De nieuwste Sänger toppers

De nieuwste Sänger toppers 

Door Sjoerd Beljaars

Afgelopen dinsdag werden we uitgenodigd door de Duitse groothandel Sänger voor een kijkje in de keuken. Sänger is een van de groten in Duitsland en timmert nu ook in Nederland hard aan de weg. Het totaalassortiment is waanzinnig met aandacht voor alle visdisciplines; de catalogus moet je bijna met twee man dragen. Enfin, wij namen vooral het nieuwe kunstaas eens onder de loep en jawel, noviteiten te over! Een fotoverslag:


Over die dieplopende Azuki 92 Fukai (links) gaan al de nodige geruchten; een uitstekende deeprunner, die met behoorlijk wat snelheid nog steeds stabiel blijft lopen en dieptes haalt tot 6,5 meter. In Duitsland een hit eerste klas. Wegens dit succes een ondieper lopepende broer; de Azuki 92 Hiratai, die tot 1,5 meter loopt. Aparte kleuren ook!


Een grote swimbait hoort er gewoon. Voor productontwikkelaar Jens Franke is dat te makkelijk. Hier de AT Lure van PFS-Iron Claw. Een pracht van een lerp rubber verkrijgbaar in de lengtes 15,5 cm, 21 cm en maar liefst 27 cm. So far so good; nog niet iets nieuws onder de horizon…


Een apart vooraangezicht. De AT Lure heeft een mooie waggelende actie met flinke staart actie. Misschien valt je al iets op…


Twee ophangpunten. Een voor als je de de swimbait 0,5 meter diep wil laten lopen; de ander om hem 1,2-1,7 meter te laten cruisen. Nog dieper? Dan hebben ze centraal voor in de kop van de AT Lure een gat gemaakt, waar je loodjes in kunt stoppen. Uiteindelijk zou je deze swimmer tot wel 3,5 meter kunnen laten lopen.


Met een handige tool kun je de loodjes er ook weer snel en eenvoudig uithalen. De AT Lure wordt geleverd met deze toebehoren 9loodjes plus tool).


Verkrijgbaar in 4 kleuren.


Van de AT Lure lerp rubber naar het kleinste van het kleinste; De Illusive baby van 6,5 cm. Het ‘snoepje’ van Jens! En terecht. Ondanks zijn uiterst geringe grootte heeft dit ieniemienie’tje gwoon een attractieve S-beweging. Dat valt toch wel uniek te noemen in de kunstaaswereld.


Het iets grotere broertje; de Illusive Midget van 8 cm. Net even wat makkelijker te vissen dan zijn kleinere soortgenoot; net wat meer actie ook.


Dat is toch een belangrijk focuspunt van Sänger; klein hard kunstaas. En jawel, juweeltjes coming up; onder het label Iron Claw Apace.


Wat te denken van deze mini-jerkbait; de JB36S van Apace. En geloof maar dat dit juweeltje een glidende actie heeft met daarbij een attractieve wiggle als je hem met een spinstop even laat zinken. 40 mm groot mensen! nog kleiner? die hebben ze ook. 36 mm. Mooi voor de baars in wat ondieper water. Dat kan niet anders…


In diezelfde range de M50TBS twitchbait (sinking) links en rechts de M50IMF twitchbait (suspending). Met de versie rechts met ronde duiklip kun je eigenlijk weinig fout doen. De linker zul je echt zelf actie moeten geven en het resultaat is een zenuwachtig van links naar rechts, van boven naar beneden schietend aasvisje.


In eerste instantie voor de forelvisserij ontwikkeld maar proefondervindelijk deed deze Apace range het wel heel erg goed op baars. Voorzien van dreggen met bijgeleverd enkele haken voor wateren waar dreggen niet zijn toegestaan. Denk alleen al aan het Oostvoornse Meer.


Voor de Apace range ook een speciaal ontwikkelde range aan hengels (180-195-210 cm; werpgewicht 2-12 gram). 100% carbon en een eigentijdse look. Duur? Nope. Vanaf slechts 45 euro! En geloof maar dat dat een zeer schappelijke prijs is voor deze hengels.


De V-blade Spinnerbait van Iron Claw. Adjusteable, maar dat ging volgens Jens per ongeluk.


