De C.J.W. hengels van Cor Spinhoven hebben een ziel

De C.J.W. hengels van Cor Spinhoven hebben een ziel 

Door Ron Smits

Cor is 63 jaar geworden. In verband met het naderende pensioen vroeg ik hem hoe lang hij nog doorgaat met het bouwen van zijn exclusieve en superieure C.J.W. hengels. Zolang het nog goed gaat met zijn gezondheid nog maximaal zeven jaar, antwoordde hij.

Daarna stopt hij -helaas- definitief met het ontwerpen en bouwen van hengels. Cor is de allerlaatste traditionele hengelbouwer uit het prille begin van de hengelbouw uit de vorige eeuw.

Al 38 jaar lang ontwerpt en bouwt Cor C.J.W. hengels. Vele sportvissers weten waarom Cor nog steeds veel meer dan een begrip is in de hengelbouw.  



Hij begon ooit met het "in elkaar prutsen van een hengel", zoals hij dat zelf noemt. In de laatste 20 jaar van de vorige eeuw bouwde hij uitsluitend met de beste blanks zijn hengels. De blanks komen uit Amerika. Hij was in 1977 de uitvinder van de oversteeksluiting en paste dit op al zijn hengels toe.


De oversteeksluiting was een uitvinding van Cor in 1977.


Zijn atelier in Amsterdam aan de Willem de Zwijgerlaan was een ontmoetingsplaats van vele sportvissers, die een oogje lieten repareren of een andere hengel wilden.

Vele karpervissers kochten hier hun hengels zodat de in verhouding weinige drils van kapitale karpers, 'genietmomenten pur sang' waren.

Meer dan 20.000(!) hengels heeft hij al gebouwd. Vele trotse C.J.W. hengel bezitters zullen beamen dat deze hengels van perfecte kwaliteit waren en nog steeds zijn en verder ook nog iets heel speciaals hebben.

Gebouwd naar de wensen van de nieuwe eigenaar, door de hand van grootmeester Cor. Wat is hier dan zo speciaal aan zult u zich misschien afvragen?



Dit is heel moeilijk onder woorden te brengen, je kunt het niet zien, maar je moet het 'voelen'. Natuurlijk zijn de hengels keurig netjes afgebouwd, met de allerbeste materialen die voorhanden zijn, maar het gevoel van de hengel is iets anders.

Heel moeilijk, zo niet onmogelijk, uit te leggen. Zoals Cor zelf zegt: “Het is de ziel van de hengel”. Ook de hengels van vader en zoon Schreiner hadden een ziel. Een ziel die ik, tot op heden, nog niet bij andere hengelbouwers (met alle respect) ben tegen gekomen.

Elke blank is anders, heeft meerdere zachte kanten en hierdoor ontstaan er allerlei 'krachten' in de blank, zodra je de blank onder spanning gaat zetten.

Grootmeester Cor voelt deze krachten in de blank en maakt dat deze krachten, samen met de visser, één worden, in de op maat gemaakte hengel. Zodra je een voor jou op maat gemaakte C.J.W. hengel in de hand neemt, voel je wat ik bedoel en geniet je alleen al van dit gevoel.

Met het grootste gemak werpen met zo’n hengel, het volgen van de actie van het kunstaas tijdens het spinnen en uiteindelijk het drillen van een vis, zijn absolute hoogtepunten. Mijn vriend Leonard Muys heeft een hengel bij Cor besteld voor zijn lichte bootvisserij op de platvis in het algemeen en op de tarbot in het bijzonder.


RVS reelhouder op de Pegasus 8 van Leonard.


Deze was klaar tijdens het roofvisevent te Gouda. Ik neem de hengel volgende week mee naar Denemarken. De voorpret om een dergelijk C.J.W. juweeltje te bezitten heeft Leonard behoorlijk te pakken en hij heeft de hengel nog niet eens in zijn hand gehad. Ik kan je verzekeren dat zijn oogjes volgende week gaan glunderen van absoluut intens geluk. Als hij zijn eerste tarbot drilt zal hij kraaien van plezier………………

Ook ik heb Cor gevraagd om een hengel te bouwen voor mijn visserij op de zeeforel. Volgende week hoop ik op het Deense eiland Langeland mijn eerste zeeforel aan deze hengel te vangen. De voorpret is al aanwezig, vele zeeforellen hebben in gedachten de hengel al doen buigen tot in het handvat.

Niet alleen een superieure hengel wordt door Cor gebouwd, maar Cor luistert naar al je wensen, geeft je een goed advies en bouwt dan voor jou en jouw specifieke manier van vissen een juweeltje van een hengel.

Neem bijvoorbeeld mijn C.J.W. zeeforelhengel. Het is een plughengel met een werpgewicht van 30 gram. Als je echter gaat vissen met pluggen van 30 gram, is de hengel niet meer in staat om de actie van de plug te registreren, zodat je dus verre van optimaal vist.


The Artist SR, exclusief gebouwd voor mij en mijn zeeforelvisserij.

Ik heb aan Cor doorgegeven dat mijn pluggen maximaal 23 tot 24 gram wegen en daarom heeft Cor deze hengel gebouwd voor een maximaal werpgewicht van 30 gram, zodat ik met deze pluggen van 24 gram of lichter, de actie van de plug en dus ook de beet perfect kan zien en voelen.

Een zeeforel geeft niet altijd een dreun op de hengel, maar soms neemt deze voorzichtig het kunstaas in zijn bek en zwemt een stukje mee. Geeft de hengel dit niet door, dan zal je niet eens merken dat een zeeforel je kunstaas heeft genomen.

Zo ook de hengel voor Leonard. Hij wil licht vissen op platvis en tarbot. De hengel is geschikt voor een werpgewicht van 100 gram, niet echt licht zult u denken en gelijk heeft u. Maar Leonard vist er driftend mee vanaf zijn boot.

Een loodgewicht van 100 gram, huppelend over de bodem, zal de hengel maximaal doen buigen, zodat niet elke beweging aan zijn aas en/of kunstaas meer zichtbaar is. Het loodgewicht moet dus beduidend minder zijn dan de 100 gram en dat is nu juist precies de bedoeling van Leonard voor zijn visserij.


De Pegasus 8 voor Leonard.

Een visserij met een gram of 65 is nodig om het aas op de bodem te houden, zodra de stroming boven de knoop per uur komt. Zeker op wat dieper water, want dan ondervindt ook de (dunne) gevlochten lijn veel weerstand.

Houdt een hengelbouwer hier geen rekening mee of vraagt hij te weinig over jouw manier van vissen, dan heeft u teveel betaald voor de blank, voorzien van geleideogen en waarschijnlijk prachtige wikkelingen.

Datzelfde geldt voor het monteren van de geleide ogen op een blank met meerdere zachte kanten. Gebeurt dit op de verkeerde plaats, ook dan heeft u teveel betaald en kunt u niet optimaal genieten van uw investering in plezier.

Cor let ook op details. Zo heeft hij de pootjes van de geleideogen afgevlakt en de overgang van de pootjes naar de hengel dunner gemaakt. Hierdoor worden de wikkelingen mooier en voegt hij iets minder massa toe aan de hengel.

Ik heb ook in de geheime 'recepten' mogen kijken in de keuken van Cor. Zoals aan Cor beloofd ga ik hier niet over uitweiden, maar ik kan u verzekeren dat de matten van IM7 grafiet van topkwaliteit zijn, zoals deze gerold worden tot de uiteindelijke blank, die door Cor weer 'omgetoverd' wordt tot een echte hengel.


Een lekker bakkie koffie en de geur van zware van Nelle waren steevast aanwezig. Degenen die er al eens zijn geweest weten precies wat ik bedoel.


C.J.W. hengels zijn een succescombinatie tussen het beste materiaal, luisteren en weten wat de klant wil en wat het materiaal kan, een eerlijk advies in deze en natuurlijk de gouden handen van de grootmeester zelf. Nog zeven en de 45 jaar zijn volgemaakt…………


De zware van Nelle en Een bakkie koffie zijn naast de hengels vaste attributen op de toonbank.
 
Tijdens de regelmatige contacten met Cor ben ik hem steeds beter leren kennen, als mens en steeds meer geeft hij mij een heel warm en behaaglijk 'thuisgevoel', zoals bij hechte vrienden.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -