN OOK