De Magische Drie (deel 10)  Voordelen voor de roofvisser

De Magische Drie (deel 10) 

Voordelen voor de roofvisser 

Door Berthil Bos 
 

In de vorige aflevering heb ik geprobeerd om jullie duidelijk te maken welke voordelen de snoek heeft bij een goed gebruik van het landingsnet. Maar buiten dat de vis hier voor zijn gezondheid veel aan kan hebben, ben jij ook in het voordeel als het gaat om het landen.

Bij het strak en stevig drillen van de snoek, waardoor hij snel bij de boot komt, is de kans dat de lijn niet gespannen staat uiterst klein. De dreggen zullen hierdoor altijd in het vlees blijven zitten en het uitschudden van het kunstaas wordt beperkt.


Kort en stevig drillen is zowel voor de snoek als de roofvisser positief.

Als je hierbij de hengel zo laag als mogelijk probeert te houden, zal je ook het springen,  wat vaak tot het verlies van een vis leidt, redelijk tegen gaan.

Ik weet wel dat het springen er heel spectaculair uitziet, maar we willen in dit artikel de vis landen en niet verspelen. Door het gebruik van een net kan je het drillen tot wel de helft van de tijd verminderen, wat automatisch inhoudt dat de kans op verspelen ook met de helft wordt verminderd.

Juist de laatste fase van de dril, waarbij de vis in de juiste positie gebracht moet worden voor een handlanding, gebeuren vaak onverwachte dingen en kan je de vis kwijtraken.

Natuurlijk is de vis bij een netarrestatie nog niet uitgedrild, maar omdat je dit wel erg strak en krachtig hebt gedaan, is er een groot deel van zijn energie aangesproken.

Gewoon even rekening mee houden als je de vis toch uit het net haalt. Gelukkig heeft de snoek dan geen kunstaas meer in zijn bek en kan je beide handen gebruiken.


Een snoek is vooral op het laatst uiterst onvoorspelbaar.

Bij weesomstandigheden zoals harde wind is het een hele prestatie om een snoek met de hand te landen en is op dat moment een groot net je beste vismaat. Ook kan een genette vis het blesseren van je handen helpen voorkomen, wat bij een handlanding nog al eens voorkomt.

Waarschijnlijk heb je het zelf ook wel eens mee gemaakt, dat bij de kieuwgreep je je handen openhaalt aan de ruimschoots aanwezige scherpe kieuwbogen of tanden. Die kleine verwondingen worden door velen gezien als een trofee en geeft aan dat je in ieder geval gevangen hebt.

Veel erger kan het zijn, als je in aanraking komt met de dreggen die soms aardig verstopt zitten. Door de vis eerst te netten, kan je in alle rust de situatie gaan inschatten, aan welke kant je de vis kan pakken.

Vooral in de koudere maanden heb ik liever geen bloedende vingers, omdat deze door de kou maar moeilijk willen helen.


Waar zitten de dreggen?

Op druk bevaren water is het ook een voordeel dat je snel kan handelen en direct weer overzicht hebt over het vele waterverkeer. Je ziet dat buiten de belangrijkste reden om een net te gebruiken, de gezondheid van de vis, ook de roofvisser zelf behoorlijke voordelen kan hebben bij het net gebruik.

In de volgende aflevering gaan we eens kijken hoe je een landingsnet het beste kan hanteren en waar je op moet letten bij de aanschaf.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -