image description

De Luresoul Cast PE lijn van Momoi voor u getest.

Door Ron Smits

De Belgische en Nederlandse importeur van Momoi lijn uit Japan, vroeg mij tijdens het Roofvis Event te Gouda of ik de Luresoul Cast PE van Momoi eens wilde proberen.

Nu, na het succes van Ryujin PE lijn en het feit dat ik nog steeds heel graag met deze Ryujin lijn vis, wilde ik deze nieuwe Luresoul cast PE lijn, met een diameter van 0.10 mm en een trekkracht van 4.1 kg, graag eens uit proberen. Net als de Ryujin PE lijn is deze ook door acht afzonderlijke strengen  van polyethyleen gevlochten. Het grote verschil zit hem in het feit dat de Luresoul lijn drie keer is voorzien van een siliconen coating. Bovendien is, door een geheel nieuw productieproces, deze lijn veel hechter en vaster gevlochten dan de Ryujin PE lijn. Daardoor is de lijn wat zwaarder en voelt door de drie lagen siliconen zelfs nog gladder aan. Een lijn waar, misschien nog grotere afstanden mee gehaald kunnen worden dan de Ryujin PE lijn. Bij de hechtere en vastere Luresoul lijn is het ook veel moeilijker om de afzonderlijke vezels in de strengen te zien dan bij de Ryujin lijn. Mede ook daarom spoelt de Luresoul gemakkelijker en stiller van de molenspoel af, tijdens het inwerpen.


 
De HPPE (high performance polyethylene) strengen hebben een treksterkte, die maar liefst vijftien keer sterker is dan staal van het zelfde gewicht.
Een ander voordeel van deze Luresoul lijn is dat, door het hogere gewicht en nagenoeg dezelfde dikte, de lijn net wat dieper in het water ligt. Hierdoor heeft de lijn wat meer weerstand ten opzichte van het water dan de Ryujin lijn, die op het water ligt. Door deze weerstand wordt de Luresoul lijn strakker op de molenspoel gewikkeld, zodat eventuele pruiken tot een absoluut minimum worden beperkt.

Door de, in verhouding,  iets grotere diameter is de Luresoul iets minder sterk dan de Ryujin lijn, maar is beter bestand (meer materiaal per meter lengte) tegen scherpe kantjes. De lijn is ook wat harder of beter gezegd, minder zacht (hechter en vaster) gevlochten

Resume
Twee absolute toplijnen, soepel, glad, nemen geen water en/of vuil op, sterk, drijvende lijnen en vervaardigd van acht hoogwaardige polyethyleen strengen. Super gladde lijnen, voor grotere afstanden. Ideaal voor de oppervlakte visserij, zoals geep, fint,  makreel, zeebaars en zeeforel. Deze lijnen blijven drijven, ook na langer en veelvuldig gebruik en nemen absoluut geen water op. Een drijvende lijn zorgt ervoor dat uw lijn niet tussen de stenen of in de planten onder water terecht komen met alle gevolgen van dien.

Verschil
De Luresoul cast PE lijn is driemaal gecoat met een siliconen coating en is nog hechter en strakker gevlochten dan de Ryujin lijn. Daardoor zit er meer HPPE per strekkende meter, is deze lijn wat zwaarder, heeft wat meer weerstand ten opzichte van het water en wordt daardoor strakker op de molenspoel gewikkeld. Waar de Ryujin lijn bij ruwe bouwvakkershanden soms met een paar vezels uit een streng wel eens aan je vinger blijft “plakken”,  heeft de gecoate Luresoul lijn dit niet. Luresoul met een doorsnede van 0.10 mm heeft een trekkracht van iets meer dan vier kg, terwijl de Ryujin van 0.08 mm een trekkracht heeft van acht kg. De Luresoul met een doorsnede van 0.10 mm, oogt dunner dan de Ryujin van 0.10 mm. Mogelijk dat deze “vaststelling” ook  de lagere treksterkte van Luresoul beinvloedt.

De Ryujin lijn heeft een grotere treksterkte, maar de Luresoul is meer slijtvast. Ondanks de (in verhouding) grotere diameter van de Luresoul lijn doet deze qua werpafstand niet onder voor de Ryujin lijn. De strakkere wikkeling van de PE strengen en de drievoudige siliconen coating zorgen er voor dat ook deze lijn super in werpt.
Siliconen heeft een nare eigenschap dat deze, na lange tijd in het water, oplost. Denk maar aan het regelmatig opnieuw afkitten van een ligbad. Waarschijnlijk is de lijn dan al lang afgeschreven en ligt in een verbrandingsoven.

Beide lijntjes zitten vanaf nu ook in mijn standaard uitrusting als ik weer naar Denemarken ga voor de zeeforel en geep. De treksterkte en de exacte doorsnede heb ik niet kunnen uittesten, omdat ik daar niet de middelen voor heb. Beide lijnen worden geproduceerd bij Momoi Fishing MFG. Co. Japan. De Luresoul Cast PE is alleen in het oranje en op 150 m spoelen verkrijgbaar. Aangezien de Luresoul wat harder is, dient u wel regelmatig de knopen te controleren tijdens het vissen.

ANDEREN LAZEN OOK