De Lofoten (deel 2)

De Lofoten, een visbelevenis temidden van puur natuurgeweld ! (deel 2)

Door Luc Mom.

De Reis
In principe zouden we deze visreis naar De Lofoten met het vliegtuig doen, maar vanwege een wat minder budget werd het zo gezegd toch mijn oude vertrouwde “visBerlingo”. Via de kop van Denemarken de overtocht naar Kristiansand genomen.


Via de kop van Denemarken de overtocht naar Kristiansand genomen.

Ik wilde via diverse passen recht naar boven klimmen en dan afbuigen naar De Lofoten. Helaas was daar de eerste tegenvaller qua reis omdat er door de langste winter in jaren (7 maanden !!) nog gewoon te veel sneeuw lag om deze passen te passeren. “Even” omrijden dus.

En aangezien Noorwegen één grote bocht is, kom je dan op een gemiddelde uit tussen de 60 en 70 km per uur. We moesten nog 1600 km klimmen dus daar waren we een paar dagen mee onderweg, maar dat wisten we en hadden we ingecalculeerd in de reis.


Het was een genot om iedere keer op een ander plekje in dit prachtige land te mogen overnachten.

Vier dagen heen en vier dagen terug was het plan met daartussen iedere keer een overnachting in een van de vele hutjes (hytter) die je onderweg op iedere camping met open armen zullen ontvangen. Allemaal prima gelukt en het was een genot om iedere keer op een ander plekje in dit prachtige land
te mogen overnachten.


Het passeeren van de poolcirkel, geweldig!

We passeerden de poolcirkel en gingen daar zoals gebruikelijk even sneeuwballen gooien om onze verstijfde ledematen van de autorit weer even los te maken. Het blijft toch altijd een belevenis zo’n ijkpunt op de kaart.

Zo hoog waren we nog nooit geweest en zouden we ook niet gauw meer komen. Omdat je De Lofoten alleen per veerpont of per vliegtuig kunt bereiken moet je een beetje geluk hebben met het halen van de diverse veerponten.  We misten de laatste net, dus een dag wachten of omrijden was de keuze. Het werd de tweede optie, ook al kwamen daar nog vele uren autorijden bij. Gelukkig was er onderweg zeer veel te zien, zelfs als je vermoeid bent.


De natuur op zijn mooist.

Omdat je ‘s nachts rijdt met de auto, maar het gewoon licht is, stapt er allerlei groot wild over de weg. En nu eindelijk na 15 maal Noorwegen dus ook een reusachtige Eland voor mijn auto, die eigenlijk de “Elandproef” met mijn Berlingo wilde uithalen, maar zich gelukkig toch nog bedacht. Dit maakte het omrijden helemaal goed, want ik had ze nu wel genoeg op de borden zien staan en wilde het ooit eens zelf meemaken.


Het monster weer in het struikgewas.

Gelukkig altijd de camera paraat om zoiets vast te leggen, want na een tiental seconden is het alweer voorbij en verdwijnt het monster weer in het struikgewas. Vol met adrenaline van deze ontmoeting hebben we de rit weer vervolgd.


Rendieren langs de snelweg E6.

Maar een klein uur later stond er weer een hele groep rendieren voor onze neus op de weg zodat onze autorit zeker niet saai te noemen was.


Eindelijk op het water naar de eerste stekken.

Het vissen
Eindelijk kwamen we na 4 dagen reizen op onze prachtige visplek aan die ons twee weken vis- en  vakantiegenot moest gaan bezorgen.


Als hier geen platvis zit.

Toen ik het fjord langs reed zag ik al meteen aan de kleur van het water dat het een mooi afwisselend fjord was met zandgrond en diepere plekken. Aan zeepieren geen gebrek, die kropen bijna de weg over!! Als hier geen platvis zit, dan weet ik het niet meer!


Stokvis drogen in de buitenlucht.

De grote rekken met daarop de windgedroogde en gepekelde kabeljauwen die daar per honderden aan hingen die we passeerden, gaven ons het echte “Lofotengevoel” uit de boekjes.


Startklaar voor onze eerste vissessie.

De boot met zijn 4,20 meter maar prachtige 10 pk Tohatsu motor was wat aan de lage kant, maar in het fjord en met rustig weer iets daarbuiten moest het gaan lukken. Meteen de dieptemeter en de hengelhouders gemonteerd om maar zo veel mogelijk ruimte te besparen op de boot.

Met wat creativiteit kom je daar altijd uit, maar nogmaals per is het boot verschillend weet ik uit ervaring. Dus van alles mee. Na dat gedaan te hebben en de boot dus startklaar te hebben gemaakt voor onze eerste vissessie, gingen we eerst maar eens slapen om onze lichamen de rust te geven voordat we het gevecht met de elementen en de vissen zouden aangaan…

Eerder verschenen: deel 1