De stressbestendige loodkop.

De stressbestendige loodkop

Door Berthil bos

Dat ik graag met allerlei soorten rubber het leven van de snoek voor een kort moment op zijn kop zet weten jullie inmiddels wel. Door deze jarenlange liefde voor rubber, op een gezonde manier trouwens, heb ik ontzettend veel geëxperimenteerd met dit product.

Naast het experimenteren met het rubber zelf, is de loodkop als hulpmiddel ook een product waar ik de nodige aandacht aan schenk. Het doet bijvoorbeeld de shad op een bepaalde diepte lopen en houd het kunstaas in balans.

Daarnaast zorgt hij ervoor dat je het rubber aan de spelt kan hangen en voorzien van een haak zijn ook de vissen die van voren aanvallen niet veilig. En juist dit soort gehaakte vissen zorgen ervoor, dat je snel door je voorraad shads bent, althans als je net als ik graag met zacht en soepel rubber vist.


Shad – snoek is net als ik dol op rubber.

Bij iedere dril ben je bang om je favoriet stukje kunstaas te verspelen. Door het enorme geweld dat tijdens een dril explodeert, scheurt de shad vaak uit of verdwijnt helemaal van de loodkop. Met het fixeren van het rubber op de loodkop d.m.v. een paar druppeltjes secondelijm of met dun koperdraad, kan je het afschudden meestal wel voorkomen, maar het uitscheuren blijft gebeuren.

Dit geeft de schad vaak een onbalans, waardoor je het uitgescheurde gedeelte met een aansteker of ander middel opnieuw moet dichten. Dit houdt natuurlijk een keertje op, waarna je je favoriete shad niet meer te gebruiken is.


Als je geluk hebt drijft je shad nadat hij van de loodkop is geschud.

Zelf heb ik in het verleden diverse dingetjes bedacht om dit uitscheuren te beperken, waaronder een loodkop die ik bij de haakbocht afknipte en er een soort zelfgemaakte kurketrekker (wokkel) aan vast soldeerde. Je hebt dan niet meer te maken met het uitscheuren van de haaksteel en een korte stinger verving de enkele haak.

Inmiddels zie je dit soort loodkoppen ook in de winkels liggen, maar meestal zijn deze nog niet helemaal naar mijn zin. Vaak is het bevestigingsoogje erg klein of te plat, waardoor je het lusje van de stinger (klein staaldraad met dreg) nooit goed over dit oogje kan leggen en daar ook houden. Voor een goede houvast, bij de grotere shads, moet de wokkel enige lengte hebben en ook dat mis ik vaak.

Heeft de wokkel wel de gewenste lengte dan is het recht opdraaien van de shad niet gemakkelijk, omdat hij er zonder hulpmiddel regelmatig scheef in gaat. Ik wist dat PML (Pike Master Lures) een loodkop op de markt bracht onder de naam BFT Flexxhead, die binnen in de wokkel een stangetje had zitten, waardoor deze altijd recht in de shad verdwijnt.

Deze loodkop van BFT is niet bedoel voor het grotere rubber, maar wel grandioos te gebruiken bij het verticalen, diagonalen en werpen met kleinere shadjes. Na enig speurwerk kwam ik een Nederlandse webshop tegen, die precies de loodkop in zijn assortiment heeft die ik voor ogen had.


De BFT Flexhead Pike is een juweeltje onder de wokkelloodkoppen.

Onder de naam BFT Shop (www.bftshop.nl) voert dit bedrijf een juweeltje van een loodkop, de BFT Flexhead Pike . De wokkel is lekker lang voor een goed houvast en het centrale stangetje zorgt ervoor dat hij altijd recht in de shad wordt gedraaid. Ook het bevestigingsoogje heeft een wat langere steel, waardoor je er gemakkelijk de lusjes van de stinger(s) overheen kan leggen. Ze zijn er van 10, 15 en 20 gram, waarmee je prachtig al werpend de grotere shads kan presenteren.

Binnenkort komen er ook nog wat zwaardere gewichten bij de BFT Shop, die ik t.z.t. graag aan jullie voorstel.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -