De eerste échte Nederlandse tope sinds twee jaar

De eerste échte Nederlandse tope sinds twee jaar 

Door Peter Dohmen 

We hebben er met z’n allen twee jaar op moeten wachten. Na de sensationele vangst van enkele écht grote ruwe haaien in juli en augustus 2012 door Peet Boogaard uit Steenbergen, waaronder een gewogen vis van 19,06 kilo en een niet gewogen vis van 167 cm (!) die beide nu staan als officieel Nederlands hengelrecord, werd er vorig jaar geen enkele grote ruwe haai gevangen.

Tussen de honderden gladde haaitje kwam een enkele tope van rond de meter aan boord, maar de echt tot de verbeelding sprekende vangsten bleven uit.


De eerste sinds twee jaar.

Ook dit seizoen is een leger ‘haaienvissers’ met speciaal materiaal in de weer in zowel de Oosterschelde, als in de Voordelta, aan de andere kant van de Stormvloedkering.

Tot dusverre kwamen opnieuw enkele juveniele exemplaren boven water, bijvoorbeeld bij schipper Dré Vriends van ms. Big Marlin. Grote exemplaren bleven echter uit… Tot afgelopen zaterdag 12 juli dan.

Frank Dekker - bekend van o.a. het voormalige Zeehengelsport/Penn zeevisteam - vist vanuit de eigen kleine visboot regelmatig samen met zijn vriendin Marloes op gladde haaitjes. Frank werkt actief mee aan de merkexperimenten van Sportvisserij Nederland en is één van de sportvissers die aan boord beschikken over de officiële vismerken en de apparatuur om deze ‘tags’ aan te brengen in de rugvin van de haaitjes.


Het schepnet bleek te klein, dus tilde Frank met de hand de haai uit het water.

Vorig jaar behoorden Frank en Marloes al tot de hofleveranciers van gemerkte gladde haaitjes, maar een tope wisten zij nog niet eerder te vangen.

Afgelopen zaterdag visten Frank en Marloes bij de kering gericht op gladde haaitjes en pijlstaartrog en hadden speciaal een hengel bijgelegd voor de ruwe haai, met als aas een makreelfilet.


Mooie sport aan een licht bootstokje.

Op de zagers vingen zij 10 gladde haaitjes en twee pijlstaartroggen en op de makreel deze schitterende ruwe haai van 149 cm. Met een licht bootstokje leverde dit geweldige sport op. De haai gaf eerst niet echt weerstand; het leek wel alsof hij niet in de gaten had dat hij gehaakt was.

Toen hij dit wel in de gaten had, volgde een geweldige run door de slip van wel 50 meter. Het kostte Marloes en Frank veel moeite om de haai uiteindelijk aan boord te krijgen. Het schepnet bleek niet groot genoeg en dus heeft Frank de tope uiteindelijk met de hand aan boord getild.