De matchvisser en de wind                         door Willem Stolk

De matchvisser en de wind

door Willem Stolk

Vooral bij het vissen met de matchhengel kan de wind je behoorlijk parten spelen. De meeste matchvissers zullen daarom hun nylon onder water willen hebben. Op zich is dat natuurlijk logisch, gezien het feit dat een zijwind er voor kan zorgen dat je een fikse en uiterst hinderlijke bocht in de lijn krijgt. En als we een ding niet willen, is dat een bocht in de lijn!

Je hebt dan immers geen controle over je matchpen en tijdens een aanbeet zul je veelal misslaan omdat eerst de bocht (lus) uit de lijn moet. Met de lijn onder water wordt je lijn minder snel in een bocht geduwd -tenzij het water hard stroomt natuurlijk!- maar hoe ver moet die lijn dan onder water worden gebracht? Naar mijn idee hoeft het nylon per definitie niet zo ver mogelijk onder water. Enkele voorbeelden. Tijdens diverse proefsessies heb ik samen met Ton Ruys o.a. een gevlochten lijn als voorslag gebruikt. Het gebruik van zo’n stuk Dyneema als voorslag heeft diverse voordelen. Zeker wanneer we verder dan 25 meter uit de kant visten, bleek die gevlochten lijn erg succesvol. Tijdens voorgaande sessies, waarbij we ons nylon ontvetten om het te laten zinken, zakte het nylon naar onze mening te diep. Hierdoor was aanslaan lastig. Vissend met een voorslag van Dyneema, bleek al snel dat dit aanzienlijk beter werkte.


Slidermontage met voorslag van dyneemalijn Om het een en ander te verduidelijken het volgende: als het water drie meter diep is, gebruikten we een Dyneema-voorslag van ruim vijf meter lang. De voorslag dient langer te zijn dan de waterdiepte, anders kom je in het gedrang met de loodzetting en het aanbrengen van de dobber. Ook op extreem diep water werkte het goed. Visten we bijvoorbeeld op een diepte van acht meter, dan gebruikten we een voorslag van ruim 10 meter. Dat kan hier ook niet veel anders in verband met het gebruik van stuitjes. Visten we op een afstand van 35 meter uit de kant, dan zat er achter de pen een gedeelte Dyneema. Dit gedeelte Dyneema wil niet echt zinken, maar door het wel goed zinkende nylon gaat het Dyneemagedeelte ook mee onder water, doch slechts een gering aantal centimeters. Aanslaan gaat dan perfect en de pen blijft op zijn plaats. Voor veel vissers, zeker de minder ervaren matchhengelaars, betekent een windje in de rug een uitkomst. Lekker eenvoudig werpen en geen lastige bochten in je lijn!
Toch is zo’n wind in de rug soms ook lastig, zeker als het hard waait en wanneer je veel beet krijgt. Als het hard waait, moet je oppassen met ingooien, aangezien de wind de dobber vaak naar beneden duwt. Je doet er dan goed aan om rustig in te werpen en niet te veel met een boog. Maar dit even terzijde.


Slidermontage met ingevette nylon. In te zetten bij zeer gunstige omstandigheden met veel wind én veel vis Wanneer je de wind in de rug hebt en de vis aast als een gek, zeker wanneer het om voorns gaat, doe je er goed aan om het nylon vooral niet te laten zinken. Ton en ik hebben dit tijdens vele wedstrijden aan den lijve ondervonden. Bij aanvang draaiden we het nylon zoals gebruikelijk onder water. Maar als er veel voorn aanwezig was, telde elke seconde. We misten heel wat aanbeten doordat we gewoon te laat waren. Na dit een aantal keren ervaren te hebben, gingen we aan de gang met ‘ingevet’ nylon. Nu niet meteen denken aan klodders vet, gewoon een klein beetje machineolie tussen de vingers was voldoende om het nylon te laten drijven. En de visserij ging meteen stukken beter, het nylon bleef drijven en we waren een fractie sneller bij het zetten van de haak.. Bij wind in de rug hoeft het nylon dus beslist niet per se onder water. De praktijk leerde ons creatief te zijn en het werkte!
Het volledige artikel en nog veel meer kunt u lezen in het eerstvolgende nummer van Witvis Totaal dat vanaf volgende week te koop is bij uw hengelsportwinkelier of in de kiosk.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Vooroordelen
Willem Moorman -