image description

Dag 3 van het Fin-Nor Heilbot Festival 2018 in Torsvag

Dag 3 van het Fin-Nor Heilbot Festival 2018 in Torsvag

Vandaag mochten we naar het Noorden omdat de wind ons beter gezind was dan de eerste twee dagen. Lang verhaal kort. Dat leverde 17 heilbotten op en dus een gemiddelde van bijna 2 per boot. Maar aangezien dat een gemiddelde is waren er sommigen die het gemiddelde overtroffen en anderen die dat niet haalden. Dat is vissen hoor ik dan vaak.

Na de sneeuw van gisterenavond is het landschap vanochtend verandert in een mix van af en toe een paar witte plekken op de bergen afgewisseld met groene stukken. De pieken van de bergen zijn dan al helemaal wit. Vandaag zijn we op het water maar liefst drie maal te grazen genomen door een sneeuw / hagel bui. Bizar.

Het is hier dus 1 graag Celcius en toen we vanmiddag terug kwamen varen was het hele eiland compleet wit. Schitterend om te zien maar wel een beetje aan de frisse kant. Voor de visserij maakt dat overigens niet uit want de watertemperatuur is hier met 14 graden nog hoog voor de tijd van het jaar en is een beetje afkoeling op zijn plek.

Maar dan de visserij! Ten noorden en westen van het eiland Vannoya waren een aantal van onze groep terug te vinden en de rest was overgestoken naar het westen om daar aan de randen van de ondiepten hun geluk te proberen. Jaap had vandaag de pechprijs verdiend (als die er zou zijn). Hij heeft ruim 30 minuten een heilbot staan drillen maar moest uiteindelijk de strijd staken doordat de haak los schoot.

Bijzonder jammer te meer omdat Jaap vorige jaar ook al een kapitaal exemplaar niet heeft kunnen landen. Lars als schipper vandaag bij hen op de boot wist nog een exemplaar van 122 cm te vangen. Pieter, Rick en Henk hebben vandaag 4 vissen mogen landen. Daarbij had Rick helaas geen geluk maar de beide andere heren hadden beiden exemplaren van 103 t/m 123 cm die middels catch en release nu weer van hun vrijheid genieten. Alex, Herman, Leo en Ed hadden helaas maar 1 heilbot en een paar kabeljauwen. Peter, Paulus en Frans en henk bleven vandaag ook verstoken van heilbotsucces helaas.

Bij mij op de boot waren vandaag Dick, Danny en Frank en iedereen mocht bij ons aan boord vandaag een heilbot omarmen. Dat was wel zo klaar want met een lengte van 80 tot 85 cm waren ze niet heel groot. Ronald en Roland hadden vandaag 3 heilbotten aan boord. 101, 55 en 56 cm. Groep de Lange heeft ook twee heilbotten gevangen vandaag en dat was wel heel bijzonder want twee man kregen tegelijk beet en vingen tegelijk een heilbot van allebei 50 cm. Heel bijzonder. John en  Andre mochten vandaag ook nog twee heilbotten bijschrijven. Die van Andre was 112 cm en die van John is zelfs gemeten op 124 cm en daarmee gaat hij aan kop van het klassement !

En als laatste noem ik nog Ronald, Mark en Rene. Rene loopt de hele middag en avond al met een smile van oor tot oor want hij had nog nooit een heilbot gevangen en dat moest en zou gaan gebeuren. Eerst had hij een mooi exemplaar van 90 cm naar de oppervlakte gebracht maar daar brak de pl**r*s uit en kwam de haak los. Dat leverde in eerste instantie een hoop frustratie op maar even later was het wel raak met een exemplaar van 121 cm. Hij is intens gelukkig en ik vraag me af of hij vanavond op zijn boek slaapt.

 

Al met al een goede dag met een redelijk aantal heilbotten. Eens kijken wat de dag van morgen gaat brengen!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 406
Willem Moorman -
image description
Struinen met Jaimy : Deel 3
Willem Moorman -
image description
Struinen met Jaimy : Deel 2
Willem Moorman -