image description

De Hengelsport en Botenbeurs te Utrecht 2019

Door Ron Smits

De beurs van drie dagen zit er weer op. Met een rustige aanloop op vrijdag is de opkomst op zaterdag en zondag weer “volle bak”. Een heel gezellige beurs mag ik wel zeggen. Vele bekenden weer gesproken. Ruim 15.000 bezoekers zijn naar de Hengelsport en boten beurs gekomen. Super geslaagd dus, want er zijn er meer dan vorig jaar.
 

Vrijdag begint vrij rustig.


De 18de editie van deze beurs zit er weer op met ruim 180 stands op 20.000 m² oppervlakte verdeeld over twee beurshallen. Met recht de grootste van Europa. Drie dagen lang top informatie van de groothandels, gezelligheid en bijkletsen onder het genot van een drankje en een hapje. Visboten, kajaks, bellyboats, waadpakken, allerlei elektronische apparatuur om de vis te vinden, hengels, molens, kleding, outdoor, hengelsport artikelen, visreizen etc. zijn er volop te bezichtigen met de uitleg door deskundigen.
 

Zaterdag is het volle bak. 
   

Heel bijzonder vind ik de combinatie van trein en entreebewijs van € 25. Het parkeren bij de Jaarbeurs is duur (en waar niet tegenwoordig) en kost normaal voor een dagkaart € 20 en online € 13.50 reken daar de entreeprijs bij van € 15 (online € 11.50) en het rekensommetje is snel gemaakt.

Bovendien draag je met deze combinatie bij aan een schoner milieu. Zelf maak ik graag gebruik van de trein als ik de beurs bezoek. Lekker relaxed de beurs voorbereiden, geen files en ik stap uit op nog geen tien minuten van de ingang van de Jaarbeurs.

 
Er is weer volop te vieren tijdens deze beurs. Tamara en Vakantiepartner Denemarken bestaan al weer tien jaar en dat hebben we geweten.

 
Lekker Tamara, volgend jaar het elf jarig bestaan vieren? Samen met Rob geven zij advies over het vissen vanaf strand en boot, bezienswaardigheden, activiteiten en vakantie huizen aan in geheel Denemarken. Speciale gasten Christina en Nicolas van Færgegårdens Camping te Spodsbjerg zijn als goede vrienden aanwezig om dit jubileum mee te vieren.

 
Nicolas van Færgegårdens Camping te SpodsbjergFloat Plus heeft de publieksprijs “Best New Product” gewonnen voor de schroef speciaal gemaakt voor bellyboats.


De schroef voor de bellyboats

 
 
De accu gaat met normaal gebruik wel twintig uur mee. De hier getoonde bellyboat samen met schroef weegt maar dertien kilogram. Door middel van een afstandsbesturing is het heel eenvoudig manoeuvreren. Bovendien kun je de schroef stoppen, bijvoorbeeld als je beet hebt, waarna je weer kunt starten met exact dezelfde snelheid als waar je mee gestopt bent.

Na een afwezigheid van vier jaar in Nederland heeft mijn vriend en sponsor Olaf (beter bekend als Olli op Facebook) weer voet op Nederlandse bodem gezet. De handgemaakte wobblers en pilkers van Speedy Fish gaan weer als zoete broodjes over de toonbank.

 

Deze loodkoppen met een gewicht tot wel 500 gram zijn toch prachtig? De loodkoppen hebben zelfs een aantrekkingskracht voor vele vrouwen…………… Misschien iets als oorbel, maar dan in een lichtere uitvoering.
 

De UV gekleurde stand van Speedy Fish.UV dringt diep in het water door en is het langst zichtbaar.


Op de stand van Lureparts toont Oscar mij de nieuwste producten.


 
Twee componenten om zelf softbaits te gieten


Om een dood aas meer drijfvermogen te geven zodat dit dood aas niet als een steen op de bodem blijft liggen.
 


 
Wartels zoals in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn weer helemaal “in”.

 

Op de grote vijver voor kajak en bellyboat demonstraties heeft de jeugd het geweldig naar hun zin.

 

Piet en Mark presenteren de nieuwe Hobie Mirage Pro Angler 360 S. Deze kan behalve voor en achteruit ook opzij varen.


De vrijwilligers van het Peuterfonds doen weer goed werk. Klasse hoor.

Jens Bursell bekend van de release rig voor o.a. zeeforel.


 
Berthil en Willem van Total Fishing en op de achtergrond zittend op de tafel Dirk (organisator van de beurs).

 
Marco van Sportvisserij Nederland is een groot filmster voor de jeugd en bijna iedereen wil met hem op de foto.


Op de stand van Zebco Europe is ook veel te beleven. Zo heeft Dietmar aangekondigd dat de Benelux markt serieus bewerkt gaat worden en daarom is het prostaff team opnieuw met twee man uitgebreid. Gerald Vierhout en Hendry Vis gaan het team versterken. Dietmar (in het midden) en Michael rechts in de prachtige Quantum hoodies op de grote stand van Zebco Europe.


De organisaties die visreizen aanbieden zijn nadrukkelijk aanwezig en vallen direct op door hun prachtige stands. Tight Lines Visreizen.

 
Ierland is nog steeds een zeer gewild sportvis land. Niet alleen voor het zoet water in meren en rivieren, maar ook op het zout water. Denk maar eens aan de blauwe haai, roggen, kabeljauw, pollak en zeebaars. Volgend jaar ben ik aan de Noord – west kust te vinden en ook op de rivieren en meren.

 

De imposante stand van Visreis.nl. Ieder jaar weer een mooiere stand en ook weer nieuwe visreizen in het port folio. Op de stand worden lezingen, uitleg en veel info gegeven over voorbereiding, vistechniek en materiaal.


Een andere druk bezochte stand is die van Cordes Travel

 
Pierre van Bronsgeest (BBI travel)


Op de stand van Midnight Moon kom ik weer een aantal bekenden tegen. Niet te missen in de felle Oranje kleur loop ik zo tegen Cecile op.

 
In 1984 kleurde ik mijn werplood al met fluorescerende verf. Nu is het helemaal in en zijn er ook meerdere kleuren. Ik had er destijds patent op moeten vragen


Grote Yamaha stand.

 
Op de grote stand van Westin. Foto boven Robert-Paul Wolters.


De jeugd heeft de toekomst. Hier besteedt Sportvisserij Nederland gelukkig heel veel aandacht aan. Zelf onderlijntjes maken, grote vissen vangen aan de simulator en op de foto met hun idool Marco

Ik heb een demonstratie gezien dat je niet kunt verzuipen met een waadpak aan, maar hier is een demonstratie van hoe verzuip ik in mijn waadpak.

Al met al heeft Dirk samen met zijn team er weer voor gezorgd dat we drie dagen volop hengelsport pret hebben gehad. Tot volgend jaar.