De HS Signature Allround van de Firma SPRO

TF Getest

Total Fishing gaat in samenwerking met diverse auteurs producten onder de loep nemen in de rubriek TF Getest. Om zo objectief mogelijk te testen worden de bevindingen van tenminste 3 testvissers (wanneer mogelijk uiteraard meer) gebundeld die tot een eindconclusie en slotwaardering leiden.

Hoe wordt er getest?
Iedere tester beoordeelt het product aan de hand van een vijftal, vooraf en gezamelijk bepaalde criteria. Deze kunnen per product verschillen en worden vóór aanvang van de test opgesteld in onderling overleg. Vervolgens volgt er een testperiode waarna de testers de eindresultaten bij elkaar leggen om tot een conclusie én slotwaardering te komen.

Hoe wordt er gewaardeerd?
Elk criterium wordt door de betreffende testvisser met een rapportcijfer beoordeeld. De resultaten worden vervolgens opgeteld en gedeeld door het aantal testers waarna het eindcijfer volgt. Tevens zal er, indien nodig, een toelichting worden gegeven op het resultaat.

De tests blijven natuurlijk altijd mensenwerk en zijn derhalve nooit 100% objectief. Echter we proberen uiteraard door een zo groot mogelijk aantal testers de hoogst haalbare objectiviteit te halen. Uiteindelijk kan met het resultaat dan ook het beste zien als een leidraad die de prijs-/kwaliteitverhouding weergeeft.
We gaan van start met het testen van een hengel.

De HS Signature Allround van de Firma SPRO

Door Berthil Bos

Voor deze test hebben we Spro verzocht om een hengel aan te leveren waar we diverse technieken met kunstaas tot ca. 50 gr mee kunnen uitoefenen. Een hengel voor het licht tot middelzware segment. Een allrounder dus en de naam van dit testmodel is dan ook veelbelovend.

1. Ontwerp: 8,9
Bij het eerste testpunt kunnen we niet anders zeggen dat het een plaatje van een hengel is. Een schitterende dunne, matte blank. De wikkelingen waarmee de geleideogen zijn vastgezet zijn glad afgelakt en zoals dat hoort met een minimale versiering afgewerkt. De kurken handgreep is glad en niet te dik waardoor je de gevoeligheid behoudt. Als je deze hengel ziet en in de hand neemt dan heb je direct door dat je hier te maken hebt met kwaliteit. De WAUW!-Factor is hier zeker aanwezig.

2. Constructie: 8,6
Bij de constructie van deze hengel is gebruik gemaakt van het beste High Modulus Japans Carbonmateriaal. Hierdoor zijn ze extreem licht en dun. De ‘Allround’ weegt bij zijn 250 cm. maar 160 gram. Alle onderdelen op deze hengel gaan geruisloos in elkaar over, waardoor je een eenheid in handen hebt. De handgreep is van een goede kwaliteit kurk en heeft geen gaten.

Het kurk is niet te dik wat weer ten goede komt aan de gevoeligheid. Ook is het handvat iets verlengd om de hengel tijdens een dril goed onder controle te houden. De -in ons geval- Fuji TCS Reelhouder met trigger grip is makkelijk open en dicht te draaien en bij de trigger grip is de blank vrijgehouden voor het nodige contact. Aan het ontwerp, de constructie en de afwerking kan je zien dat hier iemand bij betrokken is geweest die weet waarover hij praat.



3. Mogelijkheden/ toepassingen: 8,7
Welke mogelijkheden biedt deze hengel jou? Als jij een roofvisser bent die subtiel met zijn kunstaas te werk gaat en veel feedback van zijn hengel moet en wil hebben, dan is dit je beste vismaat. De hengel is licht, sterk en extreem snel.

De blank moest dun en licht, maar ook sterk blijven en hierdoor kwam men uit op de niet veel voorkomende 250 cm. Met deze lengte kan je deze allrounder goed gebruiken voor het werpend vissen met shads tot ca. 18 cm. Het kan eigenlijk niet licht genoeg zijn, deze hengel zet het weg en je blijft het voelen. Lichte lepels, pluggen, spinners en ook mijn favoriet in de polder, de streamer; alles is zeer subtiel en met alle gevoel te vissen.

Het enige waar je wel ommoet denken is dat je een dergelijke topkwaliteit carbon niet overbelast qua werpvermogen. Dit werkt averechts op de gevoeligheid en dat is juist naast het gewicht zijn grootste troef. Ook het trollen met lichte kunstaasjes is een genot, aangezien iedere trilling van welk kunstaas dan ook doorkomt, laat staan een aanbeet. De kracht van de hengel zal je iedere keer weer verbazen bij het drillen van een vis en door de geweldige actie is verspelen door het kopschudden en/of springen tot een minimum beperkt.

4. Prestatie: 8,5
Wat heeft de praktijk ons geleerd over deze HS-Signature? Allereerst hebben we hem of misschien liever haar, omdat vrouwen veel gevoeliger zijn, in de polder gebruikt. De Allrounder is hier echt voor ieder kunstaas onder de 60 gram te gebruiken. Het is ons vele malen overkomen dat we een misser kregen op bijvoorbeeld een shad en deze snel vervingen door een lichte streamer. Dit verenpakje gooi je net zo gemakkelijk weer naar de plek des onheils als de veel zwaardere shad. Het gevolg was dan ook vaak dat de snoek deze halve kip graag wilde verorberen.


Die tweeënhalve meter is met zijn gewicht van 160 gram ook gemakkelijk de hele dag te hanteren en de honderden worpen die je maakt voel je absoluut niet. Door de lengte kan het kunstaas makkelijk sturen en om de eventuele obstakels zoals riet en planten vissen. Wil je parallel aan de oever vissen omdat de roofvis in de kanten ligt, dan kan je met deze lengte dit uitstekend doen.

Het leuke spelletje van het werpend snoekbaarzen op het ondiepe is een ander ding waar deze hengel voor geboren lijkt te zijn. Meestal liggen de grotere snoekbaarzen veel ondieper dan je denkt. Vooral in het voorjaar kan het op de grotere plas erg lucratief zijn om de ondiepe platen op te zoeken. Is hier witvis aanwezig in de vorm van brasem, dan zou ik de omgeving ervan maar eens uitvissen met dit gevoelige sprietje.



Je zet een middelgrote shad met een loodkopje van 7 gram richting school brasem en vis hem met kleine sprongetjes terug. Door de kwaliteit van deze hengel voel je direct wanneer de shad na een duikvlucht weer op de bodem komt. Dit registreren doet hij ook op grotere afstand die je wel in acht moet nemen om zowel de brasem/aasvis als de snoekbaars niet te verschrikken. Elk hobbeltje of mosselbank kan je voelen en dat geeft vertrouwen.

De kracht van de hengel kwam tijdens een visdag door een grapje naar voren. We waren aan het Fireballjiggen op snoek toen we een iets te klein aasvisje aan een dito loodkopje aanboden aan Esox. Eigenlijk hadden we deze hengel willen uitproberen met het fireballjiggen op snoekbaars, maar het kleine aasvisje kwam op ons pad. Deze, uit een grapje voortgekomen presentatie, leverde al snel een aanbeet op.

Het kwam heel subtiel door, waarbij de hengel heel langzaam doorboog. De haak kon goed gezet worden en de dril begon. De hengel kreeg het goed voor de kiezen bij deze grote snoek, maar we hadden geen enkel moment het idee dat zij ons de baas was. Dit was de ultieme manier om de kracht te testen en tevens de bevestiging dat fireballvissen op snoekbaars, waarbij een wat langere hengel vaak iets beter werkt, zeker tot de technieken behoort waarbij de HS Allround je beste vismaat is.

5. Prijs/ Kwaliteitverhouding: 8,6
Door onze praktijkervaring doet naar onze mening de naam ‘Allround’ deze hengel eigenlijk iets te kort omdat we het hier hebben over een specialist bij diverse vistechnieken. De verkoopadviesprijs is € 250,= en dat lijkt stevig. Toch moet je je bedenken dat je voor deze prijs een hengel hebt aangeschaft waar je anders misschien wel drie stokken voor nodig zou hebben om zoveel technieken 100% mee uit te voeren. Hierdoor vis je met meer vertrouwen en dat leidt je naar succes. Ik vind dan ook dat de prijs/ kwaliteitverhouding goed is.

6. Verpakking: 6,5
Als laatste komt de verpakking aan bod. Gelukkig zegt dit niets over de hengel, al zou dit over het algemeen wel moeten. Bij de wat exclusievere vliegenhengels zie je vaak een koker als bescherming tijdens het vervoer. Bij de duurdere soorten ‘gewone’ roofvishengels zie je dit niet terug.

Ook de HS-Signature Allround zit in stoffen foedraaltje en dat verdient deze stok niet. De hoge kwaliteit carbon maakt de hengels sterker, strakker en gevoeliger, maar ook kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf. Bij deze doen we een oproep naar de fabrikanten om hier voortaan aandacht aan te besteden.

Eindconclusie HS- Signature Allround: 8,3

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Westin Edge Dynamic spin G.C.getest
Willem Moorman -
image description
Test DK River hengel
Willem Moorman -
image description
Test Godfather III Specialist 270 Spinning.
Willem Moorman -