De riffen van Ras Banas en Abu Ghusun - deel 3 (slot)

Eerder verschenen: deel 2

De riffen van Ras Banas en Abu Ghusun - deel 3

Door Bram Bokkers

Speedjiggen
‘s Middags staat speedjiggen op het programma. Niet ver van de plek waar we voor anker gelegen hebben, bevindt zich een diep gat met structuur naast een dieper gelegen rif, een ideale plek om een gokje te wagen zou je zeggen. Terplekke wordt door middel van het bepalen van de stroom en de windrichting, de driftroute bepaald. Het diepste punt is ongeveer tachtig meter en loopt vervolgens op naar het rif.


Speedjigs tot 300 gram.

We vissen met speedjiggen van Williams en Ron Thompson tot driehonderd gram. De TRQ spin blijkt ook hier weer geen overbodige luxe. De hengel moet kort en krachtig zijn en de snelle bewegingen op de top kunnen opvangen. We laten de jig naar de bodem zakken om deze vervolgens weer snel met agressieve halen naar boven te vissen. De speedjig komt zo snel in verschillende waterlagen en dus ook sneller in de buurt van prooivis, wat weer de kans vergroot om tegen een grote vis aan te lopen.


Ook hier kan een coral trout niet vanaf blijven.

Ook deze visserij is niet voor watjes; na een aantal driften zijn we zeiknat van het zweet. Ook onze rug en schouders voelen we weer. Wel worden we beloond voor onze inzet. Bert haakt een vis die met de snelheid van een TGV richting het rif duikt, maar de vis helaas toch moet lossen. We vangen daarna enkele mooie dogtooth tuna’s tot ruim vijftien kilo. Voor de soort geen grote vis, maar nog altijd een bak van een vis met een spraakmakend gebit. Ik heb het geluk om een mooie coral trout te haken. Ook het speedjiggen blijkt zo zijn vruchten af te werpen op de plekken die zich daar voor lenen. Een goede stroom en dus kennis van het tij is daarbij wel een must.


Dogtooth-tuna.

Bodemvissen
Elke dag aan het einde van de middag, gaat de boot voor anker. De schipper zoekt dan een geschikte plek waar we de nacht kunnen doorbrengen. Niet onbelangrijk daarbij is de diepte en de bodemstructuur. Er moet natuurlijk gevist kunnen worden, zo ook vanavond. Terwijl we onze hengels optuigen staat Baqir alweer in de keuken om een heerlijk diner klaar te maken van verse groenten, vlees en natuurlijk vis. De diepte bedraagt vandaag zo’n vijfendertig meter, ik besluit een zware spinhengel op te tuigen met een bodemmontage en een stuk lood van vijfenzeventig gram. Als aas gebruiken we de kleinere tonijntjes die we overdag gevangen hebben.


Avondtafereel.

Een half uurtje later zitten we met z’n alleen op een rijtje heerlijk te vissen achter op het dek met een koud biertje in ons hand, wat wil je nog meer?! De aantallen en de diversiteit aan vissen die we vangen is groot. Denk aan kleinere barracuda’s, verschillende soorten snappers, groupers en vele andere waar ik de naam niet van weet. Wanneer Cors een kleine blacktiphaai vangt en bij ons de onderlijn meerdere malen doorgebeten en afgetrokken wordt, besluiten we zwaarder en mét staaldraad te gaan vissen. De kans om een haai of een ander grote vis te vangen is hier zonder twijfel aanwezig.

Wanneer het donker wordt gaan de lichten op het dek aan en stopt de kapitein een cd van de Egyptische René Froger in de cd speler. Het licht wat op het water schijnt trekt veel zeedieren aan. Vliegende vissen vliegen rond en springen zelfs in de boot. Ook inktvissen, grote garnalen en nachtelijke zeemeeuwen zijn van de partij. Laat in de avond rollen we ons mandje in. De echte grote vissen hebben zich niet laten zien, maar er is één troost; morgen mogen we weer.


Grote aantallen vliegende vissen komen op het licht af.


Blacktip shark.


Vele soorten vis zijn actief in het donker…


… Waaronder ook verschillende soorten snappers…


… En zelfs zeekatten.

Na een geslaagde week komen we weer aan in de haven van Hamata. Ondanks de aantrekkende wind van de laatste twee dagen kunnen we de pilottrip succesvol noemen. We hebben gevarieerd gevist en vele mooie vissen mogen vangen. Dit alles op een zeer relaxte manier en in een schitterende omgeving. De laatste nacht brengen we door in een luxe viersterren resort. Hier kunnen we nog even na dromen van ons Egyptische avontuur voordat we weer naar het koude Nederland moeten.


Even nadromen in een luxe 4-sterren resort.

Bram Bokkers

Eerder verschenen: deel 2

Meer foto’s over deze reis zijn te vinden op sportfishmoments.

Voor verdere inlichtingen en informatie over deze bestemming, neem even contact met Bert Goeree van Tight Lines Visreizen: tel. 0180 434788 / info@tightlines.nl  /  www.tightlines.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK