De riffen van Ras Banas en Abu Ghusun - deel 2

Eerder verschenen: deel 1

De riffen van Ras Banas en Abu Ghusun - deel 2

Door Bram Bokkers

Trollen
Het is even na zessen wanneer ik wakker wordt van zonlicht wat in mijn kajuit schijnt. Wanneer ik op het dek kom zie ik de zon net de horizon doorbreken. Baqir de kok geeft me een vuist en duwt een mok hete koffie in mijn handen. Dit is nog eens wakker worden. Over het eten hebben we niets te klagen met een heerlijk ontbijt en twee warme, vers bereide maaltijden per dag. Zelfs aan tussendoortjes is gedacht, bestaande uit vers fruit en koek. Wanneer we aan het ontbijt zitten lopen alle pluggen alweer netjes door de verschillende waterlagen. Een nieuwe visdag is begonnen. Het weer is heerlijk, met een zacht briesje en een temperatuur van rond de 25 graden. We vangen al snel wat kleinere tonijnsoorten, sommige bewaren we als aasvis.


Over het eten hebben we niets te klagen.


De trolhengels worden klaargemaakt.


Garfish.

De kapitein kent het gebied als geen ander. Volgens hem komen we snel in een gebied waar zich grotere vissen ophouden. Veel structuur en scholen aasvissen verklaren zijn uitspraak op de dieptemeter. Gespannen houden we de hengels in de gaten. Hij blijkt gelijk te hebben; al bij de eerste de beste aanbeet hangt Cors goed in de hengel. Snel draaien we de overige lijnen binnen. Hij blijkt een flinke barracuda gehaakt te hebben. Even later zijn ook Piet en Ed aan de beurt. We vangen verschillende grote vissen waaronder verschillende soorten jacks, kingfish en wat mij betreft de allermooiste, de coral trout.


Piet in zijn element.


Langstaart tonijn.


Cor’s met een mooie kingfish.


Vele soorten jacks dienen zich aan.


Grof geweld.


Grote vissen in overvloed.

 
Barracuda.


En de mooiste van het stel…


… Coral trout.

De deckhands helpen goed waardoor alles lekker vlug gaat, het is een gesmeerde machine. De meeste vissen zetten we terug, sommige belanden op de menukaart. Cors houdt alles netjes bij, de vangstlijst groeit snel. Wanneer Ed weer in de hengel hangt blijkt het echt menens te zijn. Met grote stoten wordt er veel lijn van zijn spoel getrokken. De kapitein zet de boot in zijn achteruit om zo goed mogelijk bij te sturen. We beleven enkele spannende minuten van halen en brengen, maar dan is het toch stil. Waar we bang voor waren gebeurd; de vis heeft zich vastgezwommen in het rif. De spanning valt van de hengel, het spel is uit. De ochtend gaat hard, we krijgen er honger van.

Snorkelen
Hamid ankert de boot in de buurt van een koraalrif. Zo hebben we na de middaglunch de gelegenheid om even lekker af te koelen. Ik doe mijn snorkel en duikbril op en laat me langzaam in het water zakken. Het water is heerlijk warm. Wanneer ik in de buurt van het rif kom trekt een school lichtgevendem, paarse vissen als eerste mijn aandacht. Als een zwerm spreeuwen verplaatsen ze zich door het water. Binnen enkele seconden bevind ik me midden ik een school met vissen die zich totaal niet storen aan mij. Ook zie ik een aantal gepen in de oppervlakte zwemmen, argwanend kijken ze me aan.

Wanneer ik dichter bij het rif kom verschijnen er steeds meer vissen met de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Ook het koraal zelf is schitterend, het rif bestaat uit vele soorten. Twee murenes uitziend als oude mannetjes, houden alles in de gaten. Alleen hun kop steekt uit een hol dat zich in het rif bevindt. Naast het rif bevindt zich een zandbodem. Twee roggen met fel blauwe vlekken zoeken hier de bodem af naar voedsel. Wanneer ik later in de week ook nog kennis maak met twee mantaroggen weet ik het zeker: een onderwater wereld als deze heb ik nog nooit gezien. Het zeeleven is echt overweldigend. De Rode Zee is dan ook niet voor niks één van ‘s werelds beste duikbestemmingen.


Snorkelen in één van ‘s werelds mooiste onderwaterwerelden…


… Waar aan kleur geen gebrek is.

Klik hier voor deel 3!

Eerder verschenen: deel 1

- Meer informatie over visreizen: www.tightlines.nl
- Meer prachtige visfotografie vind je op www.sportfishmoments.nl


ANDEREN LAZEN OOK