De pilker-twistercombo

De pilker-twistercombo

door Joop Folkers.

Eenvoudig te maken,  maar met dodelijke actie!
Als zeebaarsvisser ben je altijd weer op zoek naar nieuwe “hebbedingetjes”.Vissend vanaf de pier van Hoek van Holland heb ik dan ook al héél wat nieuwe vismethoden zien ontwikkelen.Zo zweren sommige specialisten bij een lepel-twister combinatie terwijl een ander juist weer geloofd in een shad of een “kale"jigkop voorzien van een twister .

Máár  het leuke is dat sommige vissers altijd weer met nieuwe creatieve “uitvindingen"naar de waterkant stappen.Werppilkertjes (loodkleur)zijn al vele jaren favoriet bij veel vissers.Zeker als er afstanden moeten worden overbrugd.



Zelf gingen we op zoek naar kleine verchroomde pilkertjes (30 tot 40 gram)en vonden deze in de  Spro catalogus onder de naam “Zocker Pilkertjes”.Al snel bleek dat deze kleine gestroomlijnde “rakkers"het juiste alternatief waren om grote afstanden te kunnen overbruggen.Het ombouwen van dit zeebaars-lekkers is een fluitje van een €-cent!



Omdat we op relatief ondiep water vissen maken we gebruik van relatief lichte uitvoeringen.De gewichten van 28 en 40 gram zijn dan ook favoriet.
-verwijder de dreg en splitring
-voorzie beide kanten van stevige (roestvrij stalen)splitringetjes
-zelf zet ik aan de haakkant een dubbele splitring zodat de haak soepeler door het water gaat
-kies voor een grote (6/0) haak (de Gamakatsu LS5213N voldoet perfect)
-plaats aan de andere kant een grove tonwartel
-voorzie de haak van een twister/let hierbij wel op dat de twister recht achter de pilker zit
 dit ivm. met de weerstand tijdens de worp(dit scheelt vele meters!)
-om het geheel nog iets aantrekkelijker te maken kun je de pilker een “lichte"knik meegeven


 
Dat deze combinatie dodelijk is is de laatste weken wel bewezen want we hebben er véél grove baarzen aan weten te vangen!