image description

Dag 4 van het Fin-Nor Heilbot Festival 2018 in Torsvag

Dag 4 van het Fin-Nor Heilbot Festival 2018 in Torsvag

Vorig jaar hadden we ook dit geval. Het wordt iedere dag beter! Wat een heerlijke dag was het vandaag. Het weer was beter van voorspeld. We hadden een zonnetje met 5 graden en dat was qua temperatuur wel 5 x meer dan de dag ervoor.

Het was nog steeds niet makkelijk maar met 8 boten hebben we vandaag 25 heilbotten gevangen en dat betekent een gemiddelde van ruim 3 per boot. Dat is een goed gemiddelde en een stijgende lijn tov de vorige dagen.

Als dat zo door gaat kunnen we misschien nog wel over het aantal van 88 van vorig jaar heen. Momenteel staan we namelijk op 25 stuks en de dag van morgen is de allerbest denkbare qua weersvoorspelling met slechts 3 meter per seconde.

Om 07.30 uur gingen de meeste boten richting het westen en namen de doorsteek naar het wind beschutte deel waar we perfect konden vissen. Een zeer groot gebied waar we elkaar amper zijn tegengekomen zo groot is het.  Lars, Danny en Henk hadden vandaag elk 1 heilbot maar helaas niet echt een groot formaat.

Jaap, Peter en Peter hadden minder geluk en hadden geen heilbot maar ontelbare hoeveelheden kabeljauw en een grote koolvis van 105 cm! Alex, Leo, Dick en Herman zijn vandaag een dag binnen gebleven om een dag bij te komen van alle eerdere inspanningen en dat is niet raar want is het best pittig om hele dagen van ’s ochtends tot ’s avonds op een schommelende boot te staan.

Peter, Frans, Paulus en Henk hadden vandaag helaas geen heilbotten maar ook bij hen actie aan boord door menig kabeljauw, lom en koolvis. Rick, Pieter, Ed en Frank hadden een productieve dag met maar liefst 6 heilbotten. Pieter had 4 stuks met de grootste 104 cm en een nieuw PR kabeljauw, Frank had 2 heilbotten waarvan de grootste 157 cm en dus een super mooie vis die grote kans maakt om in de top 3 terecht te komen. Rick had een mooie koolvis van 102 cm en een nieuw PR kabeljauw met 110 cm.

Ronald, en Rene zagen Mark vandaag helemaal opbloeien door zijn zo gewenste heilbot van 116 cm. Ook dat is een PR voor hem en zijn reden om met deze reis mee te gaan is ingevuld.

John, Bas, Henk en Andre hadden ook een memorabele dag. Bas ving er maar liefst 5? En daarvan was de grootste 102 cm. Henk had er nog 1 van 55 en Andre van 60. John mocht vandaag niets bijschrijven maar had naar eigen zeggen toch een mooie dag.

Vandaag mocht ik zelf op de boot van Pieter, Thomas, Leo en Feliks gidsen. Lang verhaal kort. We hadden er 5 vandaag! Geen joekels maar wel hele blije vissers want zowel voor Leo en Feliks (vader en zoon) was dit een PR en ze vingen de beiden vissen ook nog eens exact tegelijk en ze waren ook nog eens allebei 95 cm. Het hele team was in euforie na de vangst. Supermomenten zijn dat!

Maar het ‘grootste’ nieuws kwam vandaag van de boot van Ronald en Roland. Eerst een kabeljauw van maar liefst 130 cm en daarna een heilbot van 169 cm! Tot nog toe het grootste exemplaar. Het was even stoeien met zijn tweeën maar ze hebben het voor elkaar gekregen en alles met catch en release gerealiseerd. En je raad het al, ook voor Ronald was de heilbot een PR.

Naast het mooie aantal heilbotten viel het op dat we ook veel kabeljauw tussendoor vingen. Geen ideale combinatie maar op de betere heilbotstekken zijn momenteel ook veel kabeljauwen. Je kon vandaag eigenlijk zo veel vangen als je maar wilde. Dus er was de hele dag door actie!

En we hadden ook weer wat bonussen vandaag: twee groepen orka’s die Rick, Pieter, Frank en Ed mochten aanschouwen, de knal oranje maan die opkwam en de blije gezichten van alle vissers met wie ik vanavond de visdag van vandaag persoonlijk heb doorgesproken. Iedereen had een super mooie dag! En dat samen met de grote hoeveelheid PR’s die weer verbroken zijn gaat mij dat nooit vervelen.

ANDEREN LAZEN OOK