De nieuwe Ikiru pluggen van Spro

De nieuwe Ikiru pluggen van Spro

Door Peter Gerits
 
Vandaag werd ik verrast met een pakketje van Spro, met daarin maar liefst zes nieuwe Ikiru pluggen. Drie langwerpige pluggen (Long Lipped Minnow Bait) van 12 centimeter lang en een zwemlip van vier centimeter, en drie kleine Baby Cranks van vier centimeter lengte en een voor deze grootte erg lange zwemlip van drie centimeter.
 
De grote versies blijken suspenderende modellen te zijn welke in verschillende waterlagen te vissen zijn op diverse manieren. Suspenderend wil zeggen, dat als de plug niet wordt binnengevist, deze gewoon op dezelfde plek blijft hangen in de bereikte waterlaag. Je kunt hem trollen maar het stuk kunstaas is vooral bedoeld om te werpen met zijn 21 gram werpgewicht. 
 
Een speciaal ver-werp-systeem, waarbij een magneet in de body tijdens de worp naar de achterzijde wordt verplaatst, zorgt er voor dat de plug verder gegooid kan worden als een normale plug van die lengte. Ik weet nog niet hoe de plug loopt (zwemt), maar Spro kennende zijn ze tijdens de research zeker niet over een nacht ijs gegaan. Naar mijn mening zijn deze pluggen in te zetten bij de zeebaars-, snoek-, snoekbaars-, roofblei- en waarschijnlijk ook de meervalvisserij.
 
De grote pluggen zijn suspenderend, de kleine blijven drijven.
 
Dan het kleine drijvende Baby Crank modelletje. Met de extreem lange lip zal deze naar mijn mening zeker drie tot vier meter kunnen duiken. Het plugje is met een werpgewicht van maar drie gram speciaal ontworpen om te trollen. Een kogeltje in het centrum van de body staat garant voor een sublieme uitbalancering. 
 
Vooral in het begin van het roofvisseizoen zal dit kunstaasje haar vangkracht moeten tonen els de roofvissen het vooral nog voorzien hebben op speldaas. Verder zal het zeer zeker een goede vanger van baars en roofblei zijn.
 
In afwachting van het nieuwe seizoen.
 
Alle pluggen zijn voorzien van de befaamde Gamakatsu dreggen, verbonden via sterke splitringen aan het stalen oogje en de body is zoals we van Spro gewend zijn op een duurzame wijze vervaardigd en zodoende bijna onverslijtbaar.  Bovendien is iedere plug verpakt in een zeer professioneel ogend doosje, waarbij het onmogelijk is om je te prikken aan de superscherpe dregjes.
 
De grote gaat mee voor een test in Denemarken, de kleine moet nog even wachten tot 31 mei.
 
Bovendien zijn de grotere modellen ook nog zoutwaterbestendig, dus over anderhalve week mogen de grote pluggen hun vangkracht bewijzen in de Deense Langelandbælt, of misschien al eerder tijdens een zeebaarstripje in eigen land.
De kleintjes mogen nog een maandje wachten tot het einde van de gesloten tijd voor aassoorten op zaterdag 31 mei.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -