Dé Roofvis no. 80: Creatief met Rubber (1)

Kunstaas van siliconenrubber is het meest universele aas ter wereld, vindt Berthil Bos. In de binnenkort verschijnende uitgave no. 80 van het specialistische magazine Dé Roofvis legt Berthil uit welke softbaits  het goed doen en hoe je dergelijk kunstaas desgewenst kunt aanpassen en daarmee nog verder kunt verbeteren.

Creatief met Rubber (1)

Door Berthil Bos

Rubberen kunstaas is in mijn ogen het meest universele aas dat er is. Ik heb het dan wel over (siliconen)rubber dat met een loodkop gevechtsklaar moet worden gemaakt voor het vissen op snoek. Er is de laatste jaren enorm veel van dit rubber op de markt gekomen, dat geschikt is voor het werpen en trollen op roofvissen. De afmetingen van dergelijke grote softbaits liggen zo tussen de 18 en wel 30 (!) cm.


De versleutelde contrast-twister lijkt onder water kleiner, maar valt wel op.

Af toe zit er iets tussen dat direct aan alle criteria voldoet, doch aan veel softbaits moet eerst wat worden gesleuteld om er een succesvol aasje van te maken. En ook het betere rubber kun je door wat extra ingrepen nóg aantrekkelijker maken.


Deze softbaits hebben stuk voor stuk een facelift ondergaan.

Werpen of slepen?
Daar sta je dan in een hengelsportzaak vol met rubber. Welke softbait kies je nu? Een goede shad of twister moet ook bij een extreem lage vissnelheid voldoende staartactie hebben. Hiervoor moet het rubber erg soepel aanvoelen, zonder te slap te zijn. Bij een shad moet de staartwortel die de schoep aan het boven lijf verbindt, niet te stug of gedrongen zijn.

Om dat te testen, pak je de shad in de hand en houd je hem op zijn kop. Als alleen de staart met schoep ombuigt, dan is deze minder geschikt voor het trollen. Deze shad is voor het werpen bedoeld. Buigt het lijfje van de shad met de staart mee, dan heb je er eentje te pakken waarmee je beide technieken kunt uitoefenen.


Van dressuur of conditionering was bij deze vis geen sprake…

Als een hengelsportwinkelier een waterbak heeft of er is water in de buurt, dan kun je controleren of de shad tijdens de voortstuwing gaat ‘flanken’, zoals we dat ook graag zien bij pluggen. Een goede shad rolt de staart en de schoep twee of drie slagen naar één kant om daarna hetzelfde aantal slagen naar de andere kant te rollen.

Dit soort shads zijn zeer geschikt om te trollen en staan hun mannetje ook bij het werpend vissen. De Renowky Photoprint shad en de nieuwe Dull Shad van SPRO zijn voorbeelden van softbaits die deze goede kenmerken van huis uit al hebben mee gekregen.

Shads met een massieve staartwortel en een grote schoep die in een hoek van 90 graden op het lichaam staat, zijn specifiek bedoeld om er mee te werpen. De schoep werkt hierbij in de afzinkfase als een soort parachute. De Attractor van Profi Blinker is zo’n shad. Verderop leg ik uit hoe je de bovengenoemde softbaits ook geschikt kunt maken voor andere technieken.

Bij de aankoop van een onverzwaarde grote twister zijn de veerkracht en stevigheid van de staart een belangrijk aspect. Immers, als de staart er slap en uitgerekt bijhangt, zal de twister onder water weinig drukgolven veroorzaken. De Big N van Kalin’s is een voorbeeld van een goede, onverzwaarde twister voor de snoekvisserij.

Je voelt bij het beetpakken dat hij voldoende stevigheid bezit. Als je hem met de staart naar beneden houdt, hangt de staart als een spiraal naar beneden. Dit betekent dat de staart wijder uitslaat dan het lichaam, waardoor deze meer water pakt. Dit alles resulteert in behoorlijke drukgolven die de snoek alert maken.

Ook zie je dat als je de twister neerlegt, de sikkelvormige staart in een mooie boog terugloopt naar de staartwortel en daar bijna weer uitkomt. Direct na de staartwortel wordt de staart breder. Ook dit pakt veel water tijdens het vissen. Een twister met bovengenoemde kenmerken kan voor alle technieken worden gebruikt. Bij het rechttoe rechtaan vissen veroorzaakt zo’n twister immers volop vibratie en drukgolven.

De diverse modellen softbaits die ik nu heb genoemd, zijn zodanig goed ontworpen en gefabriceerd dat je ze meteen vanuit de verpakking kunt inzetten. Maar helaas geldt dat niet voor alle kunstaas dat wordt aangeboden…

> Vrijdag a.s. deel 2!

Bovenstaande bijdrage is één van de weer zeer lezenswaardige artikelen die zijn terug te vinden in het in de tweede week van oktober verschijnende nieuwe nummer van Dé Roofvis.

klik om naar hengelsporthuis.com te gaan

Voor meer informatie over o.a. een zeer aantrekkelijke abonnementsaanbieding op dit specialistische magazine, zie www.hengelsporthuis.com

 

ANDEREN LAZEN OOK