Dat zit hem met name in het spinnerblad. De bedoeling was een spinnerbait met een relatief rustige actie van het spinnerblad. Op een mooie dag stond Jens er wat mee in een waterbak te spelen en boog de V-vorm eens een klein beetje. Het resultaat was verbluffend. Het spinnerblad ging als een waanzinnige tekeer met als gevolg dat ook de skirt op de haak veel meer trillingen en dus actie mee kreeg.


Een platgevormde jigkop wat voor een uiterst stabiele aasvoering zorgt!


Het bevestigingsoog mooi afgedicht met een rubberen band. Vissen met een speld zonder zou dat een ware crime zijn en zou de speld al snel over de metalen as schuiven. Je ziet het wel vaker bij spinnerbaits vanuit de US, waar ze gewend zijn om het nylon/fluorocarbon aan het oog te knopen en dat probleem dus niet kennen… Met snoek op de loer ben je bijna icm staaldraad wel genoodzaakt om een speld te gebruiken…


Mooi voor vissers die oppervlakte spektakel willen; de Doiyo Kueru Wiggle. Mooie, realistische kleuren.


Ook aan de onderkant gedacht. Mooi aangezien de rovers ook van onderen komen!


Voorzien van een twinhook voor het nog minder oppakken van oppervlaktevuil.


Verkrijgbaar in 3 groottes 4-5-6 cm in zeer uiteenlopende kleurenpatronen!


4 nieuwe kleuren voor het Doiyo kunstaas. Rechts die peacock kleur is echt een Rembrandtje


De best verkochte shad van Duitsland; de Slim Shad. Zo succesvol bij de Oosterburen, dat…


…er speciale hengels op de markt komen. Een H uitvoering van 75 gram en een M met een werpgewicht van 40 gram. Prima hengels, 100% carbon en maar 75, -.


The Full Size Grub van Iron Claw. Een echt lekker massieve softbait voor snoek. Vorig jaar al in het pakket maar inmiddels heeft Jens een van zijn kapotgebeten modellen een tweede leven gegeven door hem ‘tail-up’ te riggen. Behalve de twisterstaartactie kreeg het rubber ineens ook een mooi flankende actie. Tja, zo sta je soms zelfs als productontwikkelaar bij je eigen producten voor verrassingen.


Ja ook in Duitsland hebben ze ‘last’ van de massale aanwezigheid van grondels. Maar ja, snoekbaarzen en baarzen zijn er dol op. If you can’t beat them, join them; iets van de strekking bij het ontwikkelen van deze superrealistische Gobody Shad.


Verschillende kleuren, waarvan…


…sommige voorzien zijn van UV-kleuren. Voor ons mensen alleen te zien met een UV-lampje en laat Sänger dat nou ook nog eens in het pakket hebben zitten. Aan alles is gedacht…


De Phantom Glider van PFS. Jawel, de gelijkenis met de moeilijk verkrijgbare, über populaire Manta jerkbait is niet ver te zoeken. De actie? Prima! Wijd uitslaand. in de waterbak knalde deze glider links en rechts tegen de zijkanten aan. Jens zelf denkt dat dit een verbeterde versie is van de Manta. De haken zitten dichter bij elkaar en de Phantom is voorzien van een doffe ratel.


Nieuwe Doiyo shads voor het peuterwerk voor op een jigkop of aan een dropshotrig.


Iron Claw Drop Stick dropshothengel in drie uitvoeringen. 195 cm en 210 cm met 4-18 gram werpgewicht en een van 240 cm met 6-21 gram werpgewicht.


Uitgevoerd met een supergevoelige spliced carbon tip.


Een heus instapmodel jerkbaithengel met een werpgewicht van 60-105 gram en 195 cm lengte. Ideaal voor de beginnend jerkbaitvisser. Prijs vanaf 70,-.


De Gedfly Shad; een extreem flankende snoekshad van formaat met een rollende staartactie die met zelfs loodkopgewichten van 11 gram nog stabiel door het water loopt.

Tot zover een overzicht van nieuwe roofvisproducten van Sänger. Wil je meer info of even uitgebreid door hun productassortiment heen gaan, ga naar: www.saenger-tts.de
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -