De week van 32 Zweedse meters… (deel 2/3)


De week van 32 Zweedse meters… (deel 2/3)

Door Evert Oostdam

De eerste dag hebben we op het Edslanmeer gevist. Het pension heeft direct zicht op dit mooie meer en ligt er maar 20 meter vanaf. Geen afstanden rijden en direct kunnen vissen, is dan wel lekker op een aankomstdag.


Sommige vissen zijn al helemaal afgepaaid.

De komende dagen gaan we naar het Vänernmeer. Een enorm water met een heel scala aan prachtige baaien en ondiepe platen. De baaien zijn veelal voorzien van grote en brede rietkragen waar de snoek zich massaal aan het verzamelen is voor de ophanden zijnde paai. Vanaf het pension is naar dit meer een klein half uurtje rijden.


De eerste meter van het seizoen wat ook nog eens een PR is, geeft een trip een goud randje.

Na wat kaartstudie zijn de ondiepe baaien snel gevonden en we besluiten de baaien te bevissen met Jerkbaits. In onze optiek het nummer 1 kunstaas in het voorjaar. We starten in het begin van de baai op zo’n 4 meter water en vissen ons dan zo de baai binnen tot op 50 cm water aan toe…


Jerkbait vissen is de sleutel tot succes.

De (grote) snoeken liggen in deze periode van het jaar veelal nog wat dieper in afwachting om de ondiepe paaigronden op te trekken. Begin je dan op 3 a 4 meter, dan pak je zodoende alle waterlagen en mis je geen enkele vis.


Meerdere meters op 1 dag zijn geen uitzondering.


Ook de baarzen zijn goed te vangen. Soms wel 2 tegelijk op een bladpilker. Let op de achtergrond, geen land te zien, niets dan water.

Dat deze tactiek zeer vruchtbaar is blijkt wel uit de resultanten. We vangen de ene na de andere meterbak en veel mooie 90-ers. Door iedere avond de vangstgegevens met elkaar te delen als het favoriete kunstaas en de kleur, weet iedereen al snel zijn eerste metervis te vangen.


Ook vangen we meerdere mooie vissen van in de 90 cm.


De vierde metervis van de dag. Dit heb ik nog nooit meegemaakt… ’t is gewoon een gekkenhuis!

Op een gegeven moment is het niet meer de vraag of we een metervis gaan vangen, maar eerder wie hem gaat vangen vandaag…


Iedereen vangt zijn metervis deze trip.

Evert Oostdam

Binnenkort deel 3! Eerder verschenen: deel 1

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dreamfisher Proefdag Eiland van Maurik
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO **** Stingersysteem enkele haak.
Willem Moorman -