image description

Dag 3 Fin-Nor Heilbot Festival

Visreis.nl  

Dag 3 Fin-Nor Heilbot Festival  

Vandaag waren het er 20! Dus ook op de derde dag wordt de stijgende lijn doorgezet. In totaal hebben we nu met 26 vissers in drie dagen 50 heilbotten gevangen. 

Dat is een mooi aantal en we zijn precies halverwege. De 100 wordt dus een magisch getal! Gaan we het halen? We hebben vandaag in ieder geval een goede stap in die richting gezet. 

Henk, Andre en Frenk waren vandaag de helden. Ze vingen met zijn drieën maar liefst acht heilbotten waarvan de grootste 110 centimeter was. 

Henk stond nog droog tot vandaag maar hij heeft het vandaag met vier exemplaren helemaal recht getrokken. “Het was een topdag” was dan ook een logische uitspraak waarmee Henk de dag samenvatte.

Lars was vandaag op pad met Danny en Ed. Ed ving er drie van 90, 110 en 124 centimeter. En Danny heeft vandaag zijn PR twee maal gebroken. Eerst met 90 en daarna met 107 centimeter. 

Hij was helemaal in de wolken en hij heeft zijn doel dan dus ook behaald voor deze visreis. Maar dan te bedenken dat we nog drie dagen te gaan hebben.

Ik was vandaag op pad met John, Leen en Ronald. John heeft vandaag een eigen festivaldag ingelast. Hij heeft een subdivisie opgericht met een zeewolvenfestival. Hij ving er vandaag twee achter elkaar en dat terwijl het helemaal geen seizoen is voor de zeewolf. 

De wolfjes hadden hun tandjes in een niet te versmaden koolvis gezet en de wolfjes mochten na gedane zaken dan ook weer terug naar moeders. 

Verder vingen we vandaag allemaal een heilbot. Leen 65, John 80, Ronald ‘spakkie’ met 130 en een PR en ikzelf mocht er een van 132 centimeter terugzetten. Wij hebben dus ook een goede dag gehad.

Ab en zijn mannen uit IJmuiden hadden vandaag een off-dag. Zij hebben geen heilbotten weten te verschalken. Helaas. Maar ze hebben wat korter gevist vandaag en vanmiddag weer extra energie opgedaan om morgen sterk terug te komen.

Danny was vandaag met Rick en Pieter op pad. Dick heeft er zelf eentje van 70 centimeter gevangen en Rick verloor helaas een mooie heilbot van 120 + nadat deze was gegafd. 

Direct na het gaffen schoot de haak van de shad los en ging de heilbot zo hard heen weer dat deze zich van het gaf af wist te wurmen. Ditmaal heeft de vis gewonnen.

Sander, Peter en Jaap hebben het geluk ook nog niet aan hun zijde. Sander ving vandaag een botje van 76 maar verder hebben ze veel en grote gullen gevangen. Maar helaas dus geen grote aantallen heilbot bij hen aan boord. 

Morgen gaan ze nog een dag zelf en dan ga ik ze overmorgen een dagje bijstaan en proberen om hen aan de heilbot te krijgen.

Maar naast alle visgeweld is het hier ook een prachtige stek. Gisterenavond (nadat ik mijn verslag had geschreven en iedereen al lang lag te slapen) werd ik nog getrakteerd op een schitterend dansend Noorderlicht. Iets wat je éénmaal in je leven echt gezien moet hebben. Supermooi en bijzonder indrukwekkend. 

Verder hebben we ook nog otters, zee-arenden, jan van genten en  bruinvissen gezien. We hebben dus ook oog voor ander natuurschoon dan enkel de heilbot.

Morgen dag vier en we zien er nu al weer naar uit. Want ze voorspellen…ja hoor: zon, 14 graden en een windje twee á drie Beaufort! Beter wordt het niet.

Joris Nieuwenhoff
Visreis.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 342
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 341
Willem Moorman -