De “Dood-Aas-Elastiekmethode”

De “Dood-Aas-Elastiekmethode”

Door Thijs Knoester

Regelmatig verschijnen er op de Redactie vragen over de succesvolle elastiekmethode zoals die onder andere ook gebruikt wordt door Co Sielhorst. Of beter gezegd: vragen over hoe je het elastiek nou precies moet bevestigen aan de aasvis. In dit artikel kun je zien hoe dat nou precies wordt gedaan.

Er zijn twee manieren om een aasvis te bevestigen: een strop om de staart of een strop die door de staartwortel gaat.

De strop om de staart is vooral geschikt voor vissen met een mooi gevorkte staart, zoals makreel en horsmakreel. Bij vissen met een minder mooie “vork” kun je een inkeping maken in de staart, waar de strop in wordt vast getrokken. Bij zachtere vissen zoals haring en sardine betekent dit wel dat de inkeping op den duur zal gaan uitscheuren, waardoor je alleen een graat overhoudt – dat is natuurlijk niet de bedoeling. Stevige soorten zoals baars en voorn hebben hier minder last van.

Voor de zachtere soorten met een minder gevorkte staart is de strop door de staartwortel beter. Een stevige verbinding die goed houdt en niet al te snel uitscheurt.

We beginnen met de lusmethode. Wat je hiervoor nodig hebt is elastiek van de naaiwinkel. De dikte is afhankelijk van het gewicht van de aasvis. Het moet sterk genoeg zijn om niet te knappen tijdens de worp, maar er moet genoeg rek inzitten om de haak speelruimte te geven.

Losse Lusmethode

                       


1. Knoop een lusje van 10-12 cm doorsnede. Dit lijkt groot, maar bij de volgende foto wordt duidelijk waarom.

                       


2. Aan de waterkant is het een ramp om met koude handen de uiteinden door elkaar te halen. Vandaar dat lange lusje, dat geeft je wat speling.

                       


3. Het lusje om de staart plaatsen en aantrekken en aan de dreg hangen.

                       


4. Het overtollige elastiek wikkel je om de steel en de haakpunten van de dreg, totdat de dreg ongeveer even hoog hangt als de staartpunten. Controleer of het elastiek nog genoeg kan rekken om de haak te zetten, en je bent klaar om in te werpen.

De “Genaaide Elastiek methode”

                       


Bij de tweede manier haal je het lusje met een naald door de staartwortel.
1. Bij deze foto komt de strop uiteindelijk aan de linkerkant van de aasvis te hangen. Steek de naald daarom net rechts van de ruggengraat door de aasvis – zo hangt de ruggengraat straks netjes midden in de strop.

                       


                       


                       


                       


5. Wikkel het overtollige elastiek om de dreg. Weer even kijken of er genoeg rek inzit en je bent klaar voor een grote wintersnoek.

Succes en goede vangst!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Groepsreizen Colombia
Willem Moorman -
image description
Roofvistrip Zweden (deel 2 van 2)
Willem Moorman -
image description
Nieuw bij Fish Inn, Molix topkwaliteit kunstaas!
Willem Moorman -