D.A.M. Hydroforce Neopreenlieslaars in de praktijk

D.A.M. Hydroforce Neopreenlieslaars in de praktijk

Door Berthil Bos
 
De herfst is in volle gang en de wintermaanden staan voor de deur. Voor veel roofvissers komt nu de tijd om de polders en ander kleinwater te bezoeken. De planten zijn grotendeels weg en de kanten worden geschoond. Lekker langs de waterkant lopen en iedere goed uitziende hotspot bestoken met allerlei kunstaas. Tijdens deze sessies kom je er snel achter, dat hoe minder ballast je met je mee sleept, hoe aangenamer je de dag doorkomt. 
 
Een landingsnet zit je vaak in de weg en een warmte broek/pak is vaak te dik en onhandig om mee te lopen. De oplossing voor bovengenoemde problemen is de lieslaars. Om nauwkeuriger te zijn bedoel ik de neopreen lieslaars. Met dit schoeisel om je voeten kan je meestal goed bij de uit gedrilde vis komen ondanks de hoge oeverkanten.
 
Bij het landen van vis is de lieslaars een uitstekende vismaat. 
 
Tevens kan je een vastgelopen aasje vaak met de lieslaarzen redden in dit ondiepe water. Ook het bevissen van moeilijk toegankelijke stekken, kan met lieslaarzen aan wel mogelijk worden. 
 
Net dat metertje meer pakken, om precies daar te vissen waar ik het wil.
 
Ik weet nog goed dat ik op koude winter dagen met warmtepak en al de polder in ging. Ik moest het niet koud krijgen, want dat is funest voor de concentratie en het visplezier. Nou, koud krijg je het dan echt niet met al die beweging en vaak zweet je je een ongeluk met een dergelijk gewatteerd pak. Ook je bewegingsvrijheid wordt beperkt, waardoor je hem het liefst uitdoet. Een goede neopreen lieslaars houdt door zijn isolerende werking je benen warm en je bewegingsvrijheid blijft optimaal. 
 
Ook beschermt de lieslaars je tegen alle soorten neerslag. Vindt je de temperaturen nog meevallen en is het droog, dan krul je de laars gewoon naar beneden totdat je de voordelen weer moet gebruiken. Je hebt dus ook geen regenbroek meer nodig en hierdoor gebruik ik hem niet alleen in de winter.
 
In de zomer gebruik ik de lieslaars naar beneden gekruld en gebruik zijn voordelen als het moet.
 
Ik gebruik al vele jaren dit handige hulpje bij mijn kantvisavonturen, al miste ik toch een paar eigenschappen aan deze laarzen. Een van de belangrijkste is de hoogte van de complete laars. Het neopreen moet doorlopen tot aan je lies zoals de naam al zegt. Bij de meesten gaat dit tot halverwege het dijbeen, waardoor het voor de bovengenoemde voordelen te kort schiet.
 
De Hydroforce lieslaars van D.A.M. sluit wel aan tot bij de liezen en heeft nog een aantal extra voordelen. Het neopreen is aan beide kanten belegd met een, zonder te technisch te worden, waterdicht materiaal, waardoor het absoluut droog blijft rond de benen en ook als je erop zit. De knieën zijn beschermd met PVC materiaal, waardoor je met een gerust hart op je knieën kan zitten of steunen, zonder dat je de laarzen beschadigd.
 
Verder is het voetcomfort uitstekend en zit achter op de laars een behoorlijk rubberen uitsteeksel, zodat je de lieslaars heel gemakkelijk uit kunt trekken zonder dat dit een worsteling wordt. Vooral als je van plek naar plek aan het hoppen bent is dit belangrijk, zodat je niet met smerige laars en al de auto wel erg modderig van binnen maakt.
 
Al met al is de Hydroforce lieslaars van D.A.M. die een perfecte vismaat, waarmee je je vismogelijkheden vergroot en je comfortabel door de winter helpt.
 
Berthil Bos