image description

De tweede visdag van het Wout Van Leeuwen Noorwegen festival 2019.

Oosten wind is het thema van de dag!

En die was er meer dan genoeg. Ruim te veel zelfs en meer dan ons lief is. Hierdoor hebben we ons vandaag moeten beperken qua visserij. We hebben rondom de locatie gevist in de grote en de kleine Straumen en het tegenoverliggende eiland. Maar dat mocht de pret niet drukken want het zonnetje scheen uitbundig al was de gevoelstemperatuur door de wind aanmerkelijk lager.

Laten we vandaag eens beginnen met zoon, vader en grootvader Vollebregt. Die hebben een topdag gehad. Ze hebben schelvis, koolvis en kabeljauw en een heilbot gevangen. Vader Vollebregt (Steef) kreeg op zijn hele koolvis die hij aanbod onder de brug van Saltstraumen aan het einde van de drift een goede dreun te verwerken en na een paar spannende momenten en minuten lag zijn eerste heilbot ooit in de boot en was hij zo trots als een pauw! “Mijn visreis is nu al helemaal top!” Daar was ik dan natuurlijk weer heel blij mee.

Bert en zijn kompanen zijn vandaag de hele dag gericht bezig geweest op de heilbot en niet zonder succes. Zelfs me de oostenwind die bekend staat als ongunstig voor goede vangsten wisten ze vandaag drie heilbotten te landen en hebben ze er twee moeten lossen. Geen reuzen maar met 82, 84 en 89 leuke vissen om te vangen en de aanhouder wint. Voor de kenners: in de baai van Rotsteinen op de meest westelijke punt van het eiland Straumoya lagen ze redelijk uit de wind en driften ze vanaf de ondiepe zandbodem naar dieper water. Typisch was ook weer het bijtuurtje waarin er 2 van de 3 werden gevangen en ook de 2 lossers zich voordeden. Naast de heilbotten vingen ze natuurlijk ook kabeljauw en koolvis en was hun dag prima in orde en speciaal voor Marco nog even de felicitaties want die vierde vandaag zijn verjaardag en kreeg als cadeau 1 van de 3 heilbotten aan boord.

John en Herman waren vandaag met Carl op pad. Carl had het goed voorbereid en ging in de ochtend direct naar het oosten en ging onder meer trollen waarbij ze een paar mooie koolvissen wisten te verschalken. Daarna hebben ze bij de kleine Straumen met licht materiaal gevist en een mooie hoeveelheid kabeljauw en koolvis gevangen op ultra licht materiaal. Dat was zelfs zo geslaagd dat John en Herman besloten deze zelfde avond nog een keer met zijn tweeën terug te gaan en het nog een keer dunnetjes over te doen.

Ik zelf ben vandaag met Berny, Han en Peter op stap geweest. Wij hebben aan het eind van de Straumen eindelijk de koolvissen weten te vinden en hebben daar met wat moeite 10 exemplaren van weten te vangen. Daarna hebben we de hele ochtend gericht op heilbot gevist maar wat we ook probeerden. Het mocht allemaal niet baten. Jammer maar helaas maar in de middag zijn we verder gaan vissen op kabeljauw en koolvis met licht materiaal en hebben we er een stuk of 20 weten te vangen. Om 17.00 uur was iedereen redelijk moe en zijn we lekker naar het huisje gegaan om op te warmen. Want ondanks het zonnetje was het niet warm vandaag!

Rob is met Steef en Niels op pad geweest en zij hebben een paar mooie koolvissen uit de Straumen weten te trollen en daarna zelfs een dikke aanbeet van een heilbot te realiseren. Maar helaas had de heilbot de aasvis bij de kop gegrepen en kon de haak niet gezet worden door Niels. Heel jammer want het was een fors exemplaar. Na nog een volgende heilbot zijn ze weer op kabeljauw en koolvis gaan vissen met succes en volgens Niels was het “een heerlijke visdag”.

Voor Aad, Erik en Ed was het overdag een vergelijkbare dag als de andere groepen. Alleen werd de dag in mineur afgesloten doordat ze per ongeluk tegen een rots aanvoeren. De motor kon gelukkig nog wel gebruikt worden maar slechts op halve kracht. Ze zijn veilig thuis gekomen en Kurt gaat morgen ochtend direct voor ze aan de slag om hen weer het water op te helpen. En dan morgen met frisse moed er weer tegenaan.

Jibbe, Ard en Arjan hebben een hele leuke visdag gehad en zij hebben de hele dag door structureel kabeljauw en koolvis gevangen. Ze hadden een geslaagde visdag zeiden ze zelf. Ook hier geen reuzen maar met de huidige omstandigheden mag je dat ook niet verwachten. Morgen gaan ze met mij mee een dag gericht op heilbot. Wie weet wat ik morgen kan berichten…

Heb er nu al weer zin in. Maar ik ga eerst wat slapen. Want zoals een bekend vissersgezegde luid tijdens een visreis: Van alles te veel behalve slaap… (Vrij naar R.V.)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Groepsreizen Colombia
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 383
Willem Moorman -
image description
Hengelsport- en Botenbeurs 2019…
rudy.van.duijnhoven -