Daar gaan we weerrrrrrr!!!

Daar gaan we weerrrrrrr!!!

Door Berthil Bos

De meesten van ons hebben een kleine twee maanden de tijd gehad om de roofvisattributen schoon te maken, te verbeteren en/of aan te vullen. Vanaf de laatste zaterdag in mei is het gedaan met het werpen van kunstaas kleiner dan 2,5 cm. en zullen de rovers het weer hard voor de kiezen krijgen!

Het is bekend dat vooral de eerste weken van het seizoen prachtige visdagen kunnen opleveren, aangezien de roofvis door het opwarmende water zeer actief wordt. Ze moeten zich aansterken na de energieverslindende paai en wel voor de tijd die komen gaat: de hoogzomer.

In die periode waarbij op de meeste wateren het watermilieu een klap krijgt door de extreem hoge watertemperaturen, zal de vis qua gewicht weer moeten inboeten. Nu is het de tijd om de gretige rakkers een loer te draaien met allerlei kunstaas dat ze al weken niet voorbij hebben zien gaan.

Eigenlijk mogen we officieel niet op snoek vissen omdat dat seizoen pas op 1 juli opengaat. Door deze wetgeving moeten we dus met onze jerkbaits van 18 cm. of shads van 23 cm. op zoek naar die megabaars die ergens verscholen ligt tussen de plantenbedden. De snoekbaars zit vaak nog op of in de buurt van het nest en valt ieder kunstaas aan, ongeacht welke grootte.

Grijpt (per ongeluk) een snoek het aas, dan ben je verplicht om deze netjes terug te zetten. Deze wet uit 1985 is toe aan een wasbeurt omdat het niet meer van deze tijd is. De sociale controle is twee maanden lang van het water af met wantoestanden tot gevolg. De lui die zich niets aantrekken van deze wet hebben vrij baan op en aan het water.

Het voorjaar is dit jaar behoorlijk koel gebleven waardoor de watertemperatuur niet direct naar te hoge waarden gaat. De laatste dagen is de temperatuur wel extreem omhoog geschoten, maar dat heeft mijns inziens nog geen de desastreuze gevolgen. Zoek de vis nu op de ondieptes.

Elk seizoen stel ik mij weer een nieuw doel voor het komende seizoen. Een doel dat elk jaar hetzelfde is, is dat de sfeer tijdens een visdag optimaal moet zijn. Plezier moet je hebben. Als dit ingrediënt aanwezig is zal je zien dat je concentratie langer vastgehouden wordt en dat heeft betere vangsten tot gevolg.

Dit jaar ga ik voor kunstaas dat een slag kleiner is dan dat ik de afgelopen jaren heb gebruikt. Het viel mij op dat de lengte elk jaar met enkele centimeters omhoog ging en dat heeft bij het harde kunstaas, zoals jerkbaits, swimbaits en pluggen, het gevolg dat ook het gewicht omhoog gaat.

Logischerwijs pas je het materiaal er op aan en uiteindelijk ben je aan het spierballen kweken. Niets mis mee natuurlijk, want de vangsten waren goed. Nu ga ik eens kijken of een slag kleiner ook het gewenste resultaat gaat geven. Door gebruik van wat lichtere materialen wil ik wat relaxter de dag doorkomen, wat zijn voordelen heeft.

Ik hoop dat het komende seizoen een succesvol jaar wordt en als je een doel hebt gerealiseerd, laat het middels Total Fishing aan je collega vissers weten, want we kunnen altijd van elkaar leren.

Tot op het water,
Berthil Bos.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Hoogzomersnoeken.
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Wisselen of echt veranderen.
Willem Moorman -
image description
Trailerplank: Goed en goedkoop.
Willem Moorman -