image description

De Nederlandse Jaws

De Nederlandse Jaws

Door: Coert Van Opstal

Wie aan haai denkt zal niet direct de link leggen met Nederlandse kustwateren, toch zwemmen hier ook heuse haaien rond! Toegegeven, wie nu met beelden van Jaws in zijn hoofd rondloopt komt misschien wat bedrogen uit, maar het zijn toch echt haaien!


De sluis door naar de open zee

Om beter in beeld te krijgen hoe die haaien zich in onze kustwateren gedragen heeft Sportvisserij Nederland een heuse haaiendag georganiseerd: Sharkatag! Rond negen uur varen we richting de Roompotsluis. In de sluis maken we de hengels klaar, we voorzien de hengels van verzwaarde platvis onderlijnen.


Op naar de stekken....

Op het oog lijken dit vrij standaard paternoster onderlijne, ware het niet dat boven en onder iedere afhouder een extra loodje gemonteerd is. Dit alles om er zeker van te zijn dat het aas straks dicht tegen de bodem aangeboden wordt. De haaiensoorten die in Nederland voorkomen zijn in de regel echte bodemazers.


...die niet ver weg varen zijn.

De loodverzwaringen op de onderlijn wegen ieder 15 gram, de drie zijlijnen zijn afgemaakt met haken in maat 2. Op deze haken worden zagers geregen, een echte lekkernij als je het aan de haaien vraagt! Om het geheel van wat extra’s te voorzien geven we de zagers nog een lekker geurtje mee in de vorm van een vloeibare flavour.


Het juiste matriaal is staat al klaar

Een aantal kilometer uit de kust komt het schip tot stilstand, we zijn op de stek gearriveerd! Een enorme zandbank vlak voor de kust doet dienst als voedselbank voor de haaien. Hier vinden ze krabbetjes, zagers en wat al niet meer.  De schipper van vandaag Kees heeft er vertrouwen in: “Het zal niet makkelijk gaan worden, maar een haaitje vangen moet wel gaan lukken!”


De eerste haai is al snel binnen.

De omstandigheden zijn niet perfect vandaag, de ruwe zee in combinatie met de heersende stroming zorgen ervoor dat het wat lastig kan worden om het aas aan de grond te houden, maar toch houdt de schipper er het volste vertrouwen in.

Dat het lastig werd bleek gedurende de dag.  De hengeltoppen rustten gedurende een groot deel van de dag actieloos tegen de railing van de boot. Pas rond het middaguur krijgt een van de vissers een beuk op zijn hengel, snel sprint hij naar zijn hengel en rukt deze uit de steun. 

Een mooi exemplaar klaar voor de tag.

Aan de hengel te zien zit er een haai aan, de hengel staat behoorlijk krom. Uit het niets valt de lijn slap…  Dat terwijl we dachten de vangst bijna te kunnen gaan zien! Net voor de boot is de haak gebroken. Pas laat in de middag krijgt Jan, een van de andere vissers,  een paar rustige tikjes op zijn hengel.

Een hele rist hele kleine tandjes.

Hij begint te draaien. “Ik zit vast!” Roept hij. Na wat trekken komt er toch beweging in. Jan geeft aan dat het zwaar aanvoelt. “Net alsof ik een grote plastic zak aan het binnen draaien ben joh!” 

De zoon van de schipper komt al snel kijken, hij vermoedt dat we met een haai van doen hebben. Al snel blijkt dat hij gelijk heeft. We krijgen de vis uiteindelijk te zien en het is een haai! Yes de eerste haai! Uiterst voorzichtig wordt de haai onthaakt en voorzien van een tag.


Een tag meten en dan kan hij weer terug.

Het gaat om een gevlekte gladde vrouwtjes haai van 79cm. Jan is dik tevreden met zijn haai.  Zijn dag kan niet meer stuk. Snel nemen we  wat foto’s en dan mag ze weer terug. Ze zwemt een rondje langs de boot voordat ze de diepte weer induikt, achtervolgd door de tag in haar rugvin.

De krabben kwamen af en toe ook mee naar boven

Deze tags zijn voorzien van een telefoonnummer en een unieke code. Als je zo’n haai met een merkteken vangt is het de bedoeling dat je dit telefoonnummer belt, de code doorgeeft en direct wat gegevens over die bewuste haai deelt. Door dit te doen krijgt men inzicht in het gedrag van de haai, hoe snel ze groeien en waar ze zich wanneer ophouden. Dus schroom niet om te bellen, iedere terugmelding wordt bovendien nog beloond met een goodiebag! Beter kan niet.

Mooie zware aanbeten en een goede sport.

Nog geen half uur na die eerste haai krijgt mijn vader twee tikken op zijn hengel. Resoluut trekt hij de hengel uit zijn steun en begint te draaien.  Net zoals bij Jan lijkt het alsof hij vast zit. Maar niets is minder waar!  Door wat extra kracht te zetten komt er toch beweging in de zaak.

Mooie formaat voor te taggen.

Zou het dan toch een haai zijn? Beetje bij beetje komt de vis los van de bodem, uiteindelijk zien we een grijze schim verschijnen uit de duistere diepte. Een brede glimlach siert het gelaat van mijn vader; zijn allereerste haai! Rustig drilt hij de vis verder totdat we de vis kunnen scheppen. Dan wordt hij aan boord gehaald. Snel meten en taggen we de vis.


Prachtige vissen om te zien

Het is een gladde haai van 77 cm. Natuurlijk vereeuwigen we mijn vader eerst met de vis voordat de haai zijn weg mag vervolgen. In tegenstelling tot de andere haaien geen toeristische route ditmaal, deze haai kiest eieren voor zijn geld en spurt direct terug richting het diepe.

De rest van de dag worden er helaas geen haaien meer gevangen, af en toe wordt er nog een gulletje, zeebaars of horsmakreel gevangen. Soms komt er een krab of zeester mee omhoog. Hoewel de vangsten ietwat tegenvallen kunnen we toch terugkijken op een geslaagde dag!


Weer terug in zijn element

De sfeer was erg gezellig en bovendien is er veel gelachen! Met een totaal resultaat van 14 gladde haaien, 1 ruwe haai en 2 pijlstaartroggen is er toch geen reden tot klagen. Bovendien moeten we niet vergeten dat dit slechts dag 2 is, van de 4. Dus er zullen nog een hoop haaien gevangen worden!

ANDEREN LAZEN OOK