image description

De vierde dag van het Fin-Nor heilbot festival 2019

Het weer klaart op!

En dat is goed nieuws want daar knapt de visserij ook van op. Vandaag was er duidelijk meer actie dan de afgelopen dagen. Ik ben vandaag op pad geweest met Henk en Mike.

In eerste instantie lieten de golven het niet toe om naar buiten te gaan dus we zijn uitgeweken naar de beschutte stekken onder de noordkaap. Maar na  1 uur, 6 soorten en 40 exemplaren ging het bloed kruipen waar het niet gaan kon en zochten we toch steeds meer de randen op van de buitenzijde van de fjord.

De wind was vandaag voorspeld met 10 meter per seconde en die kwam zeker tot zijn recht vandaag. Maar na verloop van tijd driften we toch steeds verder de open zee op. Maar met de driftzak erbij bleek het toch mogelijk om de grootste shad goed aan te bieden op 50 a 60 meter diepte. Dat leidde er toe dat we aan het einde van de dag een grote kist helemaal vol hadden met een mooi slag kabeljauw waarvan de grootste 109 cm. Mike was de trotste vanger van dit schitterende exemplaar. En daarmee heeft hij ook meteen zijn eigen PR een flinke maar scherper gesteld. Al met al voor ons een hele goede dag waar we tevreden op terug kijken. En Mike staat ook meteen boven aan met de grootste kabeljauw tot nog toe.

Joop en Rob kozen er voor om, net als de afgelopen 2 dagen, in de beschutting te liggen van de Noordkaap. Ze hebben vandaag ook weer een flink aantal vissen weten te verschalken en zich prima geamuseerd.

Ronald, Nico en Mark hebben aan de binnenzijde van  het fjord vandaag ook 40 kabeljauwen weten te strikken. Met lange driften van de hoek van de Noordkaap tot aan het eiland in het fjord. Daar stonden net even wat minder golven waardoor het vissen net wat comfortabeler was. Een van de kabeljauwen die ze vingen zat letterlijk helemaal vol zandspiering die net waren verorberd. Het waren zeker 15 stuks die er in 1 keer uit kwam. Ze waren nog bijna levend zo leek het. Heel bijzonder.

Danny en Peter zijn er vanavond nog even op uit gegaan en dat was ook nog een prima resultaat. Enkele zeewolven, kabeljauwen en als klap op de vuurpijl een serieuze heilbot van 121 cm voor Danny die daarmee zijn PR heeft verbeterd. Die gaat vanavond goed slapen! Knap werk Danny. En op naar de volgende verbetering van je PR! Foto volgt morgen.

Morgen klaart het verder op en is de voorspelling dat de wind maximaal 7 meter per seconde gaat waaien. Dat is dus minder dan vandaag en aangezien er vandaag voor twee soorten een grotere vis is gevangen ben ik benieuwd naar de dag van morgen.

Oja. En overmorgen voorspellen ze 3 a 4 meter per seconde…..  helaas hebben ook de dagen in Noorwegen maar 24 uur per dag. Soms zou je toch echt een paar uur extra willen hebben. Nog even knallen!