image description

Dagje gezellig zeevissen aan boord van MS Nautilus II

Door Ron Smits

Op 01 oktober jl., heeft Boy Kotter zijn nieuwe visboot, de Nautilus II, in de vaart genomen, zodat hij gemakkelijk grotere gezelschappen tot maximaal 12 sportvissers mee kan nemen voor een heerlijk visdagje op de Westerschelde of de Noordzee.

Een reden om eens mee te gaan en zijn Nautilus II te bewonderen. 22 Oktober is het zover en stap ik omstreeks 08.00 uur aan boord. Kapitein en eigenaar Boy Kotter staat al klaar met een lekker bakkie leut. Dat gaat er zo ’s morgens vroeg wel in. De MS Nautilus II is goed voorzien van de benodigde apparatuur aan boord.


 
Zo zie ik maar liefst drie marifonen, drie kaartplotters, ais, nieuwe Sinrad radar met vogelfunctie, Humminbird dieptemeter met sidescan en downscan, Simrad stuurautomaat, elektronisch kompas en een nieuwe boegschroef. Alles aanwezig om de juiste plaatsen voor de vis te vinden.

 Heel af en toe komt er vandaag een wijtinkje boven. Over een weekje zullen het er ongetwijfeld veel meer worden.
We varen vandaag niet naar de Spijkerplaat maar meer richting buitengaats op de schar, heel veel schar zal later blijken. Het gezelschap mede sportvissers is net als ik enthousiast en bestaat zelfs uit twee dames. Na iets meer dan een half uur varen gaat het anker te water en gaat de ankerbol in top.

De meeste sportvissers gebruiken een drie haaks paternoster met een ankerloodje nummer negen, wat overeenkomt met ca. 255 gram. Zelf begin ik wat lichter met een loodje nummer zes (ca. 170 gram) en een lange wapperlijn voorzien van kraaltjes en een haakje nummer één. Ik vis graag wat actief, door mijn onderlijn telkens net iets boven de bodem te trekken en dan al krabbend over de bodem (door de stroom) langzaam binnen te vissen. Ik hoop wat wijtingen te vangen. Voor de wijting is het eigenlijk net te vroeg. Ik vang er dan ook geen.


Aan bakboord worden de eerste scharren gevangen.
Het duurt niet lang en de eerste scharren worden aan bakboord gevangen. Even later is iedereen scharren aan het takelen, vaak met drie tegelijk. Ook ik heb regelmatig een volle bak, maar met één haak is dit ook niet zo moeilijk. Hoewel met drie haken kun je toch vier scharren vangen.

Het weer is prachtig, een schitterende blauwe lucht, afgewisseld met wat (soms dreigende) wolken. Af en toe vliegen er een paar scharren voorbij.

Inmiddels stroomt het wat harder en moet ik ook overschakelen op zwaarder ankerlood en een driehaaks paternoster. De bodem van de emmers zijn al een tijdje niet meer zichtbaar en Boy gaat eieren bakken, want van dat getakel krijgt iedereen wel honger.


Volle bak.
Ik had gedacht om een lekker dagje uit te zijn, maar het was hard werken hoor. Daarom haalde ik er maar een haakje af, twee haken is genoeg voor een leuk maaltje vers gevangen schar. Werken doe ik al lang niet meer. Heel mooie dikke scharren komen aan boord en heel af en toe een wijting. Het zal niet lang meer duren en dan zijn de emmers (over een week ?) weer rijkelijk gevuld met overheerlijke wijting van de Spijkerplaat in de Westerschelde.


Pret voor tien: Vier scharren tegelijk aan een driehaaks paternoster. Mooi maaltje vis is het resultaat van hard werken.


 Een gelukkige sportvisser, want hij vangt niet alleen veel vis, maar ook vrouw en dochter gaan mee vissen. Ook een gezellig dagje uit met het gezin is mogelijk aan boord van de Nautilus II. Op de achtergrond rechts Vlissingen.


 Na zo’n dag “ hard werken” is het gewoon lekker om even aan de binnenkant van de ogen te kijken.


De jeugd heeft de toekomst en vis.


 Hamburgers speciaal, we worden verwend hoor. Regelmatig komt Boy langs met koffie en/of een frisdrankje.


 Fijn dagje uit op het water.


Wat later in de middag komt ook MS Nautilus I langs varen. Sinds twee maanden werken beiden schepen samen om grotere groepen tot 24 personen alle mogelijkheden te kunnen bieden op de Noordzee en Westerschelde.

 
De Nautilus I komt voorbij.
Aan alles komt een eind, dus ook weer aan deze supergezellige visdag. De sluis van de buitenhaven van Vlissingen komt in zicht en even later liggen de Nautilus I en II in de sluis.


 Nautilus I vaart achter ons de sluis van Vlissingen binnen.


 De Nautilus I en II.

 
Tijd om afscheid te nemen. Mede sportvissers bedankt voor de gezellige dag. Boy bedankt voor de koffie, frisdrank, broodjes, gebakken eieren, hamburgers speciaal en een heerlijk dagje uit. Je moet nog wel je ankerbol op de foto binnen halen……………..

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -