De magische drie (deel 8)  De landing

De magische drie (deel 8) 

De landing 

Door Berthil Bos

Je hebt goed op de aanbeet geanticipeerd en de dril is naar behoren verlopen, dus hebben we het mooiste van het vangen van een snoek achter ons gelaten. Dit zeg ik expres op deze manier, omdat het landen van een snoek alleen onze haantjeshonger kan stillen.

Begrijp mij goed, want ook ik behoor tot die groep. We hebben er alles aan gedaan om ons jachtinstinct te bevredigen en dan zouden we de vis niet eens even boven water mogen bekijken en er een fotootje van schieten. Voor velen is ook dan pas het hele plaatje compleet.


Het is gelukt en mijn haantjesgedrag is bevredigd.

Bij dit landen kan er nog van alles mis gaan, vooral voor de snoek zelf. Hierdoor kies ik de laatste jaren steeds meer voor het landingsnet. Ja, een landingsnet en geen schepnet. We gaan niet scheppen, maar we zorgen ervoor dat de snoek door het net in bedwang wordt gehouden. Gaan we hem scheppen dan kan het een voor de snoek een desastreus verhaal worden.

Een andere manier is de handlanding. Deze manier van landen is vele jaren geleden erg gepromoot om excessen bij het scheppen tegen te gaan. Door een snoek met de kieuwgreep beet te pakken, wordt de huid van de vis niet beschadigd en een mooie bijkomstigheid is dat de snoek automatisch zijn bek open doet, waardoor je hem gemakkelijk kan onthaken. Buiten de voordelen kleven er ook wat nadelen aan deze manier van arresteren.

Natuurlijk zijn er ook andere methoden om een vis voor een korte tijd te onttrekken aan zijn leefmilieu, maar die vind ik persoonlijk niet geschikt of alleen als ondersteuning te gebruiken.


Af en toe is bogagrip van harte welkom, maar wees er uiterst voorzichtig mee vis.

De Bogagrip is een attribuut die je kan helpen bij het landen, maar is zeker niet geschikt om een vis uit het water te tillen. In verkeerde handen is deze grip een onding voor de snoek, maar als je hem gebruikt bij een slecht gehaakte vis, waardoor je de kieuwgreep niet kan inzetten, kan dit hulpmiddel je van pas komen.

Toch heb ik de Bogagrip, na hem een paar maal gebruikt te hebben, weer vaarwel gezegd, omdat een snoek altijd onberekenbaar is en zodoende toch verwond kan worden.

Een ander hulpmiddel is de Cradle. Hoewel ik er van overtuigd ben, dat als de vis eenmaal tussen de buizen is beland, je de snoek niet kan beschadigen, kleven er ook meerdere minpunten aan. Om hem netjes in de Cradle te krijgen moet de vis goed meespelen en dat wil zeggen volledig uitgedrild zijn. Dat dit niet altijd kan heb ik al uitgelegd.


Respect voor deze jongens, maar handig is dit hulpmiddel niet.

In je eentje is het bijna niet te doen, dus een vismaat als hulp is een must. Dat de gebruikers van de Cradle het goed voor hebben met de vis staat buiten kijf, maar er zijn betere opties. Ik kies dus voor de handlanding en het gebruik van het net, waarbij het net mijn grootste voorkeur heeft. In de volgende aflevering beginnen we daarom met deze manier om het te promoten.
 

ANDEREN LAZEN OOK