image description

De haken en ogen van een Noorse vistrip:  Deel 44 Visnes

Tekst en fotografie: Geert Luinge

Hallo vismaat. 

Deze keer vertel ik je het avontuur dat we beleefden tijdens onze vistrip in juli 2022 bij het plaatsje Visnes (what's in a name) in Noorwegen.  

We gaan natuurlijk weer een paar mooie vissen vangen, maar... voordat dit avontuur daadwerkelijk kon beginnen was er al een hoop gebeurd. Er komt namelijk nogal wat kijken bij het boeken van zo'n buitenlandse vistrip. Dat is wel een dingetje. We zullen die problematiek eens even doornemen, terwijl ik je wat plaatjes laat zien van de vangsten en de omgeving.

Want... welke bestemming ga je kiezen? Welke keuzes moet je maken en welke knopen moet je doorhakken voordat je een definitieve boeking kunt doen voor een vistrip naar Noorwegen?  Wij waren dit jaar van plan om met een groep van 5 man te gaan, dus dan heb je sowiezo een behoorlijk grote boot nodig, anders zit je elkaar voortdurend in de weg en dat vist niet lekker. 

We hadden ook al jarenlang gevist in het zuiden van Noorwegen (waar we veel byzondere vissoorten vingen) en we hadden inmiddels tientallen vistrips gemaakt naar het hoge noorden en de Lofoten (dus we hadden al heel wat grote gullen en heilbotten aan de lijn gehad), maar deze keer kozen we voor de gulden middenweg. Het Middvik Feriesenter bij Visnes op het eiland Karmoy in de buurt van Haugesund .

Bij het maken van zo'n keuze zijn er altijd verschillende variabelen en faktoren die meespelen, zoals... Welke bestemming is nog beschikbaar? Sommige Noorse viskampen zijn al lang vantevoren volgeboekt, dus dat gaat um niet worden. Bij het reisburo ga je informeren naar de mogelijkheden en de agenda's worden getrokken voor de beschikbare data... maar dat is vaak een probleem.   Misschien is dat nog wel het moeilijkste onderdeel van zo'n gezamenlijke vistrip, het plannen, het definitief afspreken en het vroegtijdig boeken van de reis. 

- Wanneer ga je precies? Wat wordt de definitieve datum? Wiekanwanneerwel en wiekanwanneerniet. Voordat alle groepsleden hun agenda's hebben bestudeerd en overlegd met hun partners, hun werkgevers, de schoolvakanties enzovoort is er meestal veel tijd verstreken... en dan zijn sommige accomodaties al weer volgeboekt en pis je alsnog naast de pot. Dus de tijd dringt en vroeg boeken is een must. Maar...

- Wie gaat er mee? Uit hoeveel personen bestaat de groep? Met hoeveel man gaan we op pad? Hoe groot moet de boot zijn en hoeveel bedden moet het te-huren-huis hebben? Als je rondvraagt in je vriendenkring zijn er altijd wel gasten die graag mee zouden willen, maar... in de praktijk komt het er niet van. Ze hebben toch andere prioriteiten. 

Het zal naarmate je ouder wordt ook steeds lastiger worden om met je vrienden een vistrip af te spreken, vanwege problemen met de gezondheid. Van jezelf of van je partner of een familielid. Versleten knieën, chronische rug-problemen, maagdarm kwalen, noodzakelijke operaties, ziekenhuis-afspraken, therapie-sessies en zelfs begrafenissen kunnen uiteindelijk roet in het eten gooien... en een vistrip onmogelijk maken. Zo moest vismaat Leo deze keer helaas afzeggen vanwege gezondheids problemen en dat was erg jammer. Dus wie blijft er over? Wie gaat er wèl mee? Wie zegt definitief ja tegen een nieuw visavontuur?  

En... wat mag het kosten? Wie kan hoeveel betalen? Je hebt toch allemaal een verschillend budget en meestal ook een partner die het 'een hoop geld' vindt voor een weekje vissen, dus daar wringt nogal eens de schoen. Ga je met de nieuwe boot vanaf Eemshaven naar het beloofde land, dan gaat dat flink wat centen kosten, maar je bespaart ook weer brandstof voor de auto, dus... waar leg je de grens en hoe duur mag het totale plaatje worden? Ga je je aan boord volproppen bij het luxe buffet en laat je je voor veel geld vollopen aan de bar? Of wordt het een paar meegenomen boterhammen en een fles water uit de kraan? Zeg het maar. Hoe zuinig wil je zijn? 

En hoe gaan we het deze week regelen met het eten? Wie doet welke boodschappen? Gelukkig hebben wij onze eigen chefkok Rein aan boord, dus dat wordt sowiezo smullen, maar... nemen we dan alles mee vanuit Holland ?(in de koelbox waar op de terugweg de visfilets in gaan) of gaan we in Noorwegen boodschappen doen (duurder) en/of gaan we daar uit-eten (nog veel duurder)? Kortom... wat mag zo'n weekje vissen kosten? Of anders gezegd: hoeveel is het je waard?

En... wat willen we samen nou eigenlijk het allerliefst? Er zijn vissers die graag allerlei verschillende vissoorten vangen, dus die hoeven niet persee naar een verre bestemming in het noorden, die komen in het zuiden ook aan hun trekken.Je hebt ook jongens die in Holland vrij weinig vissen, maar in Noorwegen helemaal uit hun dak gaan, dus die zijn juist wèl te porren voor zo'n verre trip. Die hebben geen zin in truttige voorntjes en ieniemienie baarsjes en baby platvisjes, die willen gigagrote gullen, ijzersterke koolvissen en loodzware heilbotten. 

Dus... welke vissoorten willen we uiteindelijk gaan vangen? Wat zijn de target-species? Als je een grote heilbot wilt vangen... moet je naar het hoge noorden. Als je ook wel tevreden bent met een kist vol scharren... hoef je we niet zo ver weg. Maar als er daar in de buurt dan geen zandbodem is... kun je die platvis ook wel vergeten. En als er daar nauwelijks stroming staat wordt de kans op zeeforel weer kleiner... 

... en als het gebied waar we vissen vrij ondiep is (minder dan 50 meter)... dan kunnen we de grote kabeljauwen wel op onze buik schrijven. En als er te weinig bulten, rotsen, kuilen en taluds in de buurt zijn wordt de kans op koolvis weer kleiner. En als het het verkeerde seizoen is voor een bepaalde vissoort... kunnen we het sowiezo wel shaken. Zucht... Moeilijk. 

Dan nog een hele belangrijke vraag: Gaan we met het vliegtuig... of met de auto? Dat maakt een groot verschil bij het meenemen van al die hengelzooi. Ik krijg nog hoofdpijn als ik terugdenk aan de tientallen keren dat ik op het vliegveld mijn viskist op een weegschaal moest zetten en absoluut niet boven het maximaal toegestane bagagegewicht uit mocht komen... het zweet breekt je uit. Op het allerlaatste inpak-moment voor vertrek sta je dan dus thuis met de keukenweegschaal allerlei dingen tegen elkaar af te wegen en om te ruilen vanwege hun gewicht. 

Dan spoken er door je hoofd absurde vragen zoals:  

Wat zou zwaarder zijn... een onthaaktang of een paar sokken? 

Wat zou zwaarder zijn... die reel of dat fleece vest?  

Hoeveel klossen lijn zou ik kunnen meenemen... als ik mijn scheerapparaat thuis laat?  

Zal ik dat pak macaroni dan toch maar omruilen tegen dat schepnet?  

Zal ik mijn thermosfles thuislaten... zodat ik meer loodjes kan meenemen?  

Zal ik mijn winterjas en laarzen aanhouden in het vliegtuig?... dat scheelt minstens een paar pilkers ! 

Enfin, je snapt dat een normaal mens daar niet vrolijk van wordt.

Zo'n vliegreis heeft dus nogal wat nadelen, qua bagage. Maar... ik krijg nog een glimlach op mijn gezicht als ik bedenk hoeveel hengelspullen er probleemloos in de achterbak van de auto bleken te passen en alle hengels en molens en pilkers en loodballen die we nu wèl konden meenemen. Gooi dan die waadpakken, de snorkelspullen en de rookoven er ook nog maar bij. En we nemen gewoon onze eigen fishfinder en bootstoelen mee. Netzomakkuluk. Plek zat. Geen beperkingen qua gewicht. Heerlijk. 

Ja, de auto heeft vele voordelen, maar... als je ooit een grote heilbot wilt vangen... zul je toch echt een gruwelijk eind moeten rijden en onderweg ergens overnachten, want Noorwegen is groot. Héél groot. Als je vanuit Amsterdam naar de Lofoten zou rijden ben je ruim 2800 km onderweg... en dat is gekkenwerk.

Deze keer namen we dus de Ms Romantika vanuit Eemshaven naar Kristiansand en vanaf daar was het 300 km rijden naar het dorpje Visnes (waar je 5 uur over doet). Die boot is een puike verbinding met Noorwegen en voor alle enthousiaste vissers en puur-natuur liefhebbers een echte aanrader. 's Middags om 15 uur vertrekt hij... en de volgende morgen rond 09 uur ben je in het mooiste land van Europa. Niksmismee.

Alleen was het jammer dat we op de terugweg een stevige windkracht 5 op zee hadden... want daardoor werd het aan boord nogal datjezegt 'hobbelig'. De passagiers zwalkten als een dronkeman door de gangpaden (terwijl de zeezieke gasten allang in hun slaapcabines lagen) en vooral bij het buffet gaf dat een aardig schouwspel. 

Ik zou nu een hele verhandeling kunnen houden over een 'lopend' buffet aan boord van een heen-en-weer schommelend schip, maar dat zal ik niet doen. Daar kun jij je vast wel iets bij voorstellen.  

Mensen die met een bord vol lekkere hapjes uit de bocht vliegen, mensen die tijdens het eten van hun stoel af flikkeren, obers die tegen elkaar opbotsen, glazen die omvallen, borden die wegschuiven, soepkommen die overklotsen, toetjes die van schoteltjes af glibberen enzovoort. De bekende slapstick taferelen. Ach ja, als je met een boot naar Noorwegen gaat .. dan kan het toevallig hard waaien...  en dan kan de zee wel eens stevig gaan klotsen. Tja. Het is altijd een gok.  Maar daarom heet het ook een vis-avontuur. 

Terwijl de avondzon langzaam wegzakt achter een goudbruin wolkendek nemen we voor eventjes afscheid, om volgende keer verder te gaan met onze vangsten in Visnes... en de plussen en minnen van verschillende accomodaties die je kunt tegenkomen op een visreis in Noorwegen.  

Tot dan.   

 

Vissersgroeten van Geert Luinge: email:  g.luinge2@upcmail.nl

In de vorige afleveringen van deze allround-praktijk-serie over het vissen in het buitenland lees je de avonturen die we beleefden in Noorwegen, Denemarken, Bretagne, Normandie, Ierland, Wales en de Middellandse zee ... via > deze link <