De Lofoten (deel 4 - slot)

De Lofoten, een visbelevenis temidden van puur natuurgeweld! (deel 4 - slot)

Door: Luc Mom

We maakten sessies van 5 uur gemiddeld en gingen daarna weer de wal op om onze lichamen uit te strekken en onze warmtepakken op te laten drogen in het huisje.


Natuurlijk ook niet naar, zo’n “veroordeling”, je zal er maar mee gestraft worden!! We hadden onszelf terplekke maar een paar mooie Helly Hanssen handschoenen aangeschaft omdat de temperatuur de eerste week tussen de 5 en de 10 graden bleef steken.


De eerste week tussen de 5 en de 10 graden bleef steken….


.... Maar Yvonne gaf geen krimp, ook al was er af en toe een blik onder de muts van het pak vandaan die boekdelen sprak.

 
Op de dagen dat er helemaal niet gevist kon worden vanwege de wind, bezochten we dan weer het ene en dan weer het andere mooi gelegen dorpje op de Lofoten.


Van de ene naar de andere kant de Lofoten doorkruist om al het moois te zien. Dit was te mooi om te laten liggen en was een welkome afwisseling op de visserij zodat we er na zo’n “rustdag” weer fris aan konden beginnen.


De plekken waar je moet wezen weet ik uit ervaring.

Mooier weer en visdrempels gevonden!!!
Eindelijk werd het weer in de tweede week wat stabieler en konden we op een veilige manier wat verder weg met onze boot naar de buitenzijde van het fjord. Het bleek geen echt diep fjord te zijn, maar al turend op de dieptemeter zag ik opeens toch de diepere plekken van het fjord tevoorschijn komen.

Het ging geleidelijk aan naar 40 meter, en dat zijn toch de plekken waar je moet wezen weet ik uit ervaring. Yvonne wederom met aas, maar ik gooide nu echt weer de “dikke-vis-systemen” in de strijd.


We hoefden niet lang te wachten, want er volgden al gauw enkele mooie schelvissen en kleine lengen.


Nog iets verder zoeken dus maar. Opeens stierf het van de koolvis die we de eerste week helemaal niet zijn tegengekomen omdat die dus gewoon wat dieper bleek te zitten. Vers aas was dus verzekerd voor de rest van de vakantie.


Yvonne ving tussen de vele koolvissen door ook weer enkele leuke lommen, dus die was ook weer lekker bezig.  Dus Yvonne maar omgedoopt in Yvonne Lom i.p.v. Yvonne Mom!! Die aasvisserij levert toch altijd veel vis op hoor, én is relaxed!!


Meerdere mooie gullen kwamen boven.

Meerdere mooie gullen kwamen boven water, maar natuurlijk was daar altijd de hoop op een echte grote of bijzondere vissoort in de vorm van een heilbot, een zeewolf of wat dan ook. Toch nog een droomvis? Opeens volgden daar dan toch twee echt zware dreunen die ik de hele vakantie nog niet had gevoeld. “Dit is echt een hele dikke hoor”, zei ik tegen Yvonne, en ze zag aan mijn gezicht dat ik het meende.


Al gierend ging de vis door de slip heen van de 6lbs Uglystick. Het voelde niet aan als kabeljauw, dus de hoop op een heilbot begon zich in mijn hoofd te vormen!!


Langzaam maar zeker begon ik lijn te winnen op de vis, en kwam het gevaarte naar boven. Ik zag een grote witte schim naar boven komen, en dacht nog steeds: “dit is hem!!”  Maar opeens zag ik dat het niet 1 vis was, maar twee. “Verdomme Yvonne, we zijn genept!!!”


Maar de adrenaline gierde wederom door mijn lijf.

Er bleek een gul van 90 cm zich vergrepen te hebben aan de shad en daarboven zat er één van ruim 80 cm die ik aan de rode gummi-makk in zijn staart te pakken had. 170 Cm vis dus, maar helaas opgesplitst in twee vissen die alle kanten op konden zwemmen.

Dat verklaarde dat ik niet meteen aan een stompende gul dacht. Maar de adrenaline gierde wederom door mijn lijf en het was echt kicken geblazen. Zo moest die joekel dus aanvoelen die we nog hoopten te vangen. We vingen nog vele prachtige vissen, maar de ware monstervissen bleven uit helaas. We wisten dat we alles wat mogelijk was uit de kast hadden gehaald!!

Visbeleving
Ondanks dat de echte monstervissen uitbleven tijdens onze wereldtrip naar de Lofoten, is het qua visbeleving toch een supervakantie geworden!! Dag en nacht vissen op één van de mooiste plekken op aarde en alle tijd aan jezelf hebben, gaven ons het ware oergevoel. Zo zou het vissen altijd moeten zijn; alle rust en ruimte om je hobby uit te voeren en ook nog eens samen met je levenspartner.


De Lofoten diep op onze harde schijven gegrift.

Dubbel genieten dus, van elkaar en van de vis!!!!! Kon niet beter! Met weemoed verlieten we de prachtige Lofoten met zijn puntige toppen weer en daalden we langzaam af naar ons vlakke Nederland, waar we gewoon weer verder gaan met vissen, maar altijd met het geweldige landschap van de Lofoten diep op onze harde schijven gegrift. Ik wens u allen, waar u ook naar toe gaat, veel visplezier.

Staar u niet blind op alle grote vissen waar uw collega-sportvissers mee in de bladen staan. Dit zijn natuurlijk prachtige vissen die we allemaal eens hopen te vangen, maar is niet de gemiddelde grootte die je vangt op uw visvakantie. En mochten de vissen zoals bij ons, geen monsterachtige formaten hebben, bedenk dan altijd dat het een absoluut voorrecht is op deze wereld om dit soort trips te kunnen ondernemen.


Op naar een volgde droomvakantie en hopelijk mooie droomvissen. Gelukkig kunnen we heerlijk voortdromen!!

De hartelijke visgroeten van Lucky Luc Mom en Yvonne Mom.

Met speciale dank aan: Mijn vrouw Yvonne, zonder haar had ik nooit zulke mooie foto’s gehad, en had ik deze reis niet kunnen ondernemen!

Bedankt maatje, en tot een volgende trip!!

Eerder versschenen:
deel 1 en deel 2 en deel 